Император Ашока и праведният начин на живот

Преди близо 2200 години император Ашока управлявал Индия.Подобно на мнозина древни владетели и той разширявал границите на империята си, като покорявал нови земи.За разлика от повечето монарски обаче Ашока внезапно се отказал от военните действия и започнал да управлява според мирните убеждения на будизма.
Говори се, че Ашока станал будист, когато видял ужаса, който причинява с водените от него войни.След това решил да служи на своите поданици и на цялото човечество, вместо да покорява другите.Нарекъл това " завладяване чрез дхарма ".В Индия дхарма означава " праведния начин на живот " и " универсалната истина ".Това значи да бъдеш честен, почтен и добър.Означава също да си милостив, щедър и разумен.
Самият император често пътувал в околността, проповядвайки на хората вярата си в дхарма.Ашока назначил и " духовници на дхарма :, които да облекчават страданията на хората.Тези духовници трябвало да се грижат за спецялните потребности на жените и на живеещите в религиозни общности.
Ашока прокарал закон, забраняващ жестокостта срещу животните, и построил болници както за хората, така и за животните.Започнал строителни проекти, които да улеснят живота на поданиците му.Край пътищата били засадени дървета, били изкопани кладенци, построени били водоеми и домове за отмора.
Единственото признание, което искал Ашока, било хората да запомнят, че е управлявал според дхарма.За да съхрани идеите си, Ашока издълбал учението си по камъни и колони на обществени места.Тези надписи били наречени Скални укази и Колонни укази.Най-известна е Колоната с глава на лъв, намерена край Сарнат и станала национален символ на Индия.


Знаете ли, че?

Въпреки славата му на добър и щедър владетел, някои предания описват Ашока като жесток и безскруполен.Според едно от тях той убил всичките си братя, за да се възкачи на престола.


Снимки на Ашока
Други велики личности

Краят на Земята, може да постави нов живот на други места

Учени твърдят, че след попадане на бактерий от Земята в Космоса могат да поставят началото на живот на други места, където има подходящи условия, съобщи ... Още » » »


Незабравима почивка на Остров Мавриций - втория Рай

Наричат го петзвезден рай, остров-мечта... Остров Мавриций е едно от най-престижните и луксозни места в света за пълноценен релакс и почивка. Една наистина разкошна и незабравима spa дестинация...Прочети повече...

Хамелеон живее в устата на змия

Хамелеон живее в устата на змия!!! В Африка бе открит нов вид хамелеон, който живее в устата на змия, съобщи Daily Mail.Миниатюрният гущер излязъл от устата на змия, която д-р Андрю Маршъл от Йорксия университет, Великобритания, обезпокоил в гората Магомбера в Танзания..Прочети повече...

Откриха планета подобна на Земята

Планета подобна на земята!!! Японски астрономи са започнали систематично да търсят високоразвита цивилизация на откритата неотдавна планета извън Слънчевата система...Прочети повече...

Бейзбол

Фидел Кастро бил добър бейзболист...Прочети повече..