Отпечатъци и други следи

Вкаменените зъби и кости ни казват доста неща за външния вид и за живота на динозаврите,но палеонтолозите използват и други следи, за да възстановят ежедневието им.Отпечатъците, оставени от тяхната кожа, показват, че динозаврите се предпазвали от хищниците и от бодливите растения с дебелата си кожа.Вкаменените отпечатъци, наречени следи, пък ни разкриват как са се придвижвали тези животни и че завроподите, хадрозаврите и рогатите динозаври са се групирали на стада.Останки от гнездата подсказват, че динозаврите ги изграждали близо едно до друго, за да се предпазват от хищници и мършояди.Вкаменелостите от яйца и малки динозаври ни показват колко малки са при излюпването си тези животни и как бързо порастват.
Костите от възрастните динозаври дават информация относно хранителния им режим, сполетелите ги инциденти и причините за тяхната смърт, докато от екскрементите научаваме с какво са се хранели.


Цветове

Никога няма да узнаем каква е била окраската на динозаврите.Вкаменената кожа не съхранява цветовете, така че багрите и краските, с които си ги представяме, са плод на нашата фантазия.Някои палеонтолози смятат, че тревопасните динозаври са били с по-приглушени и тъмни цветове, за да се скриват от погледа на хищниците.Но е възможно месоядните да не са имали ярка окраска, за да остават незабелязани при засада.Други учени считат, че тревопасните ( особено мъжките ) променяли цвета си според годишните сезони и когато се чифтосват или защитават своята територия.


Говорещи следи

Учените успяват да определят скоростта, с която се придвижвали динозаврите, като изчисляват стъпката, разкрача и дължината на ходилото.


Още за динозаврите

Краят на Земята, може да постави нов живот на други места

Учени твърдят, че след попадане на бактерий от Земята в Космоса могат да поставят началото на живот на други места, където има подходящи условия, съобщи ... Още » » »


Незабравима почивка на Остров Мавриций - втория Рай

Наричат го петзвезден рай, остров-мечта... Остров Мавриций е едно от най-престижните и луксозни места в света за пълноценен релакс и почивка. Една наистина разкошна и незабравима spa дестинация...Прочети повече...

Хамелеон живее в устата на змия

Хамелеон живее в устата на змия!!! В Африка бе открит нов вид хамелеон, който живее в устата на змия, съобщи Daily Mail.Миниатюрният гущер излязъл от устата на змия, която д-р Андрю Маршъл от Йорксия университет, Великобритания, обезпокоил в гората Магомбера в Танзания..Прочети повече...

Откриха планета подобна на Земята

Планета подобна на земята!!! Японски астрономи са започнали систематично да търсят високоразвита цивилизация на откритата неотдавна планета извън Слънчевата система...Прочети повече...

Бейзбол

Фидел Кастро бил добър бейзболист...Прочети повече..