Дънната повърхност

Ако водата на океаните пресъхне, тогава бихме видели пред себи си изключителен пейзаж, невероятно подобен на сушата с високи планини и дълбоки долини, възвишения и равнини, пропасти и хребети.Съвременните кораби и техника ни показаха един скрит свят.От 1968 до 1975 г. корабът за подводни изследвания " Гломар Чалиндж ", извърши над 400 перфорации по дъното, събирайки разнообразни скални образци.Това позволи на учените да разработят точно описание на морското дъно.Бяха установени различни характеристики на пейзажа, като континентални платформи на малка дълбочина под морското равнище, които може би едно време са се намирали над повърхността на водата или пък склоновете, където свършва даден континент и земята под водата достига дълбочините на океанското дъно.Учените и днес продължават да изучават подводните процеси, служейки си с компютърни изображения на подводния пейзаж и с карти на дъната.


Пътуване в бездните

Изобразеният тежък водолаз прилича на подводен космонавт, докато се поклаща, свързан с кабел за кораба.


Инстроменти за изследване

Учените събират и анализират образци и други данни, идващи от океанските дъна, за да разберат как се е образувал подводният пейзаж.Те си служат с инструменти като батитермограф, измерващ температурата под водата, и малък кошов ескаватор, който събира малки образци от пясък и кал от морското дъно.


Подводни кабели

Водолазите със спецялни устройста за полагане на подводни кабели, инстралират телефонни линии на континенталната платформа.


Лава като възглавница

Когато изригне на океанското дъно, магмата се втвърдява и се превръща в лава.Тази лава, наречена " възглавница ", край островите Галапагос се е превърнала в част от морското дъно.


Континентална платформа или шелф

Слабо издигнато продължение на покрит с вода континент.Това е богат на живот район.В тези зони се извършва търсенето на нефт.


Континентален склон

Частта от от потопената земя до бреговете, която се спуска към дъното и образува стената на океанския басейн.


Морски планини

Повечето подводни вулкани остават във водата.Тези, които се появяват на повърхността, образуват острови.


Гайоти

Това са платовидни подводни планини.


Дълбоководни равнини

Те са сред най-равните участъци на планетата.Обхващат районите от океанския хребет до континентите.


Океански хребет

Образува се, когато от центъра на Земята се издигне нов дънен релеф.


Океанско падина

Покрай островите или крайбрежните планинските вериги обикновено се образуват дълги и тесни долини.


Знаете ли, че..?

Някои от най-големите падини са по-дълбоки от колкото са високи най-големите върхове.


Наблюдение чрез звук

Картата на дъното на Големия бариерен риф в Австралия, е съставена с помощта на " Глория " - уред, който изпраща звукови вълни към дъното на морето и регистрира тяхното ехо.


Глория

Това е уред закачен за кораба " майка " с кабел.Може да достигне 50 м дълбочина.


Повече за водите на Земята

Краят на Земята, може да постави нов живот на други места

Учени твърдят, че след попадане на бактерий от Земята в Космоса могат да поставят началото на живот на други места, където има подходящи условия, съобщи ... Още » » »


Незабравима почивка на Остров Мавриций - втория Рай

Наричат го петзвезден рай, остров-мечта... Остров Мавриций е едно от най-престижните и луксозни места в света за пълноценен релакс и почивка. Една наистина разкошна и незабравима spa дестинация...Прочети повече...

Хамелеон живее в устата на змия

Хамелеон живее в устата на змия!!! В Африка бе открит нов вид хамелеон, който живее в устата на змия, съобщи Daily Mail.Миниатюрният гущер излязъл от устата на змия, която д-р Андрю Маршъл от Йорксия университет, Великобритания, обезпокоил в гората Магомбера в Танзания..Прочети повече...

Откриха планета подобна на Земята

Планета подобна на земята!!! Японски астрономи са започнали систематично да търсят високоразвита цивилизация на откритата неотдавна планета извън Слънчевата система...Прочети повече...

Бейзбол

Фидел Кастро бил добър бейзболист...Прочети повече..