Хранене и храносмилане

Различните динозаври се хранели и смилали храната по различен начин.Поалеонтолозите опознали хранителните им навици, изучавайки техните кости и зъби, анализирайки екскрементите и наблюдавайки начина, по който сегашните животински видове се хранят и усвояват храната.
Те открили вкаменелости от динозаври, които разкъсвали месото на парчета; други, които дъвчели и стривали растения и шума, превръщайки ги в пихтиеста маса, преди да ги погълнат; трети пък нямали зъби, за да разкъсват месото, което е по-лесно смилаемо от твърдите растения.Острите и гъсти зъби на тиранозавъра били така разположени, че жертвата с мятанията си само помагала на хищника по-лесно да откъсва парчета от месото й.Едрите тревопасни динозаври имали вътрешни приспособления, като гастролитите, които улеснявали смилането на огромното количество поглъщана растителна маса.


Разнообразие

Като хадрозавъра, и носорогът имал голяма уста, която му позволява да се храни с различни видове растения.


Специална прехрана

Като рогатия динозавър, и газелата внимателно подбира храната си, като откъсва листа и плодове с тясната си уста.


Съвременни влечуги

Зъбите на крокодила служат за захващане, а не за разкъсване.


Рязане по мярка

Зъбите на стиракозавъра наподобявали ножици, с които накълцвал листата на растенията на парченца.


На пихтия

Едмонтозавърът имал зъби като мелнични камъни, с които стривал листата на пихтия.


В устата

Палеонтолозите не знаят дали апатозавърът е притежавал мускулест език, или си е служел със стъпаловидните си зъби, за да събира листа и клонки.


В шията

Мощни мускули тласкали храната в хранопровода на апатозавъра, който представлявал 6-метрова тръба, свързваща устата със стомаха.


Стомашни камъни

Силните стомашни мускули в съчетание с гастролитите преобразуват храната в каша.


Дебело черво

След като храната в стомаха е превърната в каша, химическите вещества преминават през стените на тънкото и дебелото черво.


Тънко черво

По всяка вероятност наличието на бактериална флора в тънкото черво допринасяло за разграждане на растителната маса, за да стане по-лесно усвоима от организма.


Клоака

Апатозавърът се освобождавал от твърдите хранителни остатъци и от урината през едно-единствено отверстие, наречено клоака.


Екскременти от динозавър

Екскрементите от тревопасни динозаври често били доста твърди и се вкаменявали.
Палеонтолозите изучават копролитите, за да открият с какви растения са се хранили тези животни.
Копролитите ни разкриват как завроподите са успели да станат толкова едри преди появата на цветните растения и как динозаврите с беззъба човка са оцелели в сухия климат през кредния период.


Знаеш ли, че..?

Открита е вкаменелост на тревопасен завропод с 64 едри загладени камъка между ребрата на мястото, където би трябвало да се намира стомахът на животното, ако беше живо.


Още за динозаврите

Краят на Земята, може да постави нов живот на други места

Учени твърдят, че след попадане на бактерий от Земята в Космоса могат да поставят началото на живот на други места, където има подходящи условия, съобщи ... Още » » »


Незабравима почивка на Остров Мавриций - втория Рай

Наричат го петзвезден рай, остров-мечта... Остров Мавриций е едно от най-престижните и луксозни места в света за пълноценен релакс и почивка. Една наистина разкошна и незабравима spa дестинация...Прочети повече...

Хамелеон живее в устата на змия

Хамелеон живее в устата на змия!!! В Африка бе открит нов вид хамелеон, който живее в устата на змия, съобщи Daily Mail.Миниатюрният гущер излязъл от устата на змия, която д-р Андрю Маршъл от Йорксия университет, Великобритания, обезпокоил в гората Магомбера в Танзания..Прочети повече...

Откриха планета подобна на Земята

Планета подобна на земята!!! Японски астрономи са започнали систематично да търсят високоразвита цивилизация на откритата неотдавна планета извън Слънчевата система...Прочети повече...

Бейзбол

Фидел Кастро бил добър бейзболист...Прочети повече..