Ганимед

Ганимед е третия галилеев спътник,той е най-големият спътник в слънчевата система.
Той е по голям от Плутон,даже и от Меркурий но е значително по лек от него.
Ганимед носи името на най красивото момче на земята от древногръцката митология,той е син на нимфата Калироя и тоянския цар Трос.
Ганимед е открид от Галилео Галилей на 11 януари 1609г.Името му е предложено от Симон Мариус,но то навлиза в употреба чак след 20 век.Преди това са е бил наричан Юпитер 3.


Физически характеристики

Преди сондата Галилео да се "срещне" с Ганимед се мислеше, че Ганимед и Калисто са изградени от скалисто ядро, обградено с голяма мантия от вода или лед и ледена кора (същото се мислеше и за Титан и Тритон). Данните от Галилео сочат, че Калисто има еднороден състав, докато Ганимед е разделен на три слоя: разтопено, малко ядро от желязо или желязо/сяра, обградено мантия от силикатни скали и за капак на всичко ледена "черупка". Всъщност Ганимед може да е подобен на Йо, само че с допълнителна обвивка от лед.
Теренът на Ганимед е разделн на два типа: много стари, осеяни с кратери райони и относително по-младите (но все пак доста стари) и светли райони, белязани с многобройни вдлъбнатини и хребети.Вторият тип със сигурност е вследствие от тектонични процеси, но подробностите не са известни. По този параграф Ганимед може да е по-близо до Земята от Вернера и Марс (въпреки че няма доказателства за съвременна тектонична активност).
Телескопът Хъбъл откри доказателства за разредена кислородна атмосфера, която доста прилича на тази на Европа.
Подбни набраздени терени има и на Енцелад, Миранда и Ариел. Тъмните райони са подобни на повърхността на Калисто.
Освен това са наблюдавани потоци от застинала лава, издаващи наличието на вулканизъм в миналото на спътника. Хребети и разломи се наблюдават и на Енцелад, Миранда и Ариел. Райони, обсеяни с кратери, се наблюдават на Калисто.
За възрастта на терена на Ганимед посредством измерване на гъстотата на кратерите е определено че е на около 3 до 3,5 милиарда години. Наблюдава се наслагване на кратерите и разломите, което говори за значителната възраст на последните. Някои от кратерите са по-млади и на тях са видими следи от изхвърлен материал вследстивие на удара. За разлика от кратерите на Луната на същата възраст, тези на Ганимед са гладки и при тях липсват пръстеновидни хребети и централна вдлъбнатина понеже за ледената покривка на спътника се счита, че в геологически период от време може изглади повърхностния релеф поради „течливостта“ си (подобно на земен ледник).
Най-голямата зебележителност на Ганимед е равнината Galileo Regio и поредица концентрични хребети които са остатък от древен кратер, изгладен с времето от геологичните процеси.
С помощта на телескопа Хъбъл беше открита тънка атмосфера, състояща се кислород, за която се счита, че се е формирала под въздействието на слънчевия вятър и заредени частици от магнитното поле на Юпитер. Атмосферата на Ганимед е аналогична по произход с тази на Европа и със сигурност е с небиологичен произход.
Апаратът Галилео откри наличието на магнитно поле на Ганимед, за което се смята, че се поражда или от процеси в металното ядро, или в соления му океан под повърхността при преминаването през магнитните линии на полето на Юпитер. Ганимед е единственият спътник в слънчевата система, за който известно, че има собствена магнитосфера.


Снимки на Ганимед
Юпитер
Планетите в Слънчевата система

Краят на Земята, може да постави нов живот на други места

Учени твърдят, че след попадане на бактерий от Земята в Космоса могат да поставят началото на живот на други места, където има подходящи условия, съобщи ... Още » » »


Незабравима почивка на Остров Мавриций - втория Рай

Наричат го петзвезден рай, остров-мечта... Остров Мавриций е едно от най-престижните и луксозни места в света за пълноценен релакс и почивка. Една наистина разкошна и незабравима spa дестинация...Прочети повече...

Хамелеон живее в устата на змия

Хамелеон живее в устата на змия!!! В Африка бе открит нов вид хамелеон, който живее в устата на змия, съобщи Daily Mail.Миниатюрният гущер излязъл от устата на змия, която д-р Андрю Маршъл от Йорксия университет, Великобритания, обезпокоил в гората Магомбера в Танзания..Прочети повече...

Откриха планета подобна на Земята

Планета подобна на земята!!! Японски астрономи са започнали систематично да търсят високоразвита цивилизация на откритата неотдавна планета извън Слънчевата система...Прочети повече...

Бейзбол

Фидел Кастро бил добър бейзболист...Прочети повече..