Тензинг Норгей | На покрива на света

Етикети : Тензинг Норгей, 29 май 1953, Едмънд Хилари, Еверест, първият човек изкачил Еверест,


Тенсинг Норгей (на непалски: तेन्जिङ नोर्गे शेर्पा) е алпинист роден в Непал, участвал в седем експедиции към връх Еверест. На 29 май 1953 Норгей и Едмънд Хилъри стават първите хора, изкачили успешно върха, по време на експедиция, ръководена от Джон Хънт.


Тензинг Норгей е роден през 1914 г. в Тибет ( сега част от Китаай ).По-късно се премества в Непал и живее в шерпите.Шерпите, които дошли в Непал от Тибет преди стотици години, обитавали открай време високите планини.Недалеч от селището, в което се установява Тензинг, се издига величественият връх Еверест.Той е част от планинската верига Хималаи и се намира на границата между Непал и Тибет.Когато европейците идват в Непал, за да покоряват върхове, наемат много шерпи, които да носят провизиите на катерачите.Благодарение на опита, натрупан от живота си по високите планини, шерпите са отлични водачи и алпинисти.
На 18 годишна възраст Тензинг се мести в Дарджийлинг ( Дарджилинг ), Индия.Надява се да си изкарва прехраната, като носи провизии в планински експедиции.Три години по-късно той придружава един изследователски екип като носач в експедиция до връх Еверест.При следващите няколко години взима участие в повече експедиции до Еверест от всеки друг катерач.
Покрай работата си с толкова различни хора Тензинг научава седем езика.По-късно става сурдар ( командир ) или организатор на носачи.Продължава да води експедиции до Еверест и вдъхновява редица алпинисти.
По време на историческото изкачване на връх Еверест през 1953 г. Едмънд Хилари стъпва накриво и едва не загива.Тензинг не изпада в паника.Обтяга здраво въжето и забива стабилно секача си в леда.По-късно простичко обяснява : " Планинските катерачи винаги си помагат един на друг ".
Заради храбростта и героизма си и защото е сред първите хора, стъпили на връх Еверест, Тензинг е удостоен с наградите Британски георгиевски кръст и Звездата на Непал.


Снимки на Тензинг Норгей
Други велики личности

Краят на Земята, може да постави нов живот на други места

Учени твърдят, че след попадане на бактерий от Земята в Космоса могат да поставят началото на живот на други места, където има подходящи условия, съобщи ... Още » » »


Незабравима почивка на Остров Мавриций - втория Рай

Наричат го петзвезден рай, остров-мечта... Остров Мавриций е едно от най-престижните и луксозни места в света за пълноценен релакс и почивка. Една наистина разкошна и незабравима spa дестинация...Прочети повече...

Хамелеон живее в устата на змия

Хамелеон живее в устата на змия!!! В Африка бе открит нов вид хамелеон, който живее в устата на змия, съобщи Daily Mail.Миниатюрният гущер излязъл от устата на змия, която д-р Андрю Маршъл от Йорксия университет, Великобритания, обезпокоил в гората Магомбера в Танзания..Прочети повече...

Откриха планета подобна на Земята

Планета подобна на земята!!! Японски астрономи са започнали систематично да търсят високоразвита цивилизация на откритата неотдавна планета извън Слънчевата система...Прочети повече...

Бейзбол

Фидел Кастро бил добър бейзболист...Прочети повече..