Ане Франк | Едно малко момиче и нейният дневник

Етикети : Ане Франк, малко момиче, дневник, втората световна война, нацисти, концентрационен лагер, крие се, Ото Франк, Берген-Белзен, умира от тиф, музей, еврейка,


Анелис или Анелизе Мари Франк (на немски: Annelies Marie Frank, според някои източници Anneliese Marie Frank), съкратено Ане Франк (Anne Frank), е еврейско момиче, родено в Германия и прекарало по-голямата част от живота си в Холандия. По време на Втората световна война то се укрива от нацистите със своето семейство в Амстердам и води дневник, публикуван след края на войната. Тя умира в концентрационния лагер Берген-Белзен.
Ане Франк е родена на 12 юни 1929 г. във Франкфурт на Майн, Германия. Родителите ѝ Едит и Ото Франк са евреи. През 1933 г. те са принудени да изоставят спокойния живот, който водят на „Гангхоферщрасе“, и да заминат за чужбина. Ане и нейната по-голяма сестра Марго отиват при баба си по майчина линия в Аахен, докато родителите им се установят в Амстердам, Холандия. Малко по-късно при тях идват Ане и Марго. Семейство Франк се установява в един от новите квартали на Амстердам, на „Мерведеплейн“ №37, ет 2. Тук Ане и Марго тръгват на училище и създават нови приятелства. Ото Франк създава и ръководи фирмата „Опекта“. Семейството живее спокойно до окупирането на Холандия от нацистите през 1940 г.


Живота на Ане

По време на Втората световна война в Европа германските нацисти се опитват да унищожат еврейския народ и неговата култура.Нацистите завладяват редица страни, включително Нидерландия ( Холандия ).В град Амстердам нацистката заплаха принуждава едно малко еврейско момиченце и семейството му да се укриват цели две години.Затрогващият дневник на Ане Франк от онези години се превръща в класическа книга.
Към средата на войната нацистите започват да изпращат евреите в концентрационни лагери.И така, през юли 1942 г. семейството на Ане се укрива в задните помещения на фирмата на бащата на Ане.В тясното пространство заедно с тях се крият още четирима евреи, а техните приятели не-евреи им носят тайно храна и други провизии.
Ане е на 13 години, когато започва да се укрива.В дневника си описва всекидневният живот в тайните убежища.Описва също мечтите и чувствата си, докато расте, без да вижда дневна светлина.
Семейството нито веднъж не напуска скривалището си, докато нецистката полиция не ги открива през август 1944 година.Тогава близките на Франк са изпратени в концентрационен лагер в Освиенцим, Полша, където майката на Ане умира през 1945 година.Ане и сестра й са преместени в друг лагер, Берген-Белзен, където и двете умират от тиф.Бащата на Ане, Ото Франк, е единственият оцелял от семейството.
Приятели намират дневника на Ане в скривалището.След войната го предават на баща й и той го публикува през 1947 година.Оттогава дневникът на Ане - история за смелостта и надеждата - вдъхновява милиони читатели.Днес скривалището на семейството на Франк в Амстердам е музей.


Знаете ли, че?

През 1995 година е издаден нов превод на английски на дневника на Ане Франк.Изданието съдържа материали, непубликувани в оригиналната версия, и е почти една трета по-дълго.


Ане Франк снимки
Други велики личности

Краят на Земята, може да постави нов живот на други места

Учени твърдят, че след попадане на бактерий от Земята в Космоса могат да поставят началото на живот на други места, където има подходящи условия, съобщи ... Още » » »


Незабравима почивка на Остров Мавриций - втория Рай

Наричат го петзвезден рай, остров-мечта... Остров Мавриций е едно от най-престижните и луксозни места в света за пълноценен релакс и почивка. Една наистина разкошна и незабравима spa дестинация...Прочети повече...

Хамелеон живее в устата на змия

Хамелеон живее в устата на змия!!! В Африка бе открит нов вид хамелеон, който живее в устата на змия, съобщи Daily Mail.Миниатюрният гущер излязъл от устата на змия, която д-р Андрю Маршъл от Йорксия университет, Великобритания, обезпокоил в гората Магомбера в Танзания..Прочети повече...

Откриха планета подобна на Земята

Планета подобна на земята!!! Японски астрономи са започнали систематично да търсят високоразвита цивилизация на откритата неотдавна планета извън Слънчевата система...Прочети повече...

Бейзбол

Фидел Кастро бил добър бейзболист...Прочети повече..