Оцелели роднини

Динозаврите са измрели, но някои техни белези продалжават да съществуват в други животни.
Динозаврите и птиците например са твърде различни едни от други, но имат и много общи неща.Учените са убедени, че динозаврите са истинските предци на птиците.
Скелетът на археоптерикса ( Archaeopteryx ), една от най-древните известни досега птици, много прилича на този на месоядния динозавър компсогнатус ( Compsognathus ).Редица учени дори класифицират археоптерикса като дребен месояден динозавър с пера.Също така и крокодилите, оцелели след повсеместното изчезване на видове пред кредния период, имат връзка с динозаврите - техните черепи са доста сходни и имат общи праотци - архозаврите.Динозаврите са изчезнали, но съвременните крокодили са почти еднакви с тези от кредния период, като начинът им на живот съвсем малко се е променил в продължение на 150 млн.години.


Вкаменелости от пера

Ясните отпечатъци от пера на археоптерикс върху вкаменелост потвърждават съществуването на важна еволюционна връзка между динозаврите и птиците.


Бавна еволюция

Крокодилите малко са се променили от началото на кредния период.Те са еволюирали бавно, понеже живеят в устойчива среда.


Пикиране

Археоптериксът можел да лети, размахвайки широките си криле, но по-често се хвърлял със скок от някой клон върху насекоми и дребни влечуги.


Прилики с миналото

Някои днешни птици много наподобяват динозаврите по външен вид и поведение.
Африканската птица секретар рядко лети, но преследва насекоми, дребни влечуги и бозайници с дългите си крака, както е правел компсогнатусът.Малките на южноамериканската птица хоацин, подобно на археоптерикса, си служат с ноктите, които имат по крилете, за да се катерят по дърветата.


Още за динозаврите

Краят на Земята, може да постави нов живот на други места

Учени твърдят, че след попадане на бактерий от Земята в Космоса могат да поставят началото на живот на други места, където има подходящи условия, съобщи ... Още » » »


Незабравима почивка на Остров Мавриций - втория Рай

Наричат го петзвезден рай, остров-мечта... Остров Мавриций е едно от най-престижните и луксозни места в света за пълноценен релакс и почивка. Една наистина разкошна и незабравима spa дестинация...Прочети повече...

Хамелеон живее в устата на змия

Хамелеон живее в устата на змия!!! В Африка бе открит нов вид хамелеон, който живее в устата на змия, съобщи Daily Mail.Миниатюрният гущер излязъл от устата на змия, която д-р Андрю Маршъл от Йорксия университет, Великобритания, обезпокоил в гората Магомбера в Танзания..Прочети повече...

Откриха планета подобна на Земята

Планета подобна на земята!!! Японски астрономи са започнали систематично да търсят високоразвита цивилизация на откритата неотдавна планета извън Слънчевата система...Прочети повече...

Бейзбол

Фидел Кастро бил добър бейзболист...Прочети повече..