Започва се с една кост

Костите съхраняват следи от мускулите,с които едно време са били свързани.Върху някои техни части има следи от мястото,където мускулът се съединявал с костта.Палеонтолозите изследват тези кости,за да възпроизведът външния вид на съответното животно и начина му на придвижване.За да възпроизведът в подробности скелета на игуанодон,палеонтолозите тръгнали от една единствена малка кост от този динозавър.


Проучването продължава

Единствените известни засега вкаменелости от барионикс са открити в кариера за глина в Южна Англия.Учените все още се опитват да установят каква връзка има между този и останалите динозаври.


В името на науката

Твърде рядко се случва да бъдат открити вкаменелости в мек или глинес пясъчник.Повечето скали с находки са твърди и за да извлекат от тях фрагменти от кости,учените трябва търпеливо да ги изкопават.Понякога дори се налага да прибягват до взривни вещества,за да разцепят големи скали,но работят с максимална прецизност.


Внимателен подход

Въпреки че вкаменелостите са твърди като скала,същевременно са и много деликатни.Те поотделно се гипсират,като при счупен крак,за да се запазят по пътя им до музея,който ще ги приеме.


Частици от пъзел

На мястото на разкопките палеонтолозите чертаят карта,на която е посочено точното находище на всеки открит фрагмент от вкаменелост.


Инструменти

Повечето използвани от палеонтолозите инструменти,като чукове,длета,лопатки и четки,могат лесно да се намерят във всеки железарски магазин.


Реконструкция

На учените са им необходими месеци.за да подготвят откритите вкаменелости за дадена реконструкция.За да разкрият "истинския" вкаменен динозавър от камъка,в който се съдържа,те разчитат на своите познания и опит.


На чертожната маса

Всяка вкаменена кост се изобразява с много точни детайли,така че учените от други страни по света да могат да научат какво именно е открито.Илюстрациите и описанията на барионикса са позволили на изследователите да установят,че принадлежи към самостоятелен род.


Още за динозаврите

Краят на Земята, може да постави нов живот на други места

Учени твърдят, че след попадане на бактерий от Земята в Космоса могат да поставят началото на живот на други места, където има подходящи условия, съобщи ... Още » » »


Незабравима почивка на Остров Мавриций - втория Рай

Наричат го петзвезден рай, остров-мечта... Остров Мавриций е едно от най-престижните и луксозни места в света за пълноценен релакс и почивка. Една наистина разкошна и незабравима spa дестинация...Прочети повече...

Хамелеон живее в устата на змия

Хамелеон живее в устата на змия!!! В Африка бе открит нов вид хамелеон, който живее в устата на змия, съобщи Daily Mail.Миниатюрният гущер излязъл от устата на змия, която д-р Андрю Маршъл от Йорксия университет, Великобритания, обезпокоил в гората Магомбера в Танзания..Прочети повече...

Откриха планета подобна на Земята

Планета подобна на земята!!! Японски астрономи са започнали систематично да търсят високоразвита цивилизация на откритата неотдавна планета извън Слънчевата система...Прочети повече...

Бейзбол

Фидел Кастро бил добър бейзболист...Прочети повече..