Подводни трусове

Морето е в непрестанно движение.Може да бъде плоско като тепсия или набраздено от гигантски вълни.Повечето вълни се образуват от ветровете.Предизвиканите от тропическите циклони достигат 14 м височина.Най-голямата известна вълна, предизвикана от вятър, е била висока 34 метра.Бълните могат също така да водят началото си от вулканични изригвания или подводни земетресения и в такъв случай се наричат цунами.Те представляват огромни колони от вода, които по протежение на дъното изминават големи разстояния със скоростта на самолет.Повърхността на морето е подложена и на въздействието на сблъскващи се течения и могат да предизвикат водовъртежи.Един от най-известните е Маелстрьом, край бреговете на Норвегия.


Водни циклони

Водните циклони са въртящи се въздушни маси, изпълнени с влага и пяна.Те са братовчеди на торнадото и се образуват само когато дадена маса от топъл и влажен въздух срещне друга със студен и сух въздух.Понякога мощта на циклона, достигаща до 6 км височина, може да засмуче цели рибни пасажи.В редки случаи тези явления продължават повече от 60 минути, те са доста зрелищни и обикновено не причиняват сериозни щети.


Разрушителна сила

Ураганите могат да достигнат радиус от 645 км и сила на вятъра от 12-а степен и по-висока ( по скàлата на Бофорт ).
На снимката : Ураганът Елена заснет от космическата совалка " Дискавъри ".


Скaлàта на Бофорт

Тази скàла използва числата от 0 до 12, с кои се определя силата на вятъра на морскито равнище.При нула морето е като тепсия.6-а степен означава силен вятър и 3-метрови вълни.12-а степен означава ураган и вълни над 14 м.


Водни стълбове

Жителите на крайбрежните градове могат да пострадат от подводните трусове.Представете си страха, който бихте изпитали, ако се изправите пред огромна водна стена, която ви връхлита.Инстинктивно бихте побягнали, но накъде ? Ударната сила на вълната би могла да разруши града, в който живеете.Преди хиляди години голяма част от Мауна Лоа, един от вулканите на Хавайските острови, пропаднал в морето, предизвиквайки цунами с височина 280 метра, което се стоварило върху намиращия се наблизо остров Ланай.Ако това бедствие се повтори днес, хавайските брегове биха понесли тежки разрушения.Вълни с височина 30 м биха достигнали Хонолулу.


Повече за водите на Земята

Краят на Земята, може да постави нов живот на други места

Учени твърдят, че след попадане на бактерий от Земята в Космоса могат да поставят началото на живот на други места, където има подходящи условия, съобщи ... Още » » »


Незабравима почивка на Остров Мавриций - втория Рай

Наричат го петзвезден рай, остров-мечта... Остров Мавриций е едно от най-престижните и луксозни места в света за пълноценен релакс и почивка. Една наистина разкошна и незабравима spa дестинация...Прочети повече...

Хамелеон живее в устата на змия

Хамелеон живее в устата на змия!!! В Африка бе открит нов вид хамелеон, който живее в устата на змия, съобщи Daily Mail.Миниатюрният гущер излязъл от устата на змия, която д-р Андрю Маршъл от Йорксия университет, Великобритания, обезпокоил в гората Магомбера в Танзания..Прочети повече...

Откриха планета подобна на Земята

Планета подобна на земята!!! Японски астрономи са започнали систематично да търсят високоразвита цивилизация на откритата неотдавна планета извън Слънчевата система...Прочети повече...

Бейзбол

Фидел Кастро бил добър бейзболист...Прочети повече..