Океаните

Ако можехме да видим Земята от Космоса, тя би ни изглеждала синя, защото почти две трети от повърхността й са заети от водни пространства.Най-обширни сред тях са Тигият океан, Атлантическият океан, Индийският, Северният ледовит океан и Южният океан.Океаните са се образували вследствие на сложни геоложки процеси, които продължават и досега.Земята се състои от седем литосферни плочи, формирани от горната част на мантията и кората.
Преди милиони години тези плочи са били едно цяло.Но на Земята нищо не е неподвижно, а плочите непрекъснато се плъзгат върху слой от мека и пластична скала, намираща се под кората - това е астеносферата.Когато двете плочи се разделечат, магмата, състояща се от стопен и горещ скален материал, запълва празното пространство и образува ново дъно - така постепенно в продължение на милиони години се развиват океанските басейни.Преди пет милиона години Червено море е представлявало плитко водно пространство.Сега, при постоянно разширяващо се дъно, учените смятат, че би могло да се превърне в нов океан.


Началото

Преди около 250 милиона години съществувал само един континент, Пангея, но предхождащият го период, истинското " начало ", остава забулено в тайна.


Материците се разделят

Преди 130-200 милиона години Пангея се разделя на няколко части.


В центъра на Земята

Земята има четири основни слоя.Първият е горещият и твърд слой наречен вътрешно ядро.Вторият е външно ядро, след него се намира слоят нарече Мантия, и накрая Кора.
Колкото повече се отдалечаваме от ядрото, слоевете стават все по-студени.На повърхността се издигат вулканичните острови.


Протичащ и сега процес

Преди 130 - 70 милиона години континентите все още дрейфували, като придобили днешния си вид преди около 50 милиона години.


Разширяването на Червено море

Африканската и Арабската плоча започнали да се разделят преди 5-10 млн. години.Този процес продължава и до днес със скоростта от около 1 см на година, т.е. басейнът на Червено море се разширява.
През 1972 г. космонафтът Юджин Сърнан заснел Африка и Арабския полуостров от пътуващия към Луната космически кораб " Аполо - 17 ".Цепнатината, която се забелязва от континенталната кора, се нарича Голяма рофтова долина.Тя започва от долината на р.Йордан и Мъртво море на север и достига до Източна Африка на юг, като вероятно е причинена от движението на плочите.


Подземни сили

Земното ядро постепенно прегрява.Когато две плочи се раздалечат, на повърхността се появява допълнителна магма.Колкото повече се уголемява, каналът, където тече магмата, се притиска към дъното, което се нагъва и образува седловина.След това дъното се разширява, като раздалечава все повече и повече бреговете.


Повече за водите на Земята

Краят на Земята, може да постави нов живот на други места

Учени твърдят, че след попадане на бактерий от Земята в Космоса могат да поставят началото на живот на други места, където има подходящи условия, съобщи ... Още » » »


Незабравима почивка на Остров Мавриций - втория Рай

Наричат го петзвезден рай, остров-мечта... Остров Мавриций е едно от най-престижните и луксозни места в света за пълноценен релакс и почивка. Една наистина разкошна и незабравима spa дестинация...Прочети повече...

Хамелеон живее в устата на змия

Хамелеон живее в устата на змия!!! В Африка бе открит нов вид хамелеон, който живее в устата на змия, съобщи Daily Mail.Миниатюрният гущер излязъл от устата на змия, която д-р Андрю Маршъл от Йорксия университет, Великобритания, обезпокоил в гората Магомбера в Танзания..Прочети повече...

Откриха планета подобна на Земята

Планета подобна на земята!!! Японски астрономи са започнали систематично да търсят високоразвита цивилизация на откритата неотдавна планета извън Слънчевата система...Прочети повече...

Бейзбол

Фидел Кастро бил добър бейзболист...Прочети повече..