Джейн Гудол | Жената, която живее сред шимпанзета

Етикети : Джейн Гудол, жена, живее сред шимпанзета, шимпанзета, англичанка, Танзания,


Дейми Валери Джейн Гудол (на английски: Dame Valerie Jane Goodall) е английски приматолог, антрополог и етолог. Тя е известна най-вече с 45-годишната си изследователска практика над социалния и семейния живот на шимпанзетата, и като директор на Института „Джейн Гудол“ в Националния парк „Гомбе Стрийм“ в Танзания.


Биография

Джейн Гудол е родена през 1934 година в Лондон, Англия. Като малка мечтае да изучава живата природа в Африка и това нейно желание не угасва никога. През 1957 година със спестяванията си от почасовата работа като сервитьорка тя отпътува за Кения. Там се свързва с известния антрополог Луис Лики и споделя с него, че иска да работи в Африка. Лики я назначава като секретарка.
Джейн Гудол няма нужното образование, но Луис Лики решава да ѝ помогне да осъществи мечтата си. През 1960 година той я финансира да започне изледователска програма в Гомбе, Танганайка и оттогава тя се установява там. През 1960-те години повечето приматолози изучават животни в плен в зоологическите градини. Целта на Гудол е друга — да спечели доверието на шимпанзетата и да ги изучава отблизо в естествената им среда. Постепенно това наистина се случва: тетрадките на Джейн са изпълнени с описания отблизо на шимпанзета, на техните емоции, характери и интелигентност. В тази дейност тя посвещава 35 години от живота си — от 1960 до 1995 година. Тя започва дългогодишното си изследване сама в джунглите на Източна Африка и постепенно създава един от първите центрове за изследване на примати в естествени условия. Нейните наблюдения и наблюденията на колегите ѝ хвърлят съвсем нова светлина върху поведението на шимпанзетата в природата и по този начин дават нови данни за произхода на човека.
Гудол е сред първите, обявили се за опазване на шимпанзетата и се бори за по-добрите им условия на живот в плен. През 1977 година тя основава Института за изследване, изучаване и опазване на дивата природа „Джейн Гудол“, САЩ. В края на 1990-те години институтът вече има клонове във Великобритания, Канада и Танзания. През 1991 г. Гудол открива международна младежка програма за опазване на околната среда „R&S“.
Като дете Джейни Гудол израства с книгите за дивите животни.А като възрастна самата тя написва много книги.В книгите си споделя наученото през годините сред дивите шимпанзета в Африка.


Знаете ли, че?

Преди проучванията на Джейни Гудол учените мислят, че шимпанзетата са вегетарианци.Но Гудол научава, че понякога ловуват и ядат месо.


Снимки на Джейн Гудол
Други велики личности

Краят на Земята, може да постави нов живот на други места

Учени твърдят, че след попадане на бактерий от Земята в Космоса могат да поставят началото на живот на други места, където има подходящи условия, съобщи ... Още » » »


Незабравима почивка на Остров Мавриций - втория Рай

Наричат го петзвезден рай, остров-мечта... Остров Мавриций е едно от най-престижните и луксозни места в света за пълноценен релакс и почивка. Една наистина разкошна и незабравима spa дестинация...Прочети повече...

Хамелеон живее в устата на змия

Хамелеон живее в устата на змия!!! В Африка бе открит нов вид хамелеон, който живее в устата на змия, съобщи Daily Mail.Миниатюрният гущер излязъл от устата на змия, която д-р Андрю Маршъл от Йорксия университет, Великобритания, обезпокоил в гората Магомбера в Танзания..Прочети повече...

Откриха планета подобна на Земята

Планета подобна на земята!!! Японски астрономи са започнали систематично да търсят високоразвита цивилизация на откритата неотдавна планета извън Слънчевата система...Прочети повече...

Бейзбол

Фидел Кастро бил добър бейзболист...Прочети повече..