Течения, приливи и отливи

Морските течения представляват изминаващи дълги разстояния водни маси.Основната сила, която ги предизвиква, е вятърът.Съществуват седем главни течения и хиляди по-малки.Те се преместват на обширни кръгови потоци със скоростта на човешки ход ( 1 - 5 възела ).В северното полукълбо се движат по посока на часовниковата стрелка, а в южното - обратно на часовниковата стрелка.Ветровете тласкат топлите или студените течения към бреговете, като оказват влияние на климата в различните континенти, покрай които преминават.Например течението Гълфстрийм пренася топли водни маси от Карибския басейн до Източното крайбрежие на Съединените щати и западните брегове на Великобритания и Северна Европа.Без това течение тези региони щяха да бъдат много по-студени.Върху моретата оказват влияние също така Луната и Слънцето.Тяхната гравитационна сила обуславя приливите и отливите.Всеки ден морското ниво се повдига и спада, отново се повдига и пак спада.Между всеки прилив и отлив изминават около 6 часа.Разликата в нивото между прилива и отлива се нарича приливно-отливен интервал.Най-високите интервали се наблюдават в заливите и в речните устия.В залива Фънди, Канада, този интервал достига 15 метра и е най-високият в света.По отворените крайбрежия приливно-отливните интервали обикновено достигат 2-3 метра.


Гравитационната сила на Луната

Понеже се намира много по-близко до Земята, отколкото Слънцето, Луната упражнява върху нашата планета и по-голяма гравитационна сила.Земното полукълбо, обърнато към Луната, е подложено на по-силно влияние и така се образува приливът, който също се усеща на противоположната страна на Земята, макар и в по-малка степен.


Приливи и отливи в равноденствие и квадратура

Най-силните приливи и отливи се появяват, когато Земята, Луната и Слънцето застанат в една линия, и се наричат равноденствени.Когато пък Слънцето и Луната образуват прав ъгъл със Земята, тогава гравитационната сила е най-малка, а така също и приливно-отливният интервал.Приливите и отливите в равноденствие и квадратура настъпват два пъти месечно.


Течения

Главните течения се съединяват, като образуват 5 гигантски спирали от движеща се вода наречени джайър.Всяка от тези " къдрици " достига различни океани.


Движение на теченията

На тропиците силните ветрове тласкат теченията към екватора.В южните и северните морета западните ветрове тласкат теченията на изток.Когато достигнат континент, теченията променят посоката си.Освен това те са подложени и на въздействието на въртенето на Земята - теченията в северното полукълбо се движат надясно, а тези в южното - наляво.
Това явление се нарича ефект на Кориолис.


В най-закътаните точки

През 1977 г. Найджъл Уейс хвърлил 20 бутилки с вино от кораб, пътуващ от Южна Америка до Антарктика, за да открие с каква скорост и колко надалече стигат изхвърлените в морето отпадъци.На повечето бутилки им били нужни две години, за да достигнат до западните брегове на Австралия и почти три - до тезе на Нова Зеландия.Останалите се озовали в Южна Африка, Сейшелските острови и Великденския остров.Днес океаните вече са толкова пълни с отпадъци, че Уейс би се отказал да хвърля каквото и да било във водата, дори за едно такова " добро дело " като провеждането на експеримент.


Странно, но факт

Когато от един кораб, пътуващ от Южна Корея до Сиатъл, изпадали в морето 80 000 чифта маратонки, Къртис Ебсмайер проследил пътя им.Маратонките се появили след около една години на западния бряг на Съединените щати.


Повече за водите на Земята

Краят на Земята, може да постави нов живот на други места

Учени твърдят, че след попадане на бактерий от Земята в Космоса могат да поставят началото на живот на други места, където има подходящи условия, съобщи ... Още » » »


Незабравима почивка на Остров Мавриций - втория Рай

Наричат го петзвезден рай, остров-мечта... Остров Мавриций е едно от най-престижните и луксозни места в света за пълноценен релакс и почивка. Една наистина разкошна и незабравима spa дестинация...Прочети повече...

Хамелеон живее в устата на змия

Хамелеон живее в устата на змия!!! В Африка бе открит нов вид хамелеон, който живее в устата на змия, съобщи Daily Mail.Миниатюрният гущер излязъл от устата на змия, която д-р Андрю Маршъл от Йорксия университет, Великобритания, обезпокоил в гората Магомбера в Танзания..Прочети повече...

Откриха планета подобна на Земята

Планета подобна на земята!!! Японски астрономи са започнали систематично да търсят високоразвита цивилизация на откритата неотдавна планета извън Слънчевата система...Прочети повече...

Бейзбол

Фидел Кастро бил добър бейзболист...Прочети повече..