У Тан | Световният арбитър

Етикети : У Тан, Световният арбитър, организацията на обединените нации, ООН, 1909,


Един арбитър би трябвало да е безпристрастен - а това значи да е честен и да не заема ничия страна.У Тан е истински арбитър.Като генерален секретар на Организацията на обединените нации ( ООН ) между 1961 и 1971 г. работата му се изразява да помирява редица воюващи страни.
У Тан е роден през 1909г. в Бирма ( днешен Миянмар )." У " не е име, а титла, изразяваща уважение, подобно на " господин ".Тан пък означава " чист ".Тан получава образуванието си в университета на Рангун.Именно тук се запознава с Такин Ну, наречен по късно У Ну.След Втората световна война У Ну става министър-председател на Бирма.Ну оценява способностите на У Тан и го назначава за говорител на правителството.По-късно Тан става дипломат, когато е определен за член на делегацията на Бирма в ООН.През 1957 г е избран за постоянен представител на страната си в ООН, а след това и за заместник-председател на Общото събиране на ООН.
Когато през 1961 г. генералният секретар на ООН умира, Съединените щати и Съветският съюз не успяват да се споразумеят кой да оглави световната организация.След като не са одобрени техните кандидатури, изборът на двете държави се спира върху У Тан.
В качеството си на генерален секретар У Тан се грижи за световния мир.През 1962 г. съдейства за изнасянето на съветските ракети от Куба.Има заслуга и за прекратяването на гражданската война в Конго, освен това разполага мироопазващи сили в Средиземно море, на остров Кипър.
Когато през 1965г. Индия и Пакистан започват война, У Тан отива в Индия да помогне в преговорите за спиране на огъня.


Знаете ли, че?

През 1976г. един остров в нюйоркската река Ийст Ривър, близо до седалището на Организацията на обединените нации, е засаден с красиви дървета и цветя и кръстен У Тан.


У Тан снимки
Други велики личности

Краят на Земята, може да постави нов живот на други места

Учени твърдят, че след попадане на бактерий от Земята в Космоса могат да поставят началото на живот на други места, където има подходящи условия, съобщи ... Още » » »


Незабравима почивка на Остров Мавриций - втория Рай

Наричат го петзвезден рай, остров-мечта... Остров Мавриций е едно от най-престижните и луксозни места в света за пълноценен релакс и почивка. Една наистина разкошна и незабравима spa дестинация...Прочети повече...

Хамелеон живее в устата на змия

Хамелеон живее в устата на змия!!! В Африка бе открит нов вид хамелеон, който живее в устата на змия, съобщи Daily Mail.Миниатюрният гущер излязъл от устата на змия, която д-р Андрю Маршъл от Йорксия университет, Великобритания, обезпокоил в гората Магомбера в Танзания..Прочети повече...

Откриха планета подобна на Земята

Планета подобна на земята!!! Японски астрономи са започнали систематично да търсят високоразвита цивилизация на откритата неотдавна планета извън Слънчевата система...Прочети повече...

Бейзбол

Фидел Кастро бил добър бейзболист...Прочети повече..