Връх Еверест | Люлката на боговете

Връх Еверест!!!
На границата между Непал и Тибет се извисява Еверест, известен като " покрива на света ".Той е не само най-високият връх в Хималайските планини, но и в целия свят.
Много алпинисти и любители на силни усещания са изгубили живота си, опитвайки се да покорят най-високия връх на света.Въпреки това Еверест продължава да привлича с магическа сила експедиция след експедиция.
Еверест (на тибетски Джомолунгма - „Богинята майка на света“ , а на непалски Сагарматха - „Високо в небесата“) е връх в Хималаите, на границата между Непал и Китай. Той е най-високият на Земята с височина 8848 m 20 cm m. Наречен е на името на директора на Индийската топографска служба полковник Джордж Еверест, заемал този пост през 1830-1843 г.
Еверест, бидейки най-високият връх в света, привлича катерачи от всички категории, от най-опитните до новаци, които са готови да заплатят солидни суми на професионални планински водачи за да направят успешно изкачване. Всъщност планината не изпъква с изключителни алпинистки трудности при изкачването по стандартния маршрут, за разлика от други осем-хилядници като К2 или Нанга Парбат. Въпреки това съществуват множество специфични опасности, като височинна болест, лошото време и силния вятър.
Към 2007 година, до върха са осъществени 3679 изкачвания от 2436 човека. Това прави катерачите значителен източник на туристически приходи за Непал, чието правителство освен това изисква от експедициите закупуване на разрешително за изкачване, което може да достигне 25 000 долара на човек.
На Еверест са изгубили живота си 210 човека. Условията в Зоната на смъртта са толкова тежки, че повечето трупове са оставяни там където човекът е загинал; и понякога са демотивиращ фактор, тъй като са видими или са буквално насред стандартния маршрут за изкачване.


Накратко

Връх Еверест!!!
В Тибет Еверест е известен с името Джомолугма / Чомолунгма ( " Майката на Вселената " ).
Непалските шерпи използват името Сагарматха ( " Небесно чело " ).
Етнически групи :шерпи ( Непал ), тибетци ( Китай ).
Езици :непалски, тибетски.
Парични единица :непалска рупия, юан.
Религия :ламанизъм ( вариант на будизма ).


Статистика

Височина : 8 848 m.
Височина на най-близките върхове :Таши Лапча ( 5 600 м ), Натула ( 5 800 м ).
Брой на експедициите, увенчани с успех от първото покоряване на върха през 1953 г.,: 1320 г.
Първият българин, покорил Еверест, е Христо Проданов ( 20 април 1984 г. ).


История

Откриването и измерването на Еверест през 1852 е свързано с големи трудности, тъй като властите на Тибет, Китай и Непал забраняват достъпа на Индийската топографска служба до Хималаите.
Еверест е измерен с цената на дългогодишни усилия и с помощта на теодолити с голямо увеличение, даващи възможност да се измерят точки на разстояние над 200 km. Самият връх Еверест е измерен от разстояние 170 km лично от тогавашният директор на Индийската топографска служба Андрю Уо. Резултатите от измерването, височина от 8 848,8 m са потвърдени от началника на Изчислителния отдел Радханатх Сикдхар. Тогава Андрю Уо предлага този връх да бъде наречен с името Еверест заради огромните заслуги на полковник Джордж Еверест, който от 1823 до 1843 създава първата подробна триангулачна мрежа в Британска Индия.
Най-висок връх от 1852 г; отбелязан дотогава като Пик XV, преименуван 1865 г на Еверест, височината e коригирана на 8848 м през 1955 г след измерване от индийския топограф Гулатий, но тъй като Хималаите се издигат с 5 cm годишно е възможно височината му вече да е над 8 850 m. През 2007 се пише че е висок 8 863 m (но не е доказано).
През 2005 г. екип от 50 китайски учени, картографи и планински изследователи, оспорват тези данни, като извършват съответните измервания на най-високия връх на планетата, и обявяват актуален размер от 8 844,43 m. В сравнение с китайските данни от 1975 г. регистрираният спад е с 3,65 m. Според предишно измерване от 2003 г. пък най-високата точка на Хималаите се издига на 8 848,45 m, а през 1966 г. е била 8 849,75 m.


Експедиций

Връх Еверест!!!
Първи експедиции – английски 1921, 1922, 1924 г.

На 29 май 1953 г. Едмънд Хилари и Тенсинг Норгей покоряват върха и забиват 4 флага – индийски, непалски, на ООН и английски; ръководител на експедицията е Джон Хънт, англичанин.

Най-подходящо време за изкачване е началото на май.
По-забележителни изкачвания

* жени: първа Юнко Табей (Япония) 1975 г., най-възрастна – Тамае Ватанабе 64 год (Япония), най-млада – Дики Долма (Индия) 19 год.
* мъже: най-възрастен – Юширо Миура 70 год 2003 г.(Япония), най-млад – Темба Чери (Непал) 15 год 2001 г.
* зимно изкачване, първо – Лешек Чихи и Кшиштоф Виелицки (Полша) 1980 г.
* полет с параплан, първи – Жан Марк Буавен (Франция)1988 г.
* спускане със сноуборд - Марко Зифреди (Франция) 2001 г.

Българи изкачили върха
Връх Еверест!!!

* 1984 – Христо Проданов 20 април; (13-тия човек в света без кислород) (по Слов. маршрут 1979 и ние 1984) Методи Савов и Иван Вълчев 8 май; Кирил Досков и Николай Петков 9 май; ръководител Аврам Аврамов
* 1997 г. – Дойчин Василев 20 май;
* 2004 - Петко Тотев 18 май; Христо Христов (недоказано), Дойчин Боянов и Николай Петков 19 май.
* 2009 г. - Петя Колчева, Камен Колчев 22 май;


Маршрути за изкачване

Връх Еверест!!!
Съществуват два основни маршрута за изкачване на връх Еверест - югоизточният ръб с начало в Непал и североизточният ръб с начало в Тибет. Освен тях съществуват и множество второстепенни и по-рядко използвани маршрути. От двата главни маршрута, югоизточният е технически по-лесен и по-често използван. Този маршрут е бил използван от Едмънд Хилари и Тензинг Норгей през 1953 година, когато за пръв път е бил покорен върха.
Щурмуването на върха се прави предимно през месец май, преди да започне сезонът на мусоните.

Югоизточен ръб
Изкачването през югоизточния ръб започва с преход по южната част на планинската верига до Базовия лагер на височина 5 380 м. Експедициите обикновено летят до град Лукла (2 860 м.) и преминават през Намче-Базар. Катерачите продължават пеша до Базовия лагер, което отнема от 6 до 9 дена, позволявайки плавна височинна аклиматизация за да се избегне височинната болест. Оборудването и провизиите се пренасят с товарни животни и носачи до Базовия лагер на глетчера Кхумбу.
Катерачите прекарват няколко седмици в Базовия лагер, аклиматизирайки се към височината. През това време шерпите, заедно с част от експедицията, поставят въжета и стълби по протежение на опасния леден водопад Кхумбу. Пукнатините в леда и приплъзващите се ледени блокове правят водопада една от най-опасните части на маршрута; много катерачи и шерпи са загубили живота си точно на това място. За да намалят рисковете, катерачите обикновено започват изкачването доста преди изгрев, когато много ниските температури спояват ледените блокове в стабилна маса. Над ледения водопад се намира Лагер 1 на 6 065 м.
От Лагер 1 катерачите продължават нагоре през Западното седло (наричано още Долината на Мълчанието) към базата Лхотце, където на 6 500 m. се намира Лагер 2. Западното седло е сравнително равна, плавно издигаща се долина, прорязана в центъра от огромни пукнатини, които не позволяват директен достъп до горната част на Седлото. Катерачите са принудени да преминават далеч от дясната страна, близо до база Нупце към малък коридор. Високата надморска височина и ясните, безветрени дни могат да направят тази част от изкачването непоносимо гореща за катерачите.
От Лагер 2 катерачите изкачват Лхотце по фиксирани въжета на път за Лагер 3, намиращ се на малка скална тераса на височина 7 470 м. От там има още 500 м. нагоре до Лагер 4 на Южната седловина (7 920 м.) От Лагер 3 до Лагер 4 катерачите срещат две допълнителни трудности: скалните образувания Женевски хребет и Жълтия пояс. Женевският хребет е скално ребро с формата на наковалня, именувано от швейцарска експедиция през 1952 г. Жълтият пояс е секция от срещащи се слоеве мрамор,филит и шисти, за преодоляването на които също са необходими около 100 m. фиксирани въжета.
По Южната седловина катерачите навлизат в Зоната на смъртта. Те могат да оцелеят най-много 2 или 3 дни на тази височина, като през това време се правят финалните щурмове към върха. Ясното време и слабите ветрове са основни фактори за определяне на решението кога точно да се тръгне нагоре. Ако през тези 2-3 дни времето е лошо, катерачите са принудени да се спуснат по-надолу, понякога чак до Базовия лагер.
От Лагер 4 катерачите започват щурма към върха (1000 м. по-нагоре) около полунощ, като се надяват да го достигнат за 10-12 часа. Първата им спирка на 8 400 м. е Балконът - малка скална платформа, където могат да починат за кратко и да наблюдават върха под лъчите на изгряващото слънце. Продължавайки по билото, пътят е преграден от серия каменни стъпала, което принуждава катерачите да се преместят по на изток, където обикновено трябва да се пробива път през дълбок до кръста сняг (което крие и опасност от лавини). На 8 750 м. малък купол от сняг и лед бележи Южния връх.
От Южния връх катерачите преминават по острия югоизточен ръб по протежение на "Корниза", където по пътя се редуват сняг и скали. Това е най-оголената секция от маршрута, където една грешна стъпка в ляво може да запрати катерача в 2 400 м. пропаст, а при грешна стъпка в дясно може да се сблъска с падане 3 050 м. В края на това препятствие, на височина 8 760 м., се намира внушителна каменна стена (12 м.), наречена Стъпалото на Хилари.
Хилари и Тензинг са били първите хора, изкачили се над Стъпалото, като те са го постигнали с примитивно оборудване и без фиксирани въжета. Днес катерачите преминават с помощта на фиксирани въжета, предварително поставени от шерпите. След това препятствие пътят до върха е сравнително лесен, като преминава през различни снежни склонове. През последните години потокът от хора, изкачващи се към върха се е увеличил прекомерно, като понякога това води до задръствания на Стъпалото, където катерачите са принудени да чакат реда си доста време, и това води до проблеми с трафика надолу и нагоре към върха. Достигнали до "покрива на света" катерачите имат най-много половин час горе, тъй като при прекомерно забавяне може да посрещнат нощта по време на спускането към Лагер 4, или да изчерпат запасите си от кислород.

Североизточен ръб
Североизточният ръб (наричан просто северен) започва от северната страна на планината, в Тибет. Експедицията прави преход пеша по каменист път до ледника Ронгбук , където на 5 180 м. се намира Базовият лагер. За да достигнат Лагер 2, катерачите преминават през средно големи морени по източната страна на Ронгбук до базата Чангце на 6 100 м. Лагер 3 (Преден базов лагер) се намира под Северното седло на 6 500 м. За да достигнат до Лагер 4, катерачите се изкачват по ледника, след което по фиксирани въжета достигат до върха на Седлото (7 010 м.) От там следва изкачване по каменистия северен ръб, до Лагер 5 на 7 775 м. Следва диагонално подсичане на северното било до Жълтия пояс, където се намира Лагер 6 на 8 230 м. От там катерачите атакуват върха.
Катерачите се сблъскват с коварното препятствие, което представлява Първото стъпало на 8 534 м. Следва Второто стъпало (~8 600 м.) За неговото преодоляване се използва съоръжение, наречено "Китайската стълба" - постоянна метална стълба, поставена през 1975 г. от китайска експедиция. От тогава тя неизменно служи на катерачите, и на практика всеки атакуващ върха е минал през нея. Третото стъпало (8 689 - 8 800 м.) се преодолява почти пълзешком. След стъпалата, до върха остават снежен наклон под почти 50 градуса, и финалния хребет.


Климат

Връх Еверест!!!
Алпийски тропически.От юни до септември продължава периодът на мусоните.Температура на височина 4 000 метра : януари между - 8 до 6 градуса, август между 8 и 16 градуса.


Интересни факти

Връх Еверест!!!
Търсенето на Йети, легендарния снежен човек, започва преди повече от 150 години.Досега не е намерено нито едно доказателство за съществуването му, освен отгромна следа от стъпка.
Планинската верига Хималаи е дълга 2 500 км, колкото е разстоянието между Лондон и Москва.
На санскрит името " Хималач " означава " къща от сняг ".
Шерпите, водачите в Хималаите, са известни и с името " снежните тигри ".
Нито една експедиция не може да бъде организирана без тяхна помощ.


Атлас на Света

Краят на Земята, може да постави нов живот на други места

Учени твърдят, че след попадане на бактерий от Земята в Космоса могат да поставят началото на живот на други места, където има подходящи условия, съобщи ... Още » » »


Незабравима почивка на Остров Мавриций - втория Рай

Наричат го петзвезден рай, остров-мечта... Остров Мавриций е едно от най-престижните и луксозни места в света за пълноценен релакс и почивка. Една наистина разкошна и незабравима spa дестинация...Прочети повече...

Хамелеон живее в устата на змия

Хамелеон живее в устата на змия!!! В Африка бе открит нов вид хамелеон, който живее в устата на змия, съобщи Daily Mail.Миниатюрният гущер излязъл от устата на змия, която д-р Андрю Маршъл от Йорксия университет, Великобритания, обезпокоил в гората Магомбера в Танзания..Прочети повече...

Откриха планета подобна на Земята

Планета подобна на земята!!! Японски астрономи са започнали систематично да търсят високоразвита цивилизация на откритата неотдавна планета извън Слънчевата система...Прочети повече...

Бейзбол

Фидел Кастро бил добър бейзболист...Прочети повече..