Кати Фрийман | Златната медалистка в леката атлетика

Етикети : Кати Фрийман, златна медалистка, лека атлетика, Австралия, аборигените, шампионка,


Кейтрин Астрид Саломи Фрийман (на английски: Catherine Astrid Salome Freeman).
Когато печели шампионската титла в бягането на 400 метра на Световното първенство през 1997 г. Кати Фрийман пробягва обиколка, носейки в рацете си две знамена.Едното е на родината й Австралия.А другото е знамето на народа й, аборигените.Аборигените са коренните жители на Австралия, които търпят големи лишения и несправедливости, откакто европейците се настаняват в страната им.Изборът й да носи и двете знамена е спорен.Но издава силното чувство на Фрийман както за национална, така и за етническа принадлежност.
Докато Фрийман расте в Куинсланд, баща й я окуражава да тича.До 17-годишната си възраст Фрийман печели златен медал на първенството на Общността на нациите ( бившата Британска общност ) през 1990 г. и я наричат " младата австралийска надежда на годината ".През 199 г. става първата австралийка аборигенка, която участва в Олимпийски игри.
На първенството на Общността през 1994 г. Фрийман се прибира със златни медали от бягането на 400 и на 200 метра.Победата й в 200-метровото надбягване поставя национален рекорд.Вероятно най-великото състезание на Фрийман е през 1996 г. на Олимпийските игри в Атланта, Джорджия, Съединените щати.В надпреварата участва и световната рекордьорка Мария-Хосе Перес от Франция.Двете шампионки бягат рамо до рамо.Перес прекосява първа финалната лента.
През 1997 г. Фрийман е обявена за австралийка на годината.Една година по-късно обаче тя наранява крака си и се налага да се оттегли от първенството на Общността.Фрийман не позволява контузията да я спре и през 1999г. отново е на пистата.Със завръщането си успешно защитава световната си шампионска титла в дисциплината бягане на 400 метра.На Олимпийските игри в Сидни през 2000 г. Фрийман е удостоена с голямата чест да запали Олимпийската факла.Седмица по-късно мечтата й за олимпийското злато се сбъдва, когато печели бягането на 400 метра, изпреварвайки австралийските си сънароднички.Отново с гордост пробягва почетната обиколка с двете знамена - на австралийците и аборигените.


Знаете ли, че?

В усърдието си да победи в първото си надбягване 8-годишната Кати Фрийман се блъска в един стълб и си наранява окото.Пробягва първото си състезание със затворено око и го печели с лекота.


Снимки на Кати Фрийман
Други велики личности

Краят на Земята, може да постави нов живот на други места

Учени твърдят, че след попадане на бактерий от Земята в Космоса могат да поставят началото на живот на други места, където има подходящи условия, съобщи ... Още » » »


Незабравима почивка на Остров Мавриций - втория Рай

Наричат го петзвезден рай, остров-мечта... Остров Мавриций е едно от най-престижните и луксозни места в света за пълноценен релакс и почивка. Една наистина разкошна и незабравима spa дестинация...Прочети повече...

Хамелеон живее в устата на змия

Хамелеон живее в устата на змия!!! В Африка бе открит нов вид хамелеон, който живее в устата на змия, съобщи Daily Mail.Миниатюрният гущер излязъл от устата на змия, която д-р Андрю Маршъл от Йорксия университет, Великобритания, обезпокоил в гората Магомбера в Танзания..Прочети повече...

Откриха планета подобна на Земята

Планета подобна на земята!!! Японски астрономи са започнали систематично да търсят високоразвита цивилизация на откритата неотдавна планета извън Слънчевата система...Прочети повече...

Бейзбол

Фидел Кастро бил добър бейзболист...Прочети повече..