Майка Тереза | Майката на бедните и умиращите

Етикети : Майка Тереза, майка на бедните, майка на умиращите, Агнес Гонджа Бояджиу, 1910, Македония, Скопие, Мисионери на милосърдието,


Агнес Гонджа Бояджиу (на албански: Agnes Gonxha Bojaxhiu), по-известна с монашеското си име майка Тереза, е индийска католическа монахиня от албански произход.Тя е основателка на ордена Мисионери на милосърдието (1950), известен със своята мисионерска и благотворителна дейност сред бедните по света. Обявена е за блажена от папа Йоан Павел II през 2003 година.
„Кръвта ми е албанска, гражданството ми - индийско, вярата ми - на католическа монахиня. От гледна точка на моето призвание, аз принадлежа на света. А от тази на сърцето ми - аз принадлежа изцяло на сърцето на Исус“, казва майка Тереза за себе си.


Биография

Майка Тереза е родена на 27 август 1910 в Скопие, тогава в Османската империя, а днес в Република Македония.Семейството ѝ е албанско и католическо. Баща ѝ умира около 1918, а през 1928 тя напуска семейството си, за да стане мисионерка в ордена на Сестрите от Лорето, като никога повече не вижда майка си и сестра си.След като в продължение на година учи английски в манастира в Ратфарнам, Ирландия, тя заминава за Британска Индия и започва своето послушничество в Дарджилинг, Бенгал. Тя полага първите си монашески обети през 1931, като приема името на Тереза от Лизийо.Полага тържествен обет през 1937, когато вече е учителка в Калкута.
През 1948 майка Тереза започва самостоятелната си мисионерска дейност сред бедните в Калкута, като първоначално основава училище.През 1950 получава разрешение от Ватикана да създаде диоцезна конгрегация, която става основата на ордена Мисионери на милосърдието.Организацията започва съществуването си като малък орден с 13 члена, а в края на 20 век вече включва 4000 монахини поддържащи множество сиропиталища, хосписи и благотворителни центрове по целия свят.Първоначално активен главно в Калкута, орденът започва да придобива популярност и привлича последователи и дарения. През 60-те години той създава хосписи, сиропиталища и домове за прокажени в много части на Индия. През 1965 е основан първият им център извън страната - във Венецуела.
Майка Тереза придобива международна известност с документалния филм от 1969 Something Beautiful for God и излязлата през 1971 едноименна книга. През 1971 тя е наградена от папа Павел VI с наградата за мир „Папа Йоан XXIII“ „за нейната работа с бедните, за демонстрираното християнско милосърдие и за нейните усилия в полза на мира“.През следващите години тя получава множество други отличия, сред които наградата „Кенеди“ (1971), „Pacem in Terris“ (1976), „Балцан“ (1978), Международната награда „Алберт Швайцер“ (1975), американските Президентски медал на свободата (1985) и Конгресен златен медал (1994), почетно гражданство на САЩ (1996). През 1979 получава Нобелова награда за мир „за подетата работа в борбата за превъзмогване на бедността и страданията, които също представляват заплаха за мира“. През 1972 майка Тереза получава наградата „Неру“, през 1980 — най-високото индийско гражданско отличие „Бхарат Ратна“, а през 1983 — британския Орден за заслуги. През 1992 г. ЮНЕСКО ѝ присъжда наградата си за мир за приноса ѝ в образованието.
През 1983, по време на посещение при папа Йоан Павел II в Рим, майка Тереза получава сърдечен удар. През 1989 получава втори удар, а през 1991, след боледуване от пневмония в Мексико проблемите със сърцето ѝ се задълбочават. През 1996 боледува от малария и е подложена на сърдечна операция, но здравето ѝ продължава да се влошава.
Майка Тереза умира от инфаркт в Калкута на 5 септември 1997, малко след 87-ия си рожден ден. Погребана е с държавни почести.


Критики

Критици на майка Тереза, сред които Кристофър Хитчънс, Тарик Али и Аруп Чатерджи твърдят, че Мисионери на милосърдието предоставя некачествени грижи, като е заинтересована най-вече от покръстването на умиращите в католицизъм, и че използва даренията за мисионерска дейност, вместо за подобряване на здравните грижи.Католическата църква отхвърля повечето обвинения.


Знаете ли, че?

Когато Майка Тереза основава своя религиозен орден Мисионери на милосърдието, нейните монахини възприемат сарито ( официална дреха ).Сари е одежда, която носят почти всички жени в Индия, Пакистан и Бангладеш.


Снимки на Майка Тереза
Други велики личности

Краят на Земята, може да постави нов живот на други места

Учени твърдят, че след попадане на бактерий от Земята в Космоса могат да поставят началото на живот на други места, където има подходящи условия, съобщи ... Още » » »


Незабравима почивка на Остров Мавриций - втория Рай

Наричат го петзвезден рай, остров-мечта... Остров Мавриций е едно от най-престижните и луксозни места в света за пълноценен релакс и почивка. Една наистина разкошна и незабравима spa дестинация...Прочети повече...

Хамелеон живее в устата на змия

Хамелеон живее в устата на змия!!! В Африка бе открит нов вид хамелеон, който живее в устата на змия, съобщи Daily Mail.Миниатюрният гущер излязъл от устата на змия, която д-р Андрю Маршъл от Йорксия университет, Великобритания, обезпокоил в гората Магомбера в Танзания..Прочети повече...

Откриха планета подобна на Земята

Планета подобна на земята!!! Японски астрономи са започнали систематично да търсят високоразвита цивилизация на откритата неотдавна планета извън Слънчевата система...Прочети повече...

Бейзбол

Фидел Кастро бил добър бейзболист...Прочети повече..