Юлий Цезар | прочутият римски пълководец и държавник

Юлий Цезар бил блестящ пълководец и талантлив писател.Но най-важното е, че допринесъл за изграждането на древната Римска империя.
В началото на политическата си кариера Цезар сключил съюз с двамата най-влиятелни хора в Рим - заможния Крас и генерал Помпей.През 59 г. пр.Хр. те помогнали на Цезар да бъде избран за един от двамата консули на Рим, най-високия правителствен пост.След една година като консул Цезар напуснал Рим, за да застане начело на Галия ( днешна Франция ).Там си спечелил славата на военен пълководец.Прекратил въстанията и нашествията и дори извършил десант в Британия.Цезар си водил и подробни запоски на битките.
Докато Цезар се намирал в Галия, Крас бил убит.Помпей завзел властта и се обърнал срещу Цезар.Обявил го за престъпник и му наредил да разпусне войската си.Вместо това обаче Цезар обявил война и тръгнал на поход към Рим.Помпей избягал в Гърция.
По това време Рим се управлявал от сенат ( висш съвет ).Но Цезар си давал сметка, че управниците са корумпирани и се нуждаят от по-силен водач.През 49 г. пр.Хр. се обявил за диктатор и водил пет години гражданска война срещу Помпей, за да укрепи господарството си.Някои римски сенатори започнали да се тревожат от засиленото влияние на Цезар.На 15 март 44 г. пр.Хр. те убили Цезар на пода в Сената.
За краткото време, през което управлявал Рим, Цезар доказал достойнствата си на велик държавник.Промените, които направил, поставили началото на 500-годишната Римска империя.И почти 2000 години след смъртта му някои световни лидери използват различни варианти на титлата " цезар " ( например " кайзер " в Германия и " цар " в Русия ).


Знаете ли, че?

В пиесата на Уилям Шекспир " Юлий Цезар " към Цезар са отправени думите : Beware of the ides of March, което означава нещо като " Помни Мартенските Иди ".Идите се отнасят към времето около 15-о число от месеца.Днес тази знаменита фраза понякога се използва като предупреждение.


Снимки на Юлий Цезар
Други велики личности

Краят на Земята, може да постави нов живот на други места

Учени твърдят, че след попадане на бактерий от Земята в Космоса могат да поставят началото на живот на други места, където има подходящи условия, съобщи ... Още » » »


Незабравима почивка на Остров Мавриций - втория Рай

Наричат го петзвезден рай, остров-мечта... Остров Мавриций е едно от най-престижните и луксозни места в света за пълноценен релакс и почивка. Една наистина разкошна и незабравима spa дестинация...Прочети повече...

Хамелеон живее в устата на змия

Хамелеон живее в устата на змия!!! В Африка бе открит нов вид хамелеон, който живее в устата на змия, съобщи Daily Mail.Миниатюрният гущер излязъл от устата на змия, която д-р Андрю Маршъл от Йорксия университет, Великобритания, обезпокоил в гората Магомбера в Танзания..Прочети повече...

Откриха планета подобна на Земята

Планета подобна на земята!!! Японски астрономи са започнали систематично да търсят високоразвита цивилизация на откритата неотдавна планета извън Слънчевата система...Прочети повече...

Бейзбол

Фидел Кастро бил добър бейзболист...Прочети повече..