Рекордьори

Динозаврите са сред най-силните животни,живели някога на Земята.Били са също най-големите,най-тежките и най-дългите и останали господари на планетата поне 150 млн.години.В сравнение с този период от време,4-те млн.години,откакто се появило човешкото семейство на Земята,сякаш са само един мит.Динозаврите са били най-странните и удивителни животни на света.Винаги е било трудно за съвременния човек да си представи свят,населен от създания с такива размери:първите намерени останки от динозавър,деветметров мегалозавър,първоначално били смятали за останки от огромно човешко създание.Винааги ни е било трудно да си представим също колко зрелищни били тези създания.Сеизмозавърът, " земеразтърсващият гущер " ,бил най-голям сред завроподите и вероятно достигал до 30 метра.Намерени са само някои от неговите кости : лопатка от 2,4 метра,по-дълга и от най-високия човек,и прешлен от 1,5 метра.Сигорно земята се е тресяла когато е ходел!


Най-тежкия

Брахиозавърът тежал 80 тона,бил дълъг 23 метра и висок колкото четири етажна сграда.раменете му се намирали на 6 метра над земята,а раменната му кост била на 2 метра.За сравнение човешката раменна кост е около 35 см.


Най-малкият

Компсогнатус е един от най-малките известни ни динозаври.Бил дълъг само един метър,тежал 3,5 кг и не бил по-висок от кокошка.Вероятно е бил ловък хищник.Намерена е негова вкаменелост с кости на малък гущер в стомаха.


Най-бързият

Струтиомимусът бил висок 2 метра и дълъг 3-4 метра.Пазел се от хищниците,като бягал със скорост до 50 км/ч със своите дълги задни крака,подобни на крака на птица.


Най-големият хищник

Тиранозавъра бил най-големият хищник след кашалота.Стигал до 14 метра дължина и бил по-висок от автобус на два етажа.Тежал 7 тона.


Най-дългият динозавър

Диплодокът,чиято опашка е по-дълга от половината тяло (14 на 27 метра),доскоро се смяташе за най-големия известен динозавър.Вероятно използвал мощната си опашка като камшик,за да се защитава от хищници като алозавъра.


Най-дългата шия

Маменхизавърът (22 метра) бил дълъг почти колкото близкия му роднина диплодока,но имал много по къса опашка.За сметка на това неговата шия,с която достигал върховете на дърветата,е най-дългата от известните досега ( 11 метра ).


Най-много зъби

Динозавърът с патешка човка анатотиан (Anatotian) имал около 1000 зъбчета с форма на листо,разположени в редица по 200-250 от двете страни на челюстите в задната част на устата.От този вид са намерени два мумифицирани фосила,съдържащи останки от последното ядене : борови иглички,клонки,семена и плодове.


Голям,по-голям,най-голям

През 70-те и 80-те години на ХХ век били намерени кости от завроподи,още по-големи от тези на брахиозавъра,който бил дълъг 26 метра : суперзавърът,ултразавърът и сеизмозавърът вероятно достигали 30 метра дъкжина!
Техните фосили все още не са извадени и вероятно ще минат 10-20 години,преди да бъдът възстановени цели скелети.Тогава днешните рекорди вероятно ще бъдът преразгледани.


Още за динозаврите

Краят на Земята, може да постави нов живот на други места

Учени твърдят, че след попадане на бактерий от Земята в Космоса могат да поставят началото на живот на други места, където има подходящи условия, съобщи ... Още » » »


Незабравима почивка на Остров Мавриций - втория Рай

Наричат го петзвезден рай, остров-мечта... Остров Мавриций е едно от най-престижните и луксозни места в света за пълноценен релакс и почивка. Една наистина разкошна и незабравима spa дестинация...Прочети повече...

Хамелеон живее в устата на змия

Хамелеон живее в устата на змия!!! В Африка бе открит нов вид хамелеон, който живее в устата на змия, съобщи Daily Mail.Миниатюрният гущер излязъл от устата на змия, която д-р Андрю Маршъл от Йорксия университет, Великобритания, обезпокоил в гората Магомбера в Танзания..Прочети повече...

Откриха планета подобна на Земята

Планета подобна на земята!!! Японски астрономи са започнали систематично да търсят високоразвита цивилизация на откритата неотдавна планета извън Слънчевата система...Прочети повече...

Бейзбол

Фидел Кастро бил добър бейзболист...Прочети повече..