Церера

Церера е първият открид астероид.Открит е от астронома Джузепе Пиаци на 1 януари 1801г.
Арероидът първоначално носи името Церера Фединандска но в последствие второто отпада и остава само Церера,в чест на богинята Церера от римската митология която била почитана като богиня на житните растения и реколтата, ползвала се с голяма почит, особено сред селяните.С Церера се свързва откриването на земеделието и въвеждането на законите, приобщаването на хората към цивилизацията.
След като през 2006 Международнният астрономически съюз дава по-строга дефиниция на термина планета и планета-джудже, Церера, както и Плутон, придобиват статут на планета-джудже.
Ексцентрицитет 0,080,Голяма полуос 413 949 Gm,Перихелий 380 890 Gm,Афелий 447 008 Gm,Орбитален период1681,243 дни (4,60 години),Средна орбитална скорост 17,91 km/s,Инклинация 10,581°,Дължина на възходящия възел 80,464°,Параметър на перихелия 73,947°,Средна аномалия 0,744°,Размери 959,2×932,6 km,маса 9,445×10 20 kg,Плътност 2,05 g/cm³,Повърхностна гравитация 0,26 m/s²,Втора космическа скорост 0,51 km/s,период на въртене 0,3781 дни,Спектрален клас Г-клас астероид,Албедо 0,113,Средна повърхностна температура ~167 K.


Физически характеристики

Церера е най-големият известен астероид в астероидния пояс намиращ се между орбитите на Марс и Юпитер. Поясът на Кайпер обаче съдържа по-големи тела като 28978 Иксион, 50000 Кваоар, 90482 Оркус и 90377 Седна.
За Церера е уникално това че е достатъчно масивен за да придобие сферична форма под действието на собствената си гравитация, подобно на останалите планети. Други големи астероиди като 3 Юнона и 4 Веста имат подчертано неправилна форма. Масата на Церера равна на 9,45±0,04 × 1020 kg съставлява над 1/3 от общата маса на всички астероиди в Слънчевата система за която се счита че е 2,3 × 1021 kg (която обаче от своя страна е едва 3% от масата на Луната). Наблюдения на астероида сочат че вероятно има тънка атмосфера на небесно тяло и повишена повърхностна температура.
Астероидът е основното тяло в семейството астероиди Церера.


Откриване

Джузепе Пиаци открива Церера търсейки звезда в каталога на астронома Франсис Уоластоун, но вместо нея той открива движещ се на фона на звездите обект. Пиаци първоначално предполага че е наблюдавал комета и не съобщава за откритието ѝ. Той наблюдава Церера до 11 февруари същата година когато се разболява и впоследствие астероидът се изгубва зад блясъка на Слънцето.
След като други астрономи научават за откритието по-късно, Карл Фридрих Гаус изобретява нов начин за изчисление на орбитата на небесно тяло използвайки само три наблюдения и астероидът е намерен на следващата година от немските астрономи Франц Хавер и Хайнрих Олберс. Йохан Елерт Боде разгласява че Церера е "липсващата планета" в неговия закон която би трябвало да се намира между Марс и Юпитер. Церера обаче разочарова астрономите с малките си размери и Уилям Хершел предлага названието "астероид" (подобен на звезда) .


Изследване

На 13 ноември 1984 г. във Флорида САЩ, карибския басейн и Мексико е наблюдавана окултация на звезда зад Церера.
През 2001 г. телескопът Хъбъл засне Церера, потвърждавайки сферичната му форма и откривайки тъмно петно на повърхността му за което се счита че е кратер, носещо името Пиаци. През 2004 г. астероидът беше изследван от Кекския телескоп използващ адаптивна оптика, постигайки разделителна способност от тази на Хъбъл — 50 km/пиксел. Наблюдавани бяха две обширни тъмни области, вероятно кратери, като централния район на по-голямата е светъл. Областта Пиаци не беше наблюдавана.
НАСА планира мисията Зора за изстрелване през 2006 г. Апаратът ще изследва астероида 4 Веста и към 2015 г. ще влезе на орбита около Церера.


Интересно

Химическият елемент церий открит през 1803 г. от независимо от Йонс Якоб Берзелиус и Мартин Хайнрих Клаптрот носи името на астероида Церера.


Снимки на Церера
Планетите в Слънчевата система

Краят на Земята, може да постави нов живот на други места

Учени твърдят, че след попадане на бактерий от Земята в Космоса могат да поставят началото на живот на други места, където има подходящи условия, съобщи ... Още » » »


Незабравима почивка на Остров Мавриций - втория Рай

Наричат го петзвезден рай, остров-мечта... Остров Мавриций е едно от най-престижните и луксозни места в света за пълноценен релакс и почивка. Една наистина разкошна и незабравима spa дестинация...Прочети повече...

Хамелеон живее в устата на змия

Хамелеон живее в устата на змия!!! В Африка бе открит нов вид хамелеон, който живее в устата на змия, съобщи Daily Mail.Миниатюрният гущер излязъл от устата на змия, която д-р Андрю Маршъл от Йорксия университет, Великобритания, обезпокоил в гората Магомбера в Танзания..Прочети повече...

Откриха планета подобна на Земята

Планета подобна на земята!!! Японски астрономи са започнали систематично да търсят високоразвита цивилизация на откритата неотдавна планета извън Слънчевата система...Прочети повече...

Бейзбол

Фидел Кастро бил добър бейзболист...Прочети повече..