Мимас

Мимас е един от най-вътрешните спътници на Сатурн.Открит е на 17 септември 1789г от Уилям Хершел.
Мимас носи името на гигант със змиевидна опашка от древногръцката митология,син на Гея и Уран.
Преди 1847 г. астрономите са наричали всички спътници Сатурн 1 до Сатурн 7, включвайки в поредицата и Титан, Мимас и Енцелад. През 1847 г. синът на Уилям Хершел — Джон Хершел в своята публикация „Резултати от астрономически наблюдения направени на Нос добра надежда“ предлага използването на съвременните имена на спътниците, като им дава имената на титаните и братята и сестрите на бога Кронос.
Средният диаметър на Мимас е 397,2 км,Масата 3,84*10 19 кг,средната плътност 1,17 g/cm3,повърхностната гравитация е 0,077 m/s2,Албедо 0,77,няма атмосферно налягане.


Физически характеристики

Ниската плътност на Мимас от 1,17 g/cm3 сочи че той е съставен предимно от лед и сравнително малко количество скален материал. Поради приливните сили на които е подложен, спътникът има форма на елипсоид като дългата му ос е с 10% по-дълга от късата.
Един от кратерите, наречен Хершел, е изненадващо голям в сравнение с големината на спътника. Кратерът е с диаметър 130 км., което е една трета от диаметъра на Мимас. Хершел е дълбок 10 км., с централна част, висока почти колкото планината Еверест на Земята. Този централен връх се издига на 6 км. от дъното на кратера. Ударът вероятно е бил много близко до разрушаването на спътника. Следите от него личат и на обратната страна на Мимас.
Въпреки, че Мимас е силно набразден от кратери, те не са еднакви. Повечето от повърхността е покрита с кратери с диаметър над 40 км., но в южния полярен регион почти липсват кратери с диаметър над 20 км. Това навежда на мисълта, че някои процеси са заличили големите кратери в тези области.


Снимки на Мимас
Сатурн
Планетите в Слънчевата система

Краят на Земята, може да постави нов живот на други места

Учени твърдят, че след попадане на бактерий от Земята в Космоса могат да поставят началото на живот на други места, където има подходящи условия, съобщи ... Още » » »


Незабравима почивка на Остров Мавриций - втория Рай

Наричат го петзвезден рай, остров-мечта... Остров Мавриций е едно от най-престижните и луксозни места в света за пълноценен релакс и почивка. Една наистина разкошна и незабравима spa дестинация...Прочети повече...

Хамелеон живее в устата на змия

Хамелеон живее в устата на змия!!! В Африка бе открит нов вид хамелеон, който живее в устата на змия, съобщи Daily Mail.Миниатюрният гущер излязъл от устата на змия, която д-р Андрю Маршъл от Йорксия университет, Великобритания, обезпокоил в гората Магомбера в Танзания..Прочети повече...

Откриха планета подобна на Земята

Планета подобна на земята!!! Японски астрономи са започнали систематично да търсят високоразвита цивилизация на откритата неотдавна планета извън Слънчевата система...Прочети повече...

Бейзбол

Фидел Кастро бил добър бейзболист...Прочети повече..