Динозаври с патешка човка

Динозаврите с патешка човка ( хадрозаври ) имали широки човки,подобни на тези на патиците.Ходели или тичали на задните си крака,а на предните,които били по-къси,се подпирали,за да пасат.Имало различни видове хадрозаври,това било най-разпространеното семейство тревопасни през горната креда.Те започнали да се развиват вероятно в Централна Азия,но се разпространили също в Европа и Северна Америка.Храната им била разнообразна и благодарение на това успели да оцелеят,когато климатът станал по-сух.Принадлежащите към това семейство били близкородствени видове,но твърде многообразни по външен вид.Някои от тях издавали звуци през специални носни кухини,за да комуникират по време на лов.Други имали кухи гребени,чрез които издавали звуци,подобни на тези на фагота.


Кух гребен

Мъжкарят паразауролоф (Parasaurolophus) можел да сигнализира на останалите членове на стадото или да мучи предизвикателнйо срещу друг мъжки индивид,като вкарвал въздух от устата към кухия гребен и след това го изпускал през ноздрите.Вероятно вътре в гребена имал клапани,благодарение на които не издавал звуци по време на всяко вдишване и издушване.


Патешка човка

Подобно на всички хадрозаври,едмонтозавърът (13 метра) имал беззъба човка,покрита отвътре с твърда кожа,с която откъсвал листата и плодоведе.В задната част на устата обаче имал редици зъби,с които дъвчел,движейки челюстта нагоре и надолу: зъбите се застъпвали и така смачквали храната.


Мирно съжителство

Подобно на жирафите (които се хранят с листа от дърветата) и зебрите (които се хранят с ниска тревиста растителност),динозаврите с патешка човка от различни видове съжителствали мирно,без да си съперничат за храната.


Глава на семейството

Палеонтолозите смятаха по-рано,че динозаврите с патешка човка,които имат различни гребени,принадлежат към различни видове.Днес обаче смятат,че въпреки различията някои от тях са от един и същи вид.Женската на паразауролофа имала извит гребен със средни размери.При подрастващите от същия вид гребенът бил къс и прав,а при мъжкаря - дълъг и извит.Всички използвали кухия гребен,за да издават звуци,разбираеми за останалите от стадото.


Кълцане и смиляне

Зъбите на едмонтозавъра били малки и с форма на листа : обработвали храната подобно на ренде.


Знаете ли,че..?

Зауролофът имал малък костен гребен и вероятно издавал звуци при надуване на мехур,обгърнат с кожа на върха на носа.Гребенът,намиращ се в задната част на черепа,бил свързан с мехура.


Още за динозаврите

Краят на Земята, може да постави нов живот на други места

Учени твърдят, че след попадане на бактерий от Земята в Космоса могат да поставят началото на живот на други места, където има подходящи условия, съобщи ... Още » » »


Незабравима почивка на Остров Мавриций - втория Рай

Наричат го петзвезден рай, остров-мечта... Остров Мавриций е едно от най-престижните и луксозни места в света за пълноценен релакс и почивка. Една наистина разкошна и незабравима spa дестинация...Прочети повече...

Хамелеон живее в устата на змия

Хамелеон живее в устата на змия!!! В Африка бе открит нов вид хамелеон, който живее в устата на змия, съобщи Daily Mail.Миниатюрният гущер излязъл от устата на змия, която д-р Андрю Маршъл от Йорксия университет, Великобритания, обезпокоил в гората Магомбера в Танзания..Прочети повече...

Откриха планета подобна на Земята

Планета подобна на земята!!! Японски астрономи са започнали систематично да търсят високоразвита цивилизация на откритата неотдавна планета извън Слънчевата система...Прочети повече...

Бейзбол

Фидел Кастро бил добър бейзболист...Прочети повече..