По море и небе

През мезозйската ера динозаврите били господари на сушата,морските влечуги - на моретата,и летящите влечуги,птерозаврите - на въздуха.Морските влечуги и птерозаврите били много далечни роднини на динозаврите,въпреки че някои от тях приличали на зауроподи с дълъг врат и перки.Птерозаврите били първите летящи грабначни,техните крила били от кожа.Много от тях се хранели с риби,но други,като кветцалкоатъла (Quetzalcoatlus),най-голямото летящо същество на всички времена,не са имали зъби и дъвчели труповете на животни с челюстите си.Плезиозаврите,плиозаврите,морските костенурки,крокодилите и други морски влечуги населявали водните пространства от мезозойската ера.Плезиозаврите имали дълги шии и се хранели с дребни морски животни,а плиозаврите,които имали голяма глава и къса шия,нападали по-големи жертви с мощните си зъби и челюсти.


Странно,но факт

Ерик,плиозавър от юра,дълъг 1,5 метра,е намерен в Куинсланд,Австралия.Това е една от най-невероятните вкаменелости.Когато костите му се разградили,били постепенно заместени от минерали,които образували скъпоценния камък опал.


Различни светове

Имало разлики между различните летящи същества през мезозойската ера,които намираме и при съвременните птици.Крилете на птерозавъра представлявали мембрани,поддържани от четвърти много удължен пръст.Крилете на прилепа също са от мембрани,но са поддържани от всичките пръсти.Една от най-древните птици е археоптериксът,който имал крила,покрити с пера,и със структура,подобна на тази на гълъба.


Птерозавър с дълги крила

Птерозавърът птеранодон (Pteranodon) имал дълъг клюн без зъби.Вероятно хващал рибите с дългите и тесни челюсти,подобно на пеликана.


Ужаса за рибите

Птерозавърът диморфодон (Dimorphodon) имал дълга опашка и издадени зъби,с които сграбчвал жертвата.


Дребна птица

Археоптериксът бил първата птица,произхождаща от динозаврите.Вероятно се е хранел с насекоми и дребни влечуги.


Риба гущер

Интиозавърът (името означава риба гущер) е бил дълъг около 2 метра и тялото му имало хидродинамична форма,подобна на делфина.Палеонтолозите смятат,че е достигал скорост до 40 км/ч.


В морето

Плиозавърът пелонеустес (Peleneustes) бил дълъг 3 метра,имал къса шия,но удължени челюсти със заоблени зъби.


Костенурката аргелон (Archelon) била дълга почти 4 метра,колкото лек автомобил.


Nothosaurus,дълъг 3 метра,живял през триаса-както във вода,така и на суша.


Гущерът платекарпус(Platecarpus) бил дълъг 4 метра,с опашка дълга колкото тялото.


Дейнозухът (Deinosuchus),живял през креда,бил огромен крокодил,дълъг 15 метра.


Още за динозаврите

Краят на Земята, може да постави нов живот на други места

Учени твърдят, че след попадане на бактерий от Земята в Космоса могат да поставят началото на живот на други места, където има подходящи условия, съобщи ... Още » » »


Незабравима почивка на Остров Мавриций - втория Рай

Наричат го петзвезден рай, остров-мечта... Остров Мавриций е едно от най-престижните и луксозни места в света за пълноценен релакс и почивка. Една наистина разкошна и незабравима spa дестинация...Прочети повече...

Хамелеон живее в устата на змия

Хамелеон живее в устата на змия!!! В Африка бе открит нов вид хамелеон, който живее в устата на змия, съобщи Daily Mail.Миниатюрният гущер излязъл от устата на змия, която д-р Андрю Маршъл от Йорксия университет, Великобритания, обезпокоил в гората Магомбера в Танзания..Прочети повече...

Откриха планета подобна на Земята

Планета подобна на земята!!! Японски астрономи са започнали систематично да търсят високоразвита цивилизация на откритата неотдавна планета извън Слънчевата система...Прочети повече...

Бейзбол

Фидел Кастро бил добър бейзболист...Прочети повече..