Семейство

Палеонтолозите смятали, че динозаврите не се грижели за яйцата или за малките си, понеже откритите гнезда не били много на брой.Но през 1978г. Джон Хорнър открива в Северна Америка находище от десетки гнезда на динозаври с беззъби човки,които били така разположени, че да позволяват на възрастните да бдят над своите яйца,без да се спъват в тези на другите.Той открил също вкаменени черупки от яйца и 15 малки от същия вид.Малките били поотраснали,но още не били напуснали гнездата и родителите продължавали да се грижат за тях.Джон Хорнър нарекъл тези динозаври маязаври ( Maiasaurus ) - " гущери добри майки ".Палеонтолозите са установили със сигорност, че поне два месоядни вида, троодон ( Troodon ) и овираптор ( Oviraptor ), са снасяли яйца.Вкаменелости от яйца на завроподи са намерени в Европа,Южна Америка и Китай, но не ни е известно как са успявали да снесат яйцата в безопасни условия.


Нащрек

Откритите от Хорнър гнезда на маязаври били разположени на около 7 метра едно от друго,каквато е средната дължина на зрял екземпляр; така маязаврите разполагали с място да се движат, без да счупят чуждите яйца, а същевременно били достатъчно близо един до друг, за да предпазят гнездата от евентуалните набези на крадци като овираптора.


В яйцето



Амниотична ципа
Изпълнената с течнос ципа предпазва ембриона.


Хорион
Мембрана, през която преминава кислород.


Жълтъчен сак
Предоставя необходимата храна.


Черупка
Малкото динозавърче се развива в херметича черупка.


В гнездото

Във всяко гнездо на маязавър,представляващо издълбана в калта яма,широка 2 и дълбока 1 метър,били снасяни до 25 яйца.
Новоизлюпените били дълги около 50 см.


Големи тела, малки яйца

Яйцата на динозаврите били малки в сравнение с техните тела.Ако бяха по-големи,яйцата им щяха да бъдат с много твърда черупка, която малките никога не биха могли да счупят.


Крадец на яйца

Мнозина палеонтолози смятат, че овирапторът - теропод от горнокредния период, крадял яйца от гнездата на други динозаври.Той имал силни челюсти, с които лесно можел да счупи черупката и костите на млади динозаври, а предните му крайници били с остри нокти, с които улавял малките същества.Първата вкаменелост на овираптор, открита при полог с яйца в Монголия през 1924г., сякаш потвърждава тази хипотеза.Палеонтолозите помислили, че това са яйца на протоцератопс, но в последствие се оказало, че били на овираптор.Спорът обаче продължава и до днес.


Знаете ли, че...?

Изследвания под микроскоп на ембриони и малки маязаври показват, че тези същества имали слаборазвити стави на краката, така че родителите трябвало да се грижат за тях,докато не укрепнат.Хипосилофодонът ( братовчед на хадрозаврите, каквито са и маязаврите) пък имал силни крака и веднъж излязъл от черупката, можел да се справя сам.


Още за динозаврите

Краят на Земята, може да постави нов живот на други места

Учени твърдят, че след попадане на бактерий от Земята в Космоса могат да поставят началото на живот на други места, където има подходящи условия, съобщи ... Още » » »


Незабравима почивка на Остров Мавриций - втория Рай

Наричат го петзвезден рай, остров-мечта... Остров Мавриций е едно от най-престижните и луксозни места в света за пълноценен релакс и почивка. Една наистина разкошна и незабравима spa дестинация...Прочети повече...

Хамелеон живее в устата на змия

Хамелеон живее в устата на змия!!! В Африка бе открит нов вид хамелеон, който живее в устата на змия, съобщи Daily Mail.Миниатюрният гущер излязъл от устата на змия, която д-р Андрю Маршъл от Йорксия университет, Великобритания, обезпокоил в гората Магомбера в Танзания..Прочети повече...

Откриха планета подобна на Земята

Планета подобна на земята!!! Японски астрономи са започнали систематично да търсят високоразвита цивилизация на откритата неотдавна планета извън Слънчевата система...Прочети повече...

Бейзбол

Фидел Кастро бил добър бейзболист...Прочети повече..