Събиране на доказателства

За да разберем как са живели донозаврите,са ни необходими вкаменелости.Но вкаменелостите от динозаври са много редки : били за нужни оптимални усилия,за да може растение или животно да се превърне във фосил.Животното е трябвало да бъде голямо ( малките динозаври имали крехки кости,които били изяждани от мършоядните хищници ) и да умре на подходящо място.Ако например тялото на динозавър попаднело в езеро,било бързо покривано с кал и вероятността костите да се запазят била по-голяма.В повечето случаи са се запазили само костите (някои от тях се превърнали в минерали,като например опал),но понякога животното оставало покрито с пясък или вулканична пепел,която мумифицирала тялото и запазвала отпечатък от структората на кожата.В други случаи до нас са стигнали само отпечатъци от следи или екскременти.Палеонтолозите събират всички тези доказателства,за да пресъздадат външния вид на тези създания,живели преди милиони години.


Назад във времето

Колкото по-надолу в земята е скалният слой,толкова е по-стар.Най-старите скали съдържат фосили на бактерии и едноклетъчни водорасли,а по-новите - на растения и сложно устроени животни.


На сигурно място

Тялото на мъртъв динозавър лежи на дъното на езеро,недосегаемо за хищници.Месото се разлага или го изяждат риби,но скелетът остава цял.


Покривка

Слоеве пясък или тиня покриват костите на животното и не позволяват водата да ги разпръсне.


Вкаменелости

Притиснати от слоеве земни наслаги,костите постепенно се превръщат в минерали,по-твърди от околната скала.


Находища

Милиони години по-късно,при повдигане на земната кора,фосилизираният скелет се появява почти на повърхността и атмосферата и ерозията започват да му въздействат.


Находища на вкаменелости в Северна Америка

През юрата и долнокредния период климатът в Северна Америка бил топъл и влажен.Там живеели големи стада тревопасни,които изчезнали,когато към края на кредния период климатът станал по-студен и променлив.


Находища на вкаменелости в Монголия

Монголия,която се намира в Централна Азия,днес е покрита с пустинни пясъци.Но през юрата и долнокредния период тези земи имали топъл и влажен климат.Там се простирали също езера и плитки морета.Много видове динозаври живеели в тези идеални условия.


Кости от камък

Скелетите се превръщали във вкаменелости по различни начини.При някои вкаменелости външните и средните слоеве на костите,образуващи скелета,са се превърнали в минерали.Така костите са се вкаменили.Ако кал запълни вътрешните кухини на костите - например на черепа или канали на средното ухо - се образува отпечатък.В този случай костта се разгражда.Намирани са обаче вкаменелости на празни черепи.Така учените могат да направят отпечатък на мозъка на животното.Много редки са сучаите,при които са намирани мумифицирани динозаври в сух пясък,който постепенно се е превърнал в скала,запазвайки отпечатък от кожата.


Още за динозаврите

Краят на Земята, може да постави нов живот на други места

Учени твърдят, че след попадане на бактерий от Земята в Космоса могат да поставят началото на живот на други места, където има подходящи условия, съобщи ... Още » » »


Незабравима почивка на Остров Мавриций - втория Рай

Наричат го петзвезден рай, остров-мечта... Остров Мавриций е едно от най-престижните и луксозни места в света за пълноценен релакс и почивка. Една наистина разкошна и незабравима spa дестинация...Прочети повече...

Хамелеон живее в устата на змия

Хамелеон живее в устата на змия!!! В Африка бе открит нов вид хамелеон, който живее в устата на змия, съобщи Daily Mail.Миниатюрният гущер излязъл от устата на змия, която д-р Андрю Маршъл от Йорксия университет, Великобритания, обезпокоил в гората Магомбера в Танзания..Прочети повече...

Откриха планета подобна на Земята

Планета подобна на земята!!! Японски астрономи са започнали систематично да търсят високоразвита цивилизация на откритата неотдавна планета извън Слънчевата система...Прочети повече...

Бейзбол

Фидел Кастро бил добър бейзболист...Прочети повече..