Клеопатра | Царицата на Египет

Етикети : Клеопатра, Царица, Египет, Красива, Антоний, Царицата на Египет, Рим, Цезар,


Клеопатра е египетска владетелка, живяла през I в. пр.н.е.. Тя е последната управлявала представителка на династията на Птолемеите, произлизащи от военачалник на Александър Македонски. Неин баща е Птолемей XII Аулет, а майка ѝ вероятно е била негова наложница с възможен местен египетски произход. Името "Клеопатра" е с гръцки произход и означава "Бащина слава"; пълното ѝ име "Клеопатра Теа Филопатор и Филопатрис" означава "Богинята Клеопатра, любимка на баща си, обичаща родината си". Днес тя е може би най-известната от всички владетели на Египет и обикновено се назовава само като „Клеопатра“. Клеопатра всъщност никога не е била едноличен владетел на Египет, тя само е деляла управлението на страната със своите баща, брат и син. Важното е обаче, че техните титли са били само етикетни, а всъщност тя е управлявала с всички права и е била достоен владетел на Египет.


Биография

Клеопатра VII Филопатор е от гръцки произход и родена в Александрия, Египет. Още от малка се проявила като изключително умна. Била добра математичка, говорела 9 езика и имала добър търговски нюх. Тя била любимка на баща си и сестрите ѝ завиждали. Тя била най-голямото дете на Птолемей XII, тъй като двете ѝ по-големи сестри починали, след като случайно или не, колесницата им за лов се блъснала. Имала и по-малка сестра - Арсиноя. В началото за кратко време Клеопатра управлявала с баща си, но това поражда завист у Арсиноя, и затова тя сипва отрова в чашата с вино на баща си. Това бил краят на Птолемей XII.
През 48 пр.н.е. съветниците на Птолемей XIII, предвождани от евнуха Потин, отстранили Клеопатра от власт и я прокудили от Египет. Сестра ѝ Арсиноя била в основата на прокуждането. По-късно Птолемей сам застрашил властта си, намесвайки се в делата на Римската империя. Когато Помпей пристигнал в Александрия да търси убежище от Юлий Цезар, Птолемей го убил, за да направи добро впечатление на Цезар. Цезар е толкова възмутен от това предателство, че превзема египетската столица и играе ролята на арбитър в спора между Клеопатра и Птолемей за трона. (Трябва да се отбележи, че Помпей Велики е женен за дъщерята на Цезар, починала при раждането на сина им). След кратка война Птолемей XIII е убит и Цезар възвръща трона на Клеопатра, за да управлява заедно с Птолемей XIV.
През зимата на 48 пр.н.е.-47 пр.н.е. Цезар остава в Египет и Клеопатра става негова любовница, укрепвайки по този начин политическите си позиции. Египет остава независим, но три римски легиона били разположени там за да го пазят. Зимната връзка на Клеопатра и Цезар довела до раждането на син, наречен Птолемей Цезар (с прякор Цезарион, малкият Цезар). Въпреки това Цезар отказва да направи момчето свой наследник и обявява за наследник племеникът си Октавиан.
Клеопатра и Цезарион посещават Рим между 46 пр.н.е. и 44 пр.н.е. и са там когато Цезар е убит от предатели, начело със сина му и законната му съпруга.
През 42 пр.н.е., Марк Антоний, един от триумвирата, управляващ Рим след смъртта на Цезар, призовал Клеопатра да се срещне с него в Тарс, за да засвидетелства своята лоялност. Клеопатра пристига много пищно, обсипана със златни накити, а роклята и била прозрачна, и така очаровала Марк Антоний, че той решил да прекара зимата на 42 пр.н.е.-41 пр.н.е. с нея в Александрия.
Четири години по-късно, през 37 пр.н.е., Антоний посещава отново Александрия на път за сражението му с партиняните. Той подновява връзката си с Клеопатра и от този момент Александрия става негов дом. Той можел да се ожени за Клеопатра по Египетските правила (такава алинея имало в документа "Светониус"), въпреки че по това време вече е бил женен за Октавия, сестра на другия от триумвирата Октавиан.
Съществуват доста недоказани, но известни истории за Клеопатра. Една от тях е, че тя се обзаложила с Антоний, че може да похарчи десет милиона сестерции за една вечеря. Той приел облога, а на следващата вечер Клеопатра наредила да им донесат купа с много силен оцет. Свалила безцената си перлена обица, пуснала я в оцета, изчакала да се разтвори и изпила оцета до дъното.
Поведението на Марк Антоний било окачествявано като скандално и възмутително от римляните, и Октавиан убедил Сената да започне война срещу Египет. През 31 пр.н.е. двете войски се срещнали в морска битка до бреговете на Актиум. Клеопатра също участвала със своя армада, но виждайки как слабо оборудваните кораби на Антоний губят от римските, тя побегнала. Антоний напуснал битката и я последвал. След битката при Акциум, Октавиан завладява Египет. Когато приближил Александрия, към него се присъединили и войските на Антоний. Марк Антоний починал от тежките рани. Когато римските войски навлизат в египетската столица, Клеопатра се самоубива със Свещената Кобра, нейната пазителка, дарена ѝ от храма на Слънцето. Според легендите, Слънцето я защитава чрез кобрата и ухапването ѝ за смъртните е фатално, но за божествата е дар. Това се е случило на 12 август 30 пр.н.е.. Цезарион бил ескортиран в Индия, за да може след войната да бъде върнат обратно в Египет и да си върне властта и следователно да бъде коронован за цар.
Често се твърди, че Клеопатра е използвала асп, за да се самоубие. "Асп" означава отрови от различни змии. Но всъщност тя се самоубива със свещената кобра, която се използва за екзекутиране на затворници със смъртни наказания.
Египтяните вярват, че смъртта от ухапване на змия те прави безсмъртен.Клеопатра не живяла вечно, но легендата за нея е жива и до днес, повече от 2000 години след смъртта й.
С гръцко-македонски произход, Клеопатра се слави като първата в семейството си научила египетски език през тяхното 300- годишно властване над тази страна.


Интересно

Уилям Шекспир написал пиеса за най-известната египетска царица, озаглавена Антоний и Клеопатра.


Снимки на Клеопатра
Други велики личности

Краят на Земята, може да постави нов живот на други места

Учени твърдят, че след попадане на бактерий от Земята в Космоса могат да поставят началото на живот на други места, където има подходящи условия, съобщи ... Още » » »


Незабравима почивка на Остров Мавриций - втория Рай

Наричат го петзвезден рай, остров-мечта... Остров Мавриций е едно от най-престижните и луксозни места в света за пълноценен релакс и почивка. Една наистина разкошна и незабравима spa дестинация...Прочети повече...

Хамелеон живее в устата на змия

Хамелеон живее в устата на змия!!! В Африка бе открит нов вид хамелеон, който живее в устата на змия, съобщи Daily Mail.Миниатюрният гущер излязъл от устата на змия, която д-р Андрю Маршъл от Йорксия университет, Великобритания, обезпокоил в гората Магомбера в Танзания..Прочети повече...

Откриха планета подобна на Земята

Планета подобна на земята!!! Японски астрономи са започнали систематично да търсят високоразвита цивилизация на откритата неотдавна планета извън Слънчевата система...Прочети повече...

Бейзбол

Фидел Кастро бил добър бейзболист...Прочети повече..