Деймос

Деймос (от старогръцки Δείμος, ужас) е по-малкия и по-отдалечен от спътниците на Марс. Носи името на бога на ужаса от древногръцката митология Деймос, син на бога на войната Арес.
Деймос е открит от американския астроном Асаф Хал на 12 август 1877 г., около 07:48 часа по гринуич.Хал открил и другият спътник Фобос по същото време.
Имената на спътниците са предложени от Хенри Мейдън (1838–1901), директор на науките в Етонския колеж. Той ги взима от Илиада песен XV, където Арес призовава Ужас (Деймос) и Страх (Фобос).
За Деймос се смята че е астероид който под въздействието на Юпитер се е отклонил към вътрешната част на Слънчевата система и е бил заловен от гравитационното поле на Марс. Неговата форма е неправилна — размерите му са приблизително 15×12×10 km. Спътникът е съставен от богата на въглерод скала, подобна по състав на C-тип астероид, и лед. На повърхността му се намират кратери, но като цяло повърхността му е загладена порад наличието на реголит, частично запълващ кратерите.
Гледан от Деймос Марс има около 30 пъти по-голям видим диаметър от Луната при пълнолуние и е около 400 пъти по-ярък, заемайки 1/11 от небосвода.
Пасаж на Деймос гледан от повърхността на Марс, заснет от марсохода OpportunityГледан от Марс, Деймос има ъглов диаметър от 2,5' и би приличал на бързодвижеща се звезда.Най-голямата му яркост е сравнима с тази на Венера наблюдавана от Земята и имаща ъглов диаметър от 1'; при първата си или последната си четвърт спътникът бе изглеждал ярък колкото Вега.
За разлика от Фобос, Деймос се намира на над-стационарна орбита и изгрява от изток и залязва на запад. Поради сравнително близкия орбитален период на Деймос (30,5 часа) и периода на завъртане на Марс (24,5 часа) между две последователни изгрявания и залязвания на спътника изминиват средно 2,7 дни (гледани от екватора). Поради сравнително ниската орбита на Деймос той не може да бъде наблюдаван на ширини по-големи от 82,7°.


Снимки на Марс
Планетите в Слънчевата система

Краят на Земята, може да постави нов живот на други места

Учени твърдят, че след попадане на бактерий от Земята в Космоса могат да поставят началото на живот на други места, където има подходящи условия, съобщи ... Още » » »


Незабравима почивка на Остров Мавриций - втория Рай

Наричат го петзвезден рай, остров-мечта... Остров Мавриций е едно от най-престижните и луксозни места в света за пълноценен релакс и почивка. Една наистина разкошна и незабравима spa дестинация...Прочети повече...

Хамелеон живее в устата на змия

Хамелеон живее в устата на змия!!! В Африка бе открит нов вид хамелеон, който живее в устата на змия, съобщи Daily Mail.Миниатюрният гущер излязъл от устата на змия, която д-р Андрю Маршъл от Йорксия университет, Великобритания, обезпокоил в гората Магомбера в Танзания..Прочети повече...

Откриха планета подобна на Земята

Планета подобна на земята!!! Японски астрономи са започнали систематично да търсят високоразвита цивилизация на откритата неотдавна планета извън Слънчевата система...Прочети повече...

Бейзбол

Фидел Кастро бил добър бейзболист...Прочети повече..