Преди динозаврите

Животът на Земята се зародил преди 4600 млн.години.Преминавал е през различни периоди,по време на които се появявали и изчезвали безброй разновидности живи същества.Първоначално в топлата морска вода,която покривала по-голямата част от планетата,се образували едноклетъчните водорасли и бактериите.През палеозойската ера също в морето се появили по сложни растения и животни:плитчините гъмжели от червеи,медузи и мекотели с твърда черупка,които били храна за гръбначните риби.Първите растения,които се появили на Земята,служели за храна на амфибиите,произлезли от рибите с белодробно дишане.Някои амфибии се превърнали във влечуги,които не снасяли яйцата си във водата.Първите влечуги еволюирали в костенурки,гущери,крокодили,птици и динозаврии и били върховните хищници на Земята в продалжение на милиони години.


Настъплението на динозаврите

Динозаврите се появили през триаса,произлизайки от влечуги,подобни на крокодили с изправени крака.Еупаркерията от ранния триас имала по-изправени крака и ходела с тяло,повдигнато над земята.Предните крака на лагозухуса от средния триас се сгъвали под тялото и животното ходело само на задните си крака.В края на триаса хищният орнитозухус приличал вече на динозавър,но първият известен на нас екземпляр от този вид е еорапторът,появил се преди 228 млн.години.


Безгръбначни

Рядко се намират вкаменелости от водорасли,бактерии и медузи.Техните останки бързо се разграждали,преди калта да може да ги запечата и втвърди.


Животни с черупка

Преди 570-250 млн.години е имало над 10 000 вида трилобити.Дължината им варирала между 3 и 50 сантиметра.


Риби без челюсти

Щтитоносните риби като птераспис(Pteraspis) и дрепанаспис(Drepanaspis) нямали челюсти.Засмуквали храна от тинята и планктона.


Костни риби

Огромната риба дунклеостеус (Dunkleosteus) живяла през късния девон и достигала дължина 3-4 метра.Сграбчвала жертвата със заострените си костни окончания,тъй като нямала зъби.


Земноводни (Амфибии)

Земноводното ихтиостега (ichthyostega) не било в състояние да разширява и свива твърдия си гръден кош.Достигало дължина до един метър и използвало устата,за да вкарва въздух в белите дробове.


Първи влечъги

Хулономусът (Hylonomus) бил дълъг 20 см.Намирани са негови вкаменености сред фосили на дървета,в чиито клони вероятно се оплитал по време на лов за насекоми.


Влечуго,подобно на бозайник

Диметродонът (Dimetrodon) бил дълъг три метра и насочвал "платното" си към слънцето,за да се топли.


Текодонтни архозаври

Орнитозухусът (Ornithosuchus) само приличал на тиранозавъра.Имал пет пръстна на задните крака,докато тиранозавърът имал само три.


Още за динозаврите

Краят на Земята, може да постави нов живот на други места

Учени твърдят, че след попадане на бактерий от Земята в Космоса могат да поставят началото на живот на други места, където има подходящи условия, съобщи ... Още » » »


Незабравима почивка на Остров Мавриций - втория Рай

Наричат го петзвезден рай, остров-мечта... Остров Мавриций е едно от най-престижните и луксозни места в света за пълноценен релакс и почивка. Една наистина разкошна и незабравима spa дестинация...Прочети повече...

Хамелеон живее в устата на змия

Хамелеон живее в устата на змия!!! В Африка бе открит нов вид хамелеон, който живее в устата на змия, съобщи Daily Mail.Миниатюрният гущер излязъл от устата на змия, която д-р Андрю Маршъл от Йорксия университет, Великобритания, обезпокоил в гората Магомбера в Танзания..Прочети повече...

Откриха планета подобна на Земята

Планета подобна на земята!!! Японски астрономи са започнали систематично да търсят високоразвита цивилизация на откритата неотдавна планета извън Слънчевата система...Прочети повече...

Бейзбол

Фидел Кастро бил добър бейзболист...Прочети повече..