Брони,плочки,рога

Много тревопасни динозаври развили необичайни характеристики,за да се защитават от хищниците,от себеподобните или при битка за територия.Главата на пахницефалозаврите например била покрита с дебели и здрави костни плочки.Покритите с броня стегозаври били бавни птицетазови динозаври с малък мозък,които разчитали на шиповете и шлемовете при защита.Най -известните са стегозаврите - динозаври от горна креда,дълги 9 метра,с една или две редици плочки по дължината на гърба и от два до шест чифта дълги и остри шипове в края на мощната опашка - и анкилозаврите,също от горнокредния период,дълги 10 метра и защитени от стотици костни образувания (някои с израстъци като шипове)по гърба и хълбуците,както и от двоен костен боздуган на опашката.Цератопсите,или динозаври с рога,били последното еволюционно звено на птицетазовите преди изчезването на динозаврите в края на кредата.Живели само 20 млн.години,но се разпространили както в Северна Америка,така и в Азия.Живеели на големи стада и използвали снабдената с рога глава и костните щитове-яки,за да защитават себе си и малките си от хищници като тиранозавъра и велосираптора.


Голям, но лек

Костният щит-яка на хазмозавъра бил лек и лесно се движел.Не влизал обаче често в употреба,тъй като животното било по-бързо от хищниците.


Малък,но силен

Центрозавърът бил шестметров цератопс.Бил бавен и се отбранявал с дебел и тежък щит-яка.


Срещу хищниците

Стиракозавърът бил петметров цератопс,защитавал малките си от хищниците с рога на носа и щит-яка,снабден с бодли.Щитът-яка предпазвал врата му,а с рога разпорвал стомаха на хищника.


Телесна броня

Кентрозавърът бил петметров стегозавър,който живеел в Африка.Имал 7 чифта костни плочки от шията до средата на гърба,както и 7 чифта шипове по гърба,бедрата и опашката.


Безброй шипове

Главата и жизненоважните органи на полакантуса,четириметров нодозавър,били предпазени от двойна редица вертикални шипове.За защита използвал опашката,която също била покрита с много шипове.


Плочки и шипове

Стегозавърът използвал плочките по гърба си,за да се защитава,но също и за терморегулация.Шиповете по опашката му служели единствено за самозащита : животното въртяло опашката,за да сплаши хищниците.


Надещдна защита

Еоплоцефалът бил шестметров анкилозавър,който живял през горнокредния период.Движел се бавно и имал малък мозък.Нямал никаква надежда да победи бързите и интелигентни хищници като велосираптора.Но притежавал невероятна броня - дори клепачите му били предпазени от костни прастини.Можел освен това да нанася сериозни наранявания с боздугана,който се намирал на края на опашката му,дълъг 2,5 метра.


Не само за защита

Освен за защита,и за терморегулацията,плочките по тези животни им служели и за друго : Колкото повече украшения имали по себеси,толкова повече им вървяло и в чифтосването.Това са последните изказвания на учените за броните и плочките.


Още за динозаврите

Краят на Земята, може да постави нов живот на други места

Учени твърдят, че след попадане на бактерий от Земята в Космоса могат да поставят началото на живот на други места, където има подходящи условия, съобщи ... Още » » »


Незабравима почивка на Остров Мавриций - втория Рай

Наричат го петзвезден рай, остров-мечта... Остров Мавриций е едно от най-престижните и луксозни места в света за пълноценен релакс и почивка. Една наистина разкошна и незабравима spa дестинация...Прочети повече...

Хамелеон живее в устата на змия

Хамелеон живее в устата на змия!!! В Африка бе открит нов вид хамелеон, който живее в устата на змия, съобщи Daily Mail.Миниатюрният гущер излязъл от устата на змия, която д-р Андрю Маршъл от Йорксия университет, Великобритания, обезпокоил в гората Магомбера в Танзания..Прочети повече...

Откриха планета подобна на Земята

Планета подобна на земята!!! Японски астрономи са започнали систематично да търсят високоразвита цивилизация на откритата неотдавна планета извън Слънчевата система...Прочети повече...

Бейзбол

Фидел Кастро бил добър бейзболист...Прочети повече..