Прага | Градът със стоте кули

Знаме на Прага!!!Герб на Прага!!!
Славата на град Прага се дължи на мнгобройните красиви готически и барокови сгради.Известният архитект и художник Льо Корбюзие казва някога, че Прага е единственият град, който не е построен на земята, а " се носи " във въздуха.
Река Вълтава тече през града, като дължината й в Прага е приблизително 30 км, а в най-широката си част тя достига 300 метра.Реката пресича града, без да го е разделяла всъщност никога.Той просто се е развивал около нея през вековете.
Прага!!!
Прага (на чешки: Praha) е столицата и най-големият град на Чехия. Разположен е на река Вълтава, а населението му е 1 218 644 души (31 март 2008), което е над 10% от населението на Чешката република. Прага е считан за един от най-красивите градове в света и е сред най-посещаваните от туристи.
Известен е с многообразната си архитектура от различни периоди - барок, рококо, готика, романтизъм и др.


История

Може би никоя друга столица няма толкова бурна история като Прага - от епохата на владичеството на Карл IV през XIV век до падането на социализма през 1989 г.
Истинското име на Карл IV всъщност е Венцислав ( Вацлав ), на когото е наречен и големият площад в центъра на Прага.Този император на Свещената римска империя и германски крал е роден в чешката столица и умира в нея през 1378 г.Карл превръща Прага в европейска метрополия - седалище на архиепископията и център на държавата.В началото на XV век в Прага се заражда религиозното реформаторско движение на Ян Хус.
На Констанцкия събор през 1415г. чешкият свещеник е обявен за еретик и изгорен на клада заради това си учение.Двеста години по-късно в Прага започва диспут за тези събития, които разтърсват цяла Европа - на 23 май 1628 г. група протестанти изхвърлят през прозореца на пражкия замък двама католици, императорски управители.По косвен начин това събитие, наречено " Пражка дефенестрация " ( буквално изхвърляне през прозореца ), става причина за Тридесетгодишната война - най-дългия конфликт в нова Европа.
През 1848 г. Прага е център на чешката национална революция, завършила с поражение, а през 1918 г. става столица на Чехословакия - новата двунационална държава.
Настъплението на Съветската армия през 1945 г. превръща страната в " социалистическа република ", която презс 1968 г. ( под ръководството на Александър Дубчек ) въстава за своята демокрация.На 20-21 август 1968г. столицата на Чехословакия е окупирана от войските на Варшавския договор и така се ражда " Пражката пролет ".
След падането на комунистическия режим в Централна Европа Чехословакия се разделя.От 1 януари 1993 г. Прага е столица на самостоятелната Чешка република.


Климат

Прага!!!
Континентален : топло и слънчево лято, хладна зима с обилен сняг.
Температури : през януари между - 13 и 10 градуса а през юли - между 8 и 32 градуса по С.


Накратко

Столица на Чешката република,а до 1.01.1993г. - столица на Чехословакия.
Градът е разденел на десет района.
Език : чешки
Религия : католици 39% евангелисти 4% без религиозна принадлежностъ 40%.
Парична единица : чешка крона
По-важни квартали : на десния бряг на Вълтава - Старе место и Нове Место, от лявата страна на реката - Мала страна и Храдчани.
Международно летище : " Рузине "


Статистика

Площ : 469 км2
Население : 1 172 975 души ( 2005 г. )


Историческите събития оставят в Прага своите следи.Днес градът представлява умален образ на стара Европа.

Прага!!!
Вълтава тече през града с плавни извивки и напомня чрез тях мелодията на едноименната симфонична поема на Бедржих Сметана.Реката преминава точно през средата на града.На десния й бряг се намират Старе место и Нове место, отляво - дворцовият комплекс Храдчани и Мала страна.Тези четири някога отделни градчета са официално обединени през 1784 г.Ако някой пожелае да се докосне до тяхната магия, може да се качи на трамвай 22 и да прекоси с него Нове место, после да премине през Старе место, покрай домовете на пражките жители.През прозорците на трамвая може да се видят мостовете, кулите и покривите, както и на Мала страна и Храдчани от различни страни.
Поради географското си положение Прага винаги в попадал в обсега на интересите на европейските монарси.По тази причина тя носи отпечатък на разнообразни културни течения - готически сгради в съседство с класицизъм, стил сецесион, съжителстват с модернизъм.Най-очарователното и завладяващо място е Мала страна.Тя привлича днес хиляди туристи, творци и мечтатели, които не могат да устоят на пленителната и магическа " бохемия " .


Интересни факти

Най-известният чешки композитор е Антонин Дворжак ( 1841 - 1904 г. ).Музеят, посветен на него, се намира в Прага, на улица " Ке Карлову " 20.


През декември 1997 г. в Прага се разразява вътрешна политическа криза.
Премиерът Клаус подава оставка заради скандал около финансирането на партията му.


Създателят на Най-необичайното литературно творчество на немски език през ХХ век ( " Процесът ", " Замакът ", " Америка " ) Франц Кафка е роден в Прага и е погребан тук през 1924 г. в Новото еврейско гробище.Бюстът му се намира пред родната му къща, на пресечкана на улиците " Капрова " и " Майселова ".


Построен през XIV век в продължение на петстотин години " Карловият мост " е единствената връзка между бреговете на река Валтава.


Атлас на Света

Краят на Земята, може да постави нов живот на други места

Учени твърдят, че след попадане на бактерий от Земята в Космоса могат да поставят началото на живот на други места, където има подходящи условия, съобщи ... Още » » »


Незабравима почивка на Остров Мавриций - втория Рай

Наричат го петзвезден рай, остров-мечта... Остров Мавриций е едно от най-престижните и луксозни места в света за пълноценен релакс и почивка. Една наистина разкошна и незабравима spa дестинация...Прочети повече...

Хамелеон живее в устата на змия

Хамелеон живее в устата на змия!!! В Африка бе открит нов вид хамелеон, който живее в устата на змия, съобщи Daily Mail.Миниатюрният гущер излязъл от устата на змия, която д-р Андрю Маршъл от Йорксия университет, Великобритания, обезпокоил в гората Магомбера в Танзания..Прочети повече...

Откриха планета подобна на Земята

Планета подобна на земята!!! Японски астрономи са започнали систематично да търсят високоразвита цивилизация на откритата неотдавна планета извън Слънчевата система...Прочети повече...

Бейзбол

Фидел Кастро бил добър бейзболист...Прочети повече..