Нелсън Мандела | Борец за свобода

Етикети : Нелсън Мандела, Борец, свобода, Борец за Свобода, южноафриканец,


Нелсън Ролихлахла Мандела (на английски: Nelson Rolihlahla Mandela) е южноафрикански политик от народността кхоса, водач на Африканския национален конгрес (АНК).
Нелсън Мандела е символ на борбата срещу системата на апартейд в Южна Африка.
Южноафриканският водач Нелсън Мандела е борец.Бори се срещу апартейда.Апартейд е официалната политика на правителството на Южна Африка, според която хората се делят по раса и цвят на кожата.
По време на Втората световна война Мандела се присъединява към Африканския национален конгрес и по-късно става един от водачите му.Организацията има една-единствена цел - борбата за свобода на чернокожите в Южна Африка.
Мандела няма намерение да прибягва до насилие в борбата на Африканския национален конгрес срещу правителството.След като полицията убива невъоражени африканци обаче, Мандела си променя мнението.Настоява спрямо правителството да се приложи саботаж - тоест да работи тайно за подриването и свалянето му.По същото време правителството на Южна Африка обявява Африканския национален конгрес за незаконен.През 1962г. правителството решава, че Мандела е виновен в действия срещу властта.Осъден е на пет години затвор.През следващата година го намират виновен и по други обвинения и го осъждат на доживотен затвор.
До осемдесетте години на ХХ век все повече хора научават за борбата на Мандела за бъдещето на Южна Африка.Започва кампания за освобождаването му от затвора.Различни държави и организации от цял свят му засвидетелстват подкрепата си.В началото на 1990 г. президентът на Южна Африка Ф.В. де Клерк се разпорежда Мандела да бъде освободен.Президентът Де Клерк и Мандела започват да работят заедно за общата си кауза - да превърнат Южна Африка в страна, където всички раси да имат равни права.
През 1994г. Южна Африка провежда първите си свободни избори - достъпни за хора от всички раси.Мандела и Африканският нащионален конгрес печелят изборите и Мандела става първият чернокож президент на страната.


Започва да се занимава политическа дейност през 1944 г. , когато става член на Младежката лига на АНК.

През 1952 г. оглавява кампанията за неподчинение на расистките закони. Година по-късно е избран за президент на АНК в провинция Трансваал.

През 1955 г. участва в конгреса на народите от Южна Африка

През 1956 г. попада в списъка на 156-те човека, обвинени в държавна измяна и арестувани от властите в Южноафриканската република (ЮАР).

От 1960 г. е в нелегалност, а от 1961 г. ръководи военната организация на АНК.

През 1962 г. отново е арестуван и е осъден на 7 години затвор. През 1964 г. получава доживотна присъда.

Нелсън Мандела прекарва 18 години в затвора на о. Робън (1964-1982 г.), през 1982 г. е преместен в затвора в Кейптаун, където остава 6 години, след което е хоспитализиран заради туберкулоза. В продължение на дълги години по света се води кампания за неговото освобождаване.

През 1985 г. той отхвърля предложението на президента Питер Бота да бъде освободен, но да се откаже от каузата си.

Освободен е на 11 февруари 1990 г., след като в системата на апартейд започва криза. Избран е за председател на Изпълнителния комитет на АНК през 1991 г. и за негов президент от юли 1991 г.

През септември същата година Нелсън Мандела подписва национално споразумение за мир от името на АНК, уточнява процедурите за спиране на политическо насилие.

На 3 февруари 1992 г. в Париж, заедно с президента на ЮАР Фредерик де Клерк получава награда на ЮНЕСКО за мир “Хофу-Боани”. През 1993 г. отново с Де Клерк получава Нобелова награда за мир.

През 1994 г. е избран за президент на ЮАР в първите общонационални избори с участието и на чернокожото население. През 1996 г. под негово ръководство е разработена и приета новата конституция на ЮАР. Президент на страната е до 1999 г.

Автор е на книгите „Няма лек път към свободата“ (1965 г. ), „Готов съм да умра“ (1979 г. ) и други.


Награди

* 1990 - Ленинска награда за мир
* 1992 - Награда Сахаров (заедно с Анатоли Марченко)
* 1992 - Награда Хофу-Боани (заедно с Фредерик де Клерк)
* 1993 - Нобелова награда за мир (заедно с Фредерик де Клерк)


Снимки на Нелсън Мандела
Други велики личности

Краят на Земята, може да постави нов живот на други места

Учени твърдят, че след попадане на бактерий от Земята в Космоса могат да поставят началото на живот на други места, където има подходящи условия, съобщи ... Още » » »


Незабравима почивка на Остров Мавриций - втория Рай

Наричат го петзвезден рай, остров-мечта... Остров Мавриций е едно от най-престижните и луксозни места в света за пълноценен релакс и почивка. Една наистина разкошна и незабравима spa дестинация...Прочети повече...

Хамелеон живее в устата на змия

Хамелеон живее в устата на змия!!! В Африка бе открит нов вид хамелеон, който живее в устата на змия, съобщи Daily Mail.Миниатюрният гущер излязъл от устата на змия, която д-р Андрю Маршъл от Йорксия университет, Великобритания, обезпокоил в гората Магомбера в Танзания..Прочети повече...

Откриха планета подобна на Земята

Планета подобна на земята!!! Японски астрономи са започнали систематично да търсят високоразвита цивилизация на откритата неотдавна планета извън Слънчевата система...Прочети повече...

Бейзбол

Фидел Кастро бил добър бейзболист...Прочети повече..