Пеле | Футболната легенда

Етикети : Пеле, футбол, легенда, футболна легенда, Едсон Арантес до Насименто, 1940, Бразилия, Сантос, футболист, 1281 гола,


Един човек повече от всеки друг има заслугата днес футболът да е популярен по целия свят.Този човек е Пеле.Пеле, чието истинско име е Едсон Арантес до Насименто, е роден през 1940 г. в Бразилия.
Пеле прави своя дебют във футболен клуб " Сантос " през 1956 година.С играч като Пеле отборът печели няколко купи на Южна Америка.През 1962 г. отборът печели и първия си световен шампионат.Пеле играе също за бразилския национален тим и му помага да спечели Световното първенство през 1958, 1962 и 1970 година.
Пеле е брилянтен футболист, отличаващ се със забележителната си бързина и стабилност на терена.Той умее да предвижда ходовете на противниковите играчи и владее отлично топката.Освен това има силен удар и с двата си крака, цели се превъзходно и с глава - право във вратата.
Головият резултат на Пеле за цялостната му кариера е 1281 гола от общо 1363 мача, като 139 от тях са само за една година.Отбелязва хилядния си гол през 1969 година.
Шеметната кариера на Пеле го прави национален герой на Бразилия.Феновете му го наричат Перола негра, което значи " черната перла ".
Макар през 1974 г. Пеле да се оттегля от футбола, на следващата година се завръща с нюйоркския отбор " Космос ".Казва, че се е върнал, " за да направи футбола истински популярен в Съединените щати".И успява - става звезда и в Съединените щати.
Талантът на Пеле не се изчерпава с футболния терен.Освен това пише и автобиографични бестселъри, участва в няколко филма и композира музика, сред която е целият саундтрак на филма от 1977 година Пеле.


Знаете ли, че

Когато в началото Пеле кандидатствал за големи отбори от Шампионската лига, е бил многократно отхвърлян.


Снимки на Пеле
Други велики личности

Краят на Земята, може да постави нов живот на други места

Учени твърдят, че след попадане на бактерий от Земята в Космоса могат да поставят началото на живот на други места, където има подходящи условия, съобщи ... Още » » »


Незабравима почивка на Остров Мавриций - втория Рай

Наричат го петзвезден рай, остров-мечта... Остров Мавриций е едно от най-престижните и луксозни места в света за пълноценен релакс и почивка. Една наистина разкошна и незабравима spa дестинация...Прочети повече...

Хамелеон живее в устата на змия

Хамелеон живее в устата на змия!!! В Африка бе открит нов вид хамелеон, който живее в устата на змия, съобщи Daily Mail.Миниатюрният гущер излязъл от устата на змия, която д-р Андрю Маршъл от Йорксия университет, Великобритания, обезпокоил в гората Магомбера в Танзания..Прочети повече...

Откриха планета подобна на Земята

Планета подобна на земята!!! Японски астрономи са започнали систематично да търсят високоразвита цивилизация на откритата неотдавна планета извън Слънчевата система...Прочети повече...

Бейзбол

Фидел Кастро бил добър бейзболист...Прочети повече..