Хелън Келер | Една смела жена

Етикети : Хелън Келер, смела жена, Брайловото писмо, глухите, слепте, бори се, Алабама, пише книги, чете,


Хелън Келер ослепява и оглушава скоро след раждането си, но въпреки това се научава да чете, пише и говори.
Хелън е родена в Алабама, Съединените щати, през 1880 година.На деветнайсет месеца се разболява, най-вероятно от скарлатина.Възстановява се, но загубва зрението и слуха си.Оттогава тя не чува нито думичка, не се научава и да говори.
Когато става на 6 години, я преглежда Александър Греъм Бел.Освен че е изобретателят на телефона, Бел е и лекар, специалист по коригиране на говора.Той изпраща специална учителка, която да остане при Хелън като гувернантка - Ан Съливан.
Самата Съливан е забележителна жена.Изключително търпелива, тя учи Хелън, че нещата имат имена.Научава я също да възпроизвежда азбуката с пристите си.Прилагайки този способ върху дланта на Хелън, Съливан й помага да разбира имената на нещата, които усеща.
Хелън работи усърдно и скоро усвоява форма на азбуката, която се чете с пръсти.Чрез допир разпознава бъквите и думите, отпечатани релефно върху картон.По-късно научава Брайловото писмо, което използват много слепи хора.Друга учителка на Хелън, Сара Фулър, я научава да говори, като докосва устните и гърлата на хората, докато приказват.
Въпреки слепотата си Хелън Келер написва редица статии и няколко книги, след които са " Историята на моя живот " и " Дневникът на Хелън Келер ".Животът й с Ан Съливан е предмет на известната пиеса и едноименен филм " Чудотворецът ".
Хелън Келер умира на 88-годишна възраст.Остава в историята като една от най-смелите и умни жени.


Знаете ли, че?

Като възрастна Хелън Келер изнася лекции по цял свят.Благодарение на усилията й да се подобри отношението към глухите и слепите е прекратена практиката хората с физически недъзи да се настаняват в приюти за душевноболни.


Снимки на Хелън Келер
Други велики личности

Краят на Земята, може да постави нов живот на други места

Учени твърдят, че след попадане на бактерий от Земята в Космоса могат да поставят началото на живот на други места, където има подходящи условия, съобщи ... Още » » »


Незабравима почивка на Остров Мавриций - втория Рай

Наричат го петзвезден рай, остров-мечта... Остров Мавриций е едно от най-престижните и луксозни места в света за пълноценен релакс и почивка. Една наистина разкошна и незабравима spa дестинация...Прочети повече...

Хамелеон живее в устата на змия

Хамелеон живее в устата на змия!!! В Африка бе открит нов вид хамелеон, който живее в устата на змия, съобщи Daily Mail.Миниатюрният гущер излязъл от устата на змия, която д-р Андрю Маршъл от Йорксия университет, Великобритания, обезпокоил в гората Магомбера в Танзания..Прочети повече...

Откриха планета подобна на Земята

Планета подобна на земята!!! Японски астрономи са започнали систематично да търсят високоразвита цивилизация на откритата неотдавна планета извън Слънчевата система...Прочети повече...

Бейзбол

Фидел Кастро бил добър бейзболист...Прочети повече..