Етна | Най-големият вулкан в Европа

Етна!!!
Етна!!!
Етна, величественият вулкан, изввисяващ се над брега на Сицилия, е най-впечатляващата природна забележителност на острова - страховитият му силует се виожда от голямо разстояние.
Етна е най-големият активен вулкан на континента Европа.Всяка година тук идват не само многобройни туристи, но и учени и изследователи.
Етна (на италиански Etna) е активен вулкан в североизточната част на остров Сицилия (Италия).
Височината му е 3323 м, т.е. това е най-високият в Европа. Изграден е от базалти. По склоновете има над 200 кратера и лавови потоци. Възраста му е около 300 000 години .
Първото исторически известно изригване на вулкана е през 475 г. пр. Хр.
На 11 март 1669 г. започва най-мощното изригване на вулкана, което трае 4 месеца. Загиват 20 хиляди души, а 50 града са унищожени.
Последните изригвания са през декември 1991 г., април 1992 г., юли 2001 г. и октомври 2002 г. Първоначално е имало десетки вулканични центрове но сега са само два :
* Трифолието , който е поставия и не е изригвал скоро.
* Джибело , който все още е доста активен като през 2001 активноста му е няколко месеца .


Накратко

Етна!!!
Най-активният вулкан в Европа.
Местонахождение :на италианския остров Сицилия.
Възраст :около 300 000 години.


Статистика

Етна!!!
Площ в основата на върха :2 400 м2
Височина :3 340 м
Изригвания :най-малко 190 досега.По време на изригването си през 1956 г. вулканът е изхвърлил един милион кубични метра лава.


Икономика

Днес Етна е обект на международен туризъм. Колкото и станно да е в този регион е добре платен отрасал туризма . Въпреки опасностите , които крие вулкана тук на година идват над 10 000 туристи . В селищата разположени в подножието на Етна се развива винарство и лозарство.


Климат

Етна!!!
Средиземноморски.Меки зими с кратки и силни снежни бури.Сухи лета.


Забележителности

Етна!!!
Склоновете и кратерите на Етна : село Рандацо с катедралата Санта Мария, датираща от ХІІ век - селото е разположено на 60 км от Етна и е изцяло построено от лава; археологическият музей в Андрано; Катания и чудесната панорама на Етна.


Живот в подножието на вулкана

Етна!!!
Изригванията на вулкана Етна досега не са имали толкова драматични последствия като изригванията на вулканите от зоната на Тихия океан.Въпреки това, през вековете Етна е взела много жертви.Жителите на Сицилия все пак са се научили да живеят в подножието на вулкана.

Едно от най-трагичните изригвания на Етна започва на 25 февруари 1669г.То причинява големи поражения в Николозия, намираща се само на 10 км. от Катания.На 11 март близо до върха се появява пукнатина с дължина 12 километра, след което се образуват множество кратери.Горещата лава достиг до стените на града, който в края на краищата не устояват.Широката 40 метрова река от лава разрушава голяма част от града.По-късно, на 23 април, лавата навлиза в Катанийския залив, а на 15 юли вулканът се успокоява.
Обикновено изригванията на Етна са по-слаби и всъщност представляват опасност за невнимателните туристи, които се доближават прекалено много до зоната на кратера.През 1843 г. живота си изгубват 9 човека, а 23 получават изгаряния.На същата дата, при изригване, продължило 30 секунди, на растояние 400 метра са изхвърлени скални късове с диаметър около 25 сантиметра.От няколко десетилетия геолозите могат да предвиждат изригванията на вулканите.Това успяват да направят и през 1971г., когато лавата на Етна унищожава няколко сицилиански села.Пострадали няма, тъй като жителите са евакуирани навреме.


Въликанът, който бълва огън

Етна!!!
Изригванията на Етна се наблюдават от хиляди години.Първото изригване става през 1500 г.пр.Хр.Оттогава Етна е изригвала най-малко 190 пъти.

Учените делят вулканите на еруптивни ( от които в момента на изригването избухва газ, пепел и лава ) и на вулкани с намалена активност ( от които лавата излиза бавно с температура около 1000 градуса. )
Сицилианският вулкан е от втората категория.Част от намерените парчета лава датират от преди 300 хил.години и показват, че тогава Етна се е намирала под морското равнище.Сега в основата си вулканът е с размери 60/40 км и се издига на 3 340 м височина.Първите 2 900 метра са образувани от масивни скали, а последните 400 м се състоят от кратери и ями.Първоначалното тук е имало безброй вулканични центрове.Сегашната форна на Етна е определена от два основни вулканични центъра : Трифолието и по-младия Джибело.Вторият и до днес продължава редовно да изригва.Активността му, която се засилва през 2001 г., продължава понякога няколко месеца.Най-дългото изригване, регистрирано през последните 300 г., продължава от декември 1991г. до маръ 1993 г.
Селското стопанство процъфтява в областта, въпреки постоянната опасност от вулкана.Зърнени култури, лозя и овощни дървета се отглеждат до височина 1400 м.Туризмът играе основна роля не само благодарение на Етна.Катания, столицата на областта, е разположена в подножието на вулкана.Гръцките и римски руини превръщат града в туристическа атракция, която по нище не отстъпва на Сиракуза, намираща се по на юг.


Интересни факти

" Етна " е название, дадено по времето на поетичните дискусии на тема " Изригвания на вулканите ", състояли се през 55г.пр.Хр. и през 79 г. от новата ера.
Една древна легенда разказва, че в дълбините на Етна живее титанът Тифон, затворен там от Юпитер.
Един от видните изследователи на Етна е Харун Тазиеф, който разкрива работата си в няколко филма и книги за вулкана.
При изригването на Етна през 1971г. са унищожени лифтът и астрономическата обсерватория.


Атлас на Света

Краят на Земята, може да постави нов живот на други места

Учени твърдят, че след попадане на бактерий от Земята в Космоса могат да поставят началото на живот на други места, където има подходящи условия, съобщи ... Още » » »


Незабравима почивка на Остров Мавриций - втория Рай

Наричат го петзвезден рай, остров-мечта... Остров Мавриций е едно от най-престижните и луксозни места в света за пълноценен релакс и почивка. Една наистина разкошна и незабравима spa дестинация...Прочети повече...

Хамелеон живее в устата на змия

Хамелеон живее в устата на змия!!! В Африка бе открит нов вид хамелеон, който живее в устата на змия, съобщи Daily Mail.Миниатюрният гущер излязъл от устата на змия, която д-р Андрю Маршъл от Йорксия университет, Великобритания, обезпокоил в гората Магомбера в Танзания..Прочети повече...

Откриха планета подобна на Земята

Планета подобна на земята!!! Японски астрономи са започнали систематично да търсят високоразвита цивилизация на откритата неотдавна планета извън Слънчевата система...Прочети повече...

Бейзбол

Фидел Кастро бил добър бейзболист...Прочети повече..