Бразилия | Петата по големина страна в света

Герб на Бразилия!!!Знаме на Бразилия!!!
Водопадът Игуаку, намиращ се на границата с Аржентина, е едно от чудесата на природата в Бразилия.Бразилия!!!При водослива на реките Игуаку и Парана от височина 72 метра се супска 3,6-километрова водна стена, която се разбива в дълбините на бездната.
Бразилия (Федеративна република Бразилия) е най-голямата и най-населена страна в Латинска Америка и петата по големина в света.
Най-голяма дължина от север на юг 4320 км, от изток на запад 4328 км. Граничи с Френска Гвиана, Суринам, Гвиана, Венецуела, Колумбия, Перу, Боливия, Парагвай, Аржентина, Уругвай. Дължината на сухопътните граници е около 16 хил. км. На изток се мие от водите на Атлантическия океан, няколко острова в него също принадлежат на Бразилия. Дължина на бреговата ивица — 7,4 хил. км.
Бразилия изпълнява всички условия, за да стане през XXI век една от най-развитите индустриални страни в света.Преди това, обаче, се налага да преодолее огромните социални проблеми, с които се сблъсква и които до голяма степен са следствие от колониалната епоха.
В бразилския пейзаж доминират три големи области - Гвинейското плато, Долината на Амазонка и Бразилското плато.Последната заема повече от половината от територията на Бразилия, която превъзхожда по размери останалите американски страни.


Накратко

Бразилия!!!
Наименование на страната :Федеративна република Бразилия
Структура :24 щата, една федерална област ( Бразилия ) и 3 територии.
Столица :Бразилия ( 2,2 милиона жители )
Език :Португалски
Парична единица :реал ( от 1994 г. )
Религия :католици ( 89% ), протестанти ( 7% ).
Най-дългите реки : Амазонка ( реката с най-голям дебит в света ), Парана, Сао Франциско
Най-важните пристанища :Сантос, Белем, Форталеза, Манаус, Порто Алегре, Ресиф, Рио де Жанейро, Салвадор
Територия :4 500 км в посока изток-запад и 4 300 км в посока север-юг
Парламент :двукамерен ( Камера на депутатите и Федерален Сенат ).


Статистика

Бразилия!!!
Площ :8,5 милиона км2
Население :184 милиона ( от които 55 % с европейски произход ).
Гъстота на населението :22 души/км2
Демографски прираст :2,4% годишно
Най-големи градове :Сао Пауло ( с градско население около 16,5 милиона 0, Рио де Жанейро ( 10 милиона ), Бело Оризонте
Най-висок връх :Пико де Неблина ( 3 014 м )
Дължина на границите :15 700 км
Дължина на бреговата линия :7 400км.


Истрория

Бразилия!!!
На 22 април 1500 г. Педру Алвареш Кабрал открива Бразилия за Европа. Територията е колонизирана от Португалия през 16 - 17 в. и за няколко години се разраства и заема голяма площ от централната част на Южна Америка. Португалските колониалисти са предимно аграрни търговци които засаждат захарна тръстика, от която се добива захар, след което се транспортира до Европа и се продава с добра печалба поради високата и цена на старият континент. Добрите приходи от тази дейност, както и близостта на Африка през атлантическият океан дава тласък на засилена търговия с роби (предполага се, че първите роби пристигат през 1539 г.), които в продължение на близо 200 години са били транспортирани предимно от Ангола в Бразилия. Тази страна е и една от последните, в които е забранено робството над чернокожите преселници. В следствие на силната употреба на робски труд в миналото, чернокожото население в Бразилия се увеличило и днес то наброява 11% от населението на страната. Въпреки че днес Бразилия е свободна страна голяма част от богатствата на страната са собственост на няколко фамилии, които са наследници на някогашните робовладелски плантатори. Поради тази причина Бразилия е контраст на бедност и богатсво присъщ за Латинска Америка.


География

Бразилия!!!
Една трета от площта на Бразилия представлява част от Амазония - най-голямата низина на Земята.В Амазония се намират най-обширните екваториални гори в света,наречени "селвас".На много места тук все още не е стъпвал човешки крак.Никой не знае какъв е броят на различните растителни и животински видове в Амазония,но безспорно е, че биологичното разнообразие в тях е най-голямото в света.Според учените видовете растения и животни в Амазония са повече 5 млн., а това представлява почти 1/3 от всички познати видове живи организми на нашата планета.Амазония е изключително богата на ендемити - различни видове палми,лиани,орхидеи,водни лилии и други.Амазония е родина и на много стопанско значение - какаово, хининово,памуково,каучуково дърво хевея и други.Невероятно богат е и животинския свят - маймуни,ягуари, пуми,ленивци, мравояди,тапири,много птици (колибри, тукани, папагали и други .) В речните води се срещат над 2000 вида риби - сред тях са и хищната пираня и електрическата риба. Амазония изобилства от насекоми и влечуги - анаконда ( най - голямата змия на Земята ), различни видове мравки,комари,пеперуди и т.н.


Климат

Поради огромната си територия,в Бразилия се оформят четири типа климат:екваториален,субекваториален,тропичен и субтропичен.Екваториалния пояс обхваща обширната Амазонска низина.В субекваториалния пояс има два сезона:сух и влажен.Сухия период продължава от Април до Октомври,а влажния от Ноември до Март.В тропичния климатичен пояс духат влажните югоизточни пасати,които носят валежи.В най-южните части на Бразилия климатът е субтропичен,но дори и там температурите не падат под 10 градуса. В Бразилия е почти винаги пролет.


Държавно устройство

Бразилия е президентска република. Държавното устройството на Бразилия е федерално. Президентът на републиката се избира чрез всеобщо гласуване и управлява с помощта на федерални министри. Страната има 26 щата, всеки от които се управлява от губернатор, избран чрез общо гласуване, и от местно правителство, съставено от държавни секретари.


Икономика

Икономиката на Бразилия се развива бързо,но за сметка на нейните природни ресурси.Земеделието е добре развито.По обширните плата в югоизточната част на Бразилия се отглеждат разнообразни култури.Бразилия е на първо място в света по производство на кафе.То е най-важната и експортна стока.Тя изнася още цитрусови плодове,банани,какао,сизал,царевица,соя,ориз,захарна тръстика и памук.В горите се добиват ценна дървесина/махагон/,бразилски орехи,каучук и лекарствени растения.По пасищата на Бразилската планинска земя се отглеждат много говеда.Бразилия е богата на полезни изкопаеми - желязо,олово,мед,магнезий,уран,злато и диаманти.Около големите градове има заводи за самолети,автомобили,цимент и химически продукти.По голямата част от електроенергията се произвежда във водни електроцентрали.ВЕЦ "Итайпу" на река Прана,на границата с Парагвай, е най-мощната в света.


Население

Расов състав:

* бели- 93 000 000 (49.6%)
* мулати - 79 000 000 (42.6%)
* чернокожи - 13 000 000 (7.0%)
* азиатци (главно японци) - 1 500 000 (0.5%)
* индианци - 519 000 (0.3%)

По крайбрежието на Атлантически океан живее 90% от населението. Официален език е португалският. Интересен момент от бита на населението са пищните карнавални шествия, характерни за мнозинството католически страни.


Култура

Изкуство
Изкуството в Бразилия се е развило на базата на религията. Тамошните църкви се считат днес за едни от най- красивите в Америка.
През двадесети век Импресионализмът е придобивал все по- голямо значение. Известни изкуствоведи от това време са Мануел Сантиаго, Хосе Панцети и Кандидо Понтинарис. Самият Понтинарис е бил считан за един от най- големите творци на миналия век. Но поради факта, че е рисувал със силно отровни бои, той се разболява от рак и умира много млад. Най- известните му творби са изложени в Ню Йорк. Според критиците неговите творби са представяли най- добре оригиналността на Бразилия.
В изкуството от 1960 до 1980 са се отличавали преди всичко братята Томаз и Арканджело Ланели и графистката Файга Островер. През това време става известна и една група бразилски творци, известна с името Групата на деветнадесетте. Към нея са принадлежели например сюрреалистите Марио Грубер, Отавио Араухо, Марсело Грасман. Четвърият член на групата е Лена Милет, която е една от първите жени, които намират признание в бразилското изкуство. Към групата трябва да се спомене и Карлос Араухо, който става известен със своите маслени творби. Нора Белтран е изобразявала политическата и социална обстановка в Бразилия чрез карикатури.
Днес Biennale в Сао Пауло е най- голямото творческо събитие. На него биват представяни творбите на международни реномирани творци. Рио Дежанейро предтавлява също така център на изкуството.
Изкуството на индианците е било твърде преходно. Рисунките по тялото са отнемали по цели дни, а някои от цветовете не са държали дълго време. Пъстрите украшения за главата, направени от пера, са също рядкост в музеите днес.
Литературата в Бразилия се развива сравнително късно,както в цяла Южна и Северна Америка.Разбира се,преди откриването на континента са съществували различин книги на чернокожите,но те са изгорени и унищожени от завоевателите.Истинското развитие на литература в Латинска Америка е започнало през деветнадесети век.Известен е колумбийския писател Маркес,мексиканския Фуентес, и др.Но класика на латиноамериканската литература се смята Жоржи Амаду/на бълг. ез.-Георги Обичливков/.Той живее и твори през ХХ в. в родната си страна.В романите му се разказва за магията на латино културата и африканските обичаи,за какаовите плантанции в Ильесу,за страстните мулатки в Байа,за нощите,които ухаят на карамфил и за истинската магическа любов ,за навъзможните неща,които се случват само в Байа.Самото име-Салвадор де Байа /Спасителят на Залива/,ни подсказва,че в романите на Амаду се разказва за нощите по плажовете и за нощния свят.За тежкия живот на работниците по платанцииите,за волността и свободата на тези,които не се интересуват от мнението на другите,за малките проститутки,които умират,за гуляйджиите и страданията на техните съпруги.всичко това е описана с чувсто,написано в един магически свят,където всичко е възможно...Най-известните книги на Жоржи Амаду са "Дона Флор и нейните двама съпрузи", "Габриела ,карамфил и канела","Пастири на нощта","Какао и кръв", "Какао","надежда по изгрев,надежда по залез",Земята на карнавала" и др.


Забележителности

Долината на Амазонка с Белем и Манаус; градовете от колониалната епоха ( Натал, Олинда, Ресиф и Бахия ); Рио де Жанейро с Главата от захар и слънчевия плаж Копакабана; водопадът Игуаку и природния резерват Пантанал; уникалната архитектура на столицата на Бразилия.


Интересни факти

Североизточната част на Бразилия се нарича " област на сушата ", тъй като понякога тук не вали в продължение на 11 месеца.
Школите по самба в Рио де Жанейро са известни в цял свят.Първата такава школа е основана през 1929 г., а през 1935 г. е проведен първият конкурс по самба.
Името на страната идва от дървото Цеселипина екината ( Caeselipina echinata ), така наричаното " пау бразил ".Това дърво съдържа червен пигмент, който се използва от португалците за боядисване на тъкани.
В Бразилия живеят между 7 и 9 милиона бездомни деца, които преживяват чрез просене, кражби и проституция.


Атлас на Света

Краят на Земята, може да постави нов живот на други места

Учени твърдят, че след попадане на бактерий от Земята в Космоса могат да поставят началото на живот на други места, където има подходящи условия, съобщи ... Още » » »


Незабравима почивка на Остров Мавриций - втория Рай

Наричат го петзвезден рай, остров-мечта... Остров Мавриций е едно от най-престижните и луксозни места в света за пълноценен релакс и почивка. Една наистина разкошна и незабравима spa дестинация...Прочети повече...

Хамелеон живее в устата на змия

Хамелеон живее в устата на змия!!! В Африка бе открит нов вид хамелеон, който живее в устата на змия, съобщи Daily Mail.Миниатюрният гущер излязъл от устата на змия, която д-р Андрю Маршъл от Йорксия университет, Великобритания, обезпокоил в гората Магомбера в Танзания..Прочети повече...

Откриха планета подобна на Земята

Планета подобна на земята!!! Японски астрономи са започнали систематично да търсят високоразвита цивилизация на откритата неотдавна планета извън Слънчевата система...Прочети повече...

Бейзбол

Фидел Кастро бил добър бейзболист...Прочети повече..