Париж | столицата на щастието

Герб на Париж!!!
Знаме на Франция!!!
Париж!!!
Франция- тук всичко, абсолютно всичко, е съсредоточено в столицата.Този феномен не е така характерен за никоя друга страна в Европа.Преди повече от 2000 години на това място има млко рибарско селище, докато днес Париж е сърцето и умът на страната.
Прочутата свръхскоростна линия на метрото в Париж има дължина 197 км и 360 станции.По околовръстния път на Париж минават ежедневно над 1,1 млн. превозни средства.Най-известният парижки булевард е " Шанз-Елизе " - свидетел на важни исторически събития, а в наши дни е главен притегателен център за туристите с множеството хотели, ресторанти и луксозни магазини.По " Шанз-Елизе " минават над 75 хиляди автомобила на ден.
Кварталът на художниците - Монамартът, църквата " Сакре Кьор " и площад " Театър " привличат с неустоима сила безброй туристи.Тук живеят Тулуз-Лотрек, Пикасо и Модилиани, както и множество безименни художници, привлечени в Париж от стремежа да оставят следа в историята на изкуството.
Париж (на френски: Paris - Парѝ) е столицата и най-големият град на Франция. Градът се намира в меандъра на река Сена, която го разделя на 2 части — Rive droite (десен бряг) на север и по-малкия Rive gauche (ляв бряг) на юг.
Реката е известна с кейовете, в голямата си част озеленени и запазени за разходка, с букинистите — продавачи на книги на открито, и с историческите мостове, свързващи северната и южната част. Париж също е прочут с големите си булеварди, засадени с кестени, като Шанз-Елизе например, както и с много архитектурни забележителности.
Градът има около 2 млн. жители (преброяване през 2005 г.: 2 153 600). Много по-голямата парижка агломерация с диаметър близо 120 км има около 12 млн. жители (преброяване през 2007 г.: 12 067 000).


История

Историческото ядро на Париж е малкият остров на Сена Сите, до голяма степен зает от институции (Съдебната палата, катедралата Света Богородица и Префектурата). Той е свързан с по-малкия остров Ile Saint-Louis, застроен през 17 и 18 век.
Париж е бил под владичеството на галските племена до пристигането на римляните на Цезар през 52 г.пр.н.е. Завоевателите гледали на предшествениците си като на Parisii, но нарекли новия си град Лутеция, което означавало „блатиста местност“ или „място, заобиколено с вода“, което много по-късно историците тълкуват като „остров“. След около петдесет години градът се разпрострял върху левия бряг на Сена, сега известен като Латински квартал, и получил новото си име: „Париж“. Но на остров Сите и досега не са открити остатъци на галите, а на римляните. Такива (на галите) са открити в предградието Нантер (на френски: Nanterre) и затова напоследък някои археолози смятат, че центърът на Париж и самият град е основан по-късно и в действителност от римляните.
Римското владичество е прекратено през 508 г., когато Хлодвиг I прави от града столица на франкската династия Меровинги. Нашествията на викингите през 800-те години принуждават парижани да построят укрепление на Ил дьо ла Сите. На 28 март 845 г. Париж е опустошен от викингско нападение, вероятно под водачеството на Рагнар Лодброк, който прибира огромен откуп, за да си тръгне. Слабостта на Каролингите — френска кралска династия, довежда до постепенния възход на парижките графове; Одо, граф на Париж е избран от феодалните владетели за крал на Франция. Но Шарл III също претендира за трона. Накрая през 987 г. Хуго Капет — граф на Париж, е избран за крал на Франция от големите феодални владетели след смъртта на последния Каролинг.
През 11 век градът се разпростира към десния бряг. През 12 и 13 век тук се включва царуването на Филип II Август (1180-1223), градът значително нараства. Главните пътни артерии са павирани, построен е първият Лувър като крепостно укрепление, няколко църкви, а катедралата Нотр-Дам е проектирана и започната. Няколко училища на левия бряг са слети в едно — Сорбоната, където едни от първите преподаватели са Албертус Магнус и Тома Аквински. През Средните векове Париж просперира като търговски и интелектуален център, временно прекъснат само от Черната смърт — чумната епидемия, избухнала през 14 век. При царуването на крал Луи XIV — „Краля-слънце“, от 1643 до 1715 г., кралската резиденция е преместена от Париж в близкия Версай.
Триумфалната арка и Шанз-Елизе
Френската революция започва с щурмуването на Бастилията на 14 юли 1789 г. Много от сблъсъците през следващите няколко години са между Париж и околните селски райони.
През 1870 г. Френско-пруската война завършва с обсада на Париж и на Парижката комуна, които се предават през 1871 г. след тежка зима на глад и кръвопролития. Айфеловата кула- най-известната забележителност на Париж, е построена през 1889 г. в период на просперитет, известен като Бел епок (Хубавото време).
В края на август 1944 г. след битка за Нормандия германският генерал Дитрих фон Холтиц се предава след сблъсъци с Втора френска бронирана дивизия, командвана от Филип дьо Хотклок и подкрепена от Съюзниците.


Икономика

Услуги ( 73% работни места ), финанси и застрахователно дело, издателства, периодични и други издания, търговия на едро и дребно, най-голямото речно пристанище във Франция, туризъм ( 20 млн. туристи годишно - първо място в света по този показател ), занаяти ( конфекция, бижутерия, кожени изделия, мебели и интериорно обзавеждане, фина механика ).
" Голям Париж " обхваща една четвърт от цялото промишлено производство на Франция и държи една-трета от сектора на услугите.


Администрация

Град Париж представлява департамент на Франция (Париж, 75), част от региона Ил дьо Франс. Париж е разделен на двадесет номерирани района, арондисмани. Тези райони са номерирани спираловидно, като първият е в центъра на града. В границите на Париж се намират и 2 гори: Болонският лес на запад и Гората на Венсен на изток.
Преди 1964 г. департамент 75 е бил „Сена“ и е съдържал града и заобикалящите го предградия. Промяната в границите довежда до създаването на 3 нови департамента, образуващи пръстен около Париж, често наричан la petite couronne (малката корона): О-дьо-Сен (на френски: Hauts-de-Seine), Сен-Сан-Дени (на френски: Seine-Saint-Denis) и Вал-дьо-Марн(на френски: Val-de-Marne).
Като изключение от обичайното управление на френските градове някои правомощия, обикновено възлагани на кмета на града, са възложени на представител на националното правителство — полицейски префект. В Париж например няма общински полицейски сили, макар че има катаджии по улиците. Това е наследство от положението до 1977 г., когато Париж не е имал кмет и е бил управляван предимно от администрацията на префекта.
Жителите на Париж избират във всеки арондисман няколко общински съветника. Всеки арондисман има свой съвет, който избира кмета на арондисмана. Няколко членове на съветите към арондисманите сформират Съвета на Париж, който избира кмета на Париж, и изпълняват двойната функция на общински съвет и генерален съвет на департамента.
Бертран Дьоланое е кмет на Париж от 18 март 2001 г. Бившите кметове Жак Ширак и Жан Тибери бяха цитирани в скандали с корупция в Париж.


Транспорт

Париж!!!
Париж се обслужва от две големи летища: международното летище Шарл дьо Гол на север, в Роаси, и летището Орли, южно от града. Шарл дьо Гол е второто по големина пътническо (след Хийтроу) и четвъртото по големина товарно летище в Европейския съюз с преминали през него 53,4 милиона пътници и 1,22 милиона тона товари през 2005 г. Орли е на десето място в Европейския съюз по преминали пътници (24,9 милиона).
Париж има много добре развита мрежа на метро. То е свързано с високоскоростната регионална железопътна мрежа RER (за предградията), с националните влакови линии и с TGV (влака стрела, наречен още Талис или Евростар).
Градът е главният възел на пътната мрежа на страната и е обграден от околовръстна магистрала, наречена Периферик (Periphérique). Пресечните точки на Периферика се наричат „Порти“, защото отговарят на портите в някогашната крепостна стена. Повечето от портите имат станции на метрото и големи паркинги, където посетителите са съветвани да оставят колите си. Движението в Париж е бавно и сравнително безопасно ) и местата за паркиране са много малко.


Забележителности

Париж!!!
Айфеловата КулаВисока е 320м ( в топлите дни, поради разширението на метала, височината й нараства с 15 см ); до 1931г. е най-високата постройка в света.
Максималното отклонение на върха е 12 см.
Конструкцията е скрепена от 2,5 млн. нита.
За да достигнете пеш до първото ниво, е нужно да изкачите 360 стъпала, до второто - 700, а до третото 1652 стъпала.
При ясно време от галерията на кулата, която се намира на височина 274 м, се виждат околностите на грава в радиус от приблизително 70 км.
Триумфалната арка — паметник в центъра на Place de l'Etoile, построен в чест на победите на Франция и на загиналите във войните.
Домът на инвалидите — музей и гробница на много френски войници, включително Наполеон Бонапарт.
Консиержри — първата царска крепост в града, впоследствие затвор, в който лежали голяма част от членове на Ancien Regime преди смъртта си.
Palais Garnier — Парижката опера, смятана от Хитлер за най-красивата сграда в света.
Катедралата Нотр Дам (Парижката Света богородица) на Ил дьо ла Сите.
Samaritaine (Самаритен) — универсален магазин, построен в началото на 20 век.
Сорбоната — Парижки университет, основан през Средновековието.
Статуята на свободата — умален вариант на прочутата нюйоркска статуя, която Франция подарява на САЩ през 1886 г.
Парижкият пантеон — гробница на най-големите герои на Франция.
Сент-Шапел (Sainte-Chapelle) — малка готическа църква от 13 век.
Église de la Madeleine
Плас де Вож (place des Vosges) — първият парижки площад, построен от Анри IV.
Roue De Paris — временно виенско колело, монтирано в периода от 1999 до 2003 г.
Площад Карусел


Музеи

* Лувър — огромен музей, където се съхраняват произведения на изкуството, в това число Мона Лиза (Джокондата) и статуята на Венера Милоска.
* Музей д'Орсе — музей, разположен в преустроената гара Орсе от 19 век, съдържащ предимно произведения на импресионисти.
* Център Жорж Помпиду, известен и като Бобур — музей на модерното изкуство и културен център с голяма обществена библиотека. Прочут с външния си скелет от сервизни тръби.
* Музей Роден — голяма колекция от произведения на най-известния френски скулптор — Огюст Роден.
* Музей Монпарнас — музей в бившето жилище на художничката Мари Василиеф на Авеню дю Мен 21, показва детайлно историята на прочутото общество на художниците от Монпарнас.
* Музей Клюни, бивше църковно абатство, сега Национален музей на Средновековието, съдържащ голяма колекция произведения на изкуството и продукти на човешката дейност от Средновековието, между които цикъла гоблени Дамата и Еднорогът.


Улици и други места в Париж

* Монмартър — исторически хълм в Париж, където е разположена Базиликата Сакре Кьор, прочут също с кафенета и ателиета на много велики художници.
* Шанз-Елизе — прочут широк булевард, често задръстен от туристи.
* Улица "Риволи" — елегантни бутици за туристи.
* Площад "Конкорд" — в началото на Шанз-Елизе, по-рано Площад „Революция“, място на злокобната гилотина и на обелиска.
* Площадът на Бастилията — тук се е намирала Бастилията преди Революцията, а днес е новата опера.
* Монпарнас — историческо място на Левия бряг, прочуто с мюзикхолове, ателиета и кафенета на художници. В него се намира и гробището Монпарнас, в което са погребани много известни личности.
* Гробището Пер Лашез — популярно туристическо място, където се намират гробовете на редица велики френски мъже и жени, както и на известни чужденци, живели във Франция.
* Парижките катакомби
* Халите — търговски център, важен транспортен възел на парижкото метро.
* Льо Маре — старинен (сега моден) квартал на левия бряг, заселен с много гей-хора и евреи.
* Люксембургска градина — най-големият парк на Париж, съчетание от различни видове и стилове градини, създадена през 1612 г. по време на царуването на Медичи, любимо място на студенти и туристи от цял свят. Жо Дасен има песен с едноименното заглавие.
* Градина Тюйлери — най-старият парк на Париж, от 1564 г., намира се между Лувъра, улица Риволи, площад Конкорд и реката Сена.


Нощен живот

* Лидо — кабаре на Шанз-Елизе, прочуто с екзотичните си представления и с това, че в него по време на войнишки отпуск Елвис Пресли изнася импровизиран концерт.
* Мулен Руж, Салон Лудият кон, Парижката Олимпия, Фоли Бержер — известни нощни клубове


В предградията и околностите на Париж (Île-de-France)

* Бизнес комплекс
o Дефанс — луксозен комплекс от модерни тридесететажни сгради за бизнес и живеене с театър и търговски комплекс, западно от Париж
* Увеселителни паркове
o Дисниленд Париж — източно от Париж, в предградието Марн-ла-Вале
o Парк Астерикс, северно от Париж
* Паметници
o Голямата арка на Дефанс
o Версайският дворец — бивш кралски дворец, в град Версай, на югоизток от Париж. Най-голямата туристическа атракция на Франция.
o Базиликата Сен Дени — готическа катедрала от 12 — 13 век, гробно място на много френски монарси, разположена северно от Париж в едноименното градче.
o Ренси — град в околностите, където се намира църквата „Нотр Дам“ (1923), дело на Огюст Пере и прочута с бетоновата си конструкция.


Събития

* 52 пр.н.е. — град Лутеция, по-късно Париж, е построен от гало-романите
* 1113 — Пиер Абелар отваря свое училище
* 1163 — Започва строежът на „Нотр Дам“
* 1257 — Основана е Сорбоната
* 1682 — Луи XIV мести френския двор от Лувъра във Версай
* юли 1789 — Щурмуване на Бастилията
o Кралското семейство е изгонено от Версай и върнато в Париж
* 1814 — Париж е окупиран от армиите на Шеста коалиция след падането на Наполеон
* 1815 — Париж отново е окупиран, този път от Седма коалиция, след края на Стоте дни
* 1840 — Останките на Наполеон са погребани в Лез Инвалид
* 1853 — Барон Осман презастроява центъра на Париж
* 1855 — Световно изложение (1855)
* 1856 — Проведен е Конгресът в Париж
* 1867 — Световно изложение (1867)
* 28 януари, 1871 — Парижката комуна пада
* 1878 — Световно изложение (1878)
* 1889 — Световно изложение (1889) — Айфеловата кула
* 1900 — Световно изложение (1900)
o Открито е Парижкото метро
* 1925 — Международно изложение на декоративните изкуства и модерната индустрия (1925)
* 1931 — Френска колониална изложба (1931)
* 13 юни 1940 — Нацистите влизат в Париж
* 24 август 1944 — Съюзниците освобождават града
* 1968 — Студентски протести в Париж, комбинирани със серия от стачки на работници в цялата страна заплашват да свалят правителството на Шарл де Гол
* 1999 — Откриване на Националната библиотека на Франция


Побратимени и приятелски градове

От 1956 Париж е побратимен единствено с Италия Рим, както и Рим е побратимен единствено с Париж — „Само Париж е достоен за Рим, само Рим е достоен за Париж“ гласи част от текста на споразумението (на френски: Seule Paris est digne de Rome; seule Rome est digne de Paris, на италиански: Solo Parigi è degna di Roma; solo Roma è degna di Parigi).


Приятелство и сътрудничество

* 1958: Япония Киото
* 1982: Япония Токио
* 1985: Египет Кайро
* 1987: Йордания Аман, Йемен Сана, Германия Берлин
* 1991: Южна Корея Сеул
* 1992: Русия Москва, Ливан Бейрут
* 1995: Индонезия Джакарта
* 1996: Съединени американски щати Чикаго, Съединени американски щати Сан Франциско
* 1997: Чили Сантяго де Чиле, Саудитска Арабия Рияд, Китайска народна република Пекин, Чехия Прага, Грузия Тбилиси, Русия Санкт Петербург
* 1998: Португалия Лисабон, България София, Австралия Сидни, Армения Ереван
* 1999: Мексико Мексико Сити, Полша Варшава, Аржентина Буенос Айрес
* 2000: Съединени американски щати Вашингтон, Испания Мадрид, Гърция Атина
* 2001: Обединено кралство Лондон, Бразилия Порто Алегре
* 2002: Швейцария Женева
* 2003: Алжир Алжир, Канада Квебек
* 2004: Бразилия Сао Пауло, Мароко Рабат, Мароко Казабланка, Тунис Тунис
* 2005: Дания Копенхаген
* 2006: Канада Монреал


Интересни факти

Покровителката на града е св.Геновева, пастирка от Нентар.Молитвите й през 451 г. променят намеренията на хунския вожд Атила и така градът бил спасен от разрушение.До Френската революция хората отдават на св.Геновева голяма почит.


Най-населената част на Париж е XV-ти район.Той наброява 224 790 жители, т.е. повече дори от населението на гр.Борди, и то върху площ от едва 850,2 хектара.


На площада пред катедралата " Нотър Дам дьо Пари " ( Парижката Света Богородица ) се намира нулевата точка, от която се измерва дължината на националните пътища във Франция.


" Рю дьо Вожирар " се смята за най-дългата улица в Париж ( 4460 м ).


Французите от провинцията смятат, че в Париж не може да се живее.Това мнение се налага заради мощната метрополия, която засенчва другите райони на страната.


Атлас на Света

Краят на Земята, може да постави нов живот на други места

Учени твърдят, че след попадане на бактерий от Земята в Космоса могат да поставят началото на живот на други места, където има подходящи условия, съобщи ... Още » » »


Незабравима почивка на Остров Мавриций - втория Рай

Наричат го петзвезден рай, остров-мечта... Остров Мавриций е едно от най-престижните и луксозни места в света за пълноценен релакс и почивка. Една наистина разкошна и незабравима spa дестинация...Прочети повече...

Хамелеон живее в устата на змия

Хамелеон живее в устата на змия!!! В Африка бе открит нов вид хамелеон, който живее в устата на змия, съобщи Daily Mail.Миниатюрният гущер излязъл от устата на змия, която д-р Андрю Маршъл от Йорксия университет, Великобритания, обезпокоил в гората Магомбера в Танзания..Прочети повече...

Откриха планета подобна на Земята

Планета подобна на земята!!! Японски астрономи са започнали систематично да търсят високоразвита цивилизация на откритата неотдавна планета извън Слънчевата система...Прочети повече...

Бейзбол

Фидел Кастро бил добър бейзболист...Прочети повече..