Остров Мавриций | Райската градина

Герб на Остров Мавриций!!!Знаме на Остров Мавриций!!!
Приказни плажове, заобиколени от плами и кристална вода - така изглежда остров Мавриций, назован от френския поет Бодлер " Райската градина ".
Най-голямата част от платата на Мавриций е заета от растителни култури, особено захарна тръстика, които изместват местната флора.Но това не безпокои туристите, които продалжават да посещават острова с удоволствие.
Република Мавриций е островна държава в югозападния Индийски океан, на около 900 km източно от Мадагаскар. Освен остров Мавриций, републиката включва островите : св. Брендън, Родригес и Агалега. Островите са с вулканичен произход. Остров Мавриций е открит през 1513 г. от португалски мореплаватели. Не е бил населен с хора.


Накратко

Остров Мавриций!!!
Остров в Индийския океан ( 880 км източно от Мадагаскар )
Независимост от 12 март 1968 г. - Член на Британската общност
Столица :Порт Луис ( 145 000 жители )
Език :Английски ( административен ), френски, креолски, божпури ( индийски диалект )
Религия :50% индуизъм, 31% християнство, 16% ислям, 3% будизъм.
Парична единица :мавританска рупия
Главни върхове :Пус, Питер Бот, Морн Брабан,
Главни градове :Порт Луис, Гранд Бе, Пампълмус, Бо Басен, Махабург, Суйак, Банарес, Кюърпайп
Летища :Международно летище " Плезанс "


История

Остров Мавриций!!!
Цветна дъга от култури

Специфичната атмосфера на острова се дължи на типичното азиатско душевно спокойствие и на френския начин на живот.Иронично е обаче, че британският флаг се е вял над острова по-дълго от френския.
Историята на остров Мавриций е история на европейските колконизаторски завоевания.Първи са поругалските мореплаватели, през 1507 г. Те му дават името " Остров Лебед ", както тогава наричат изчезнали вече птици, приличащи на лебеди.Корабите на Остиндийската компания пристигат тук сто години по-късно.Холандците дават на острова Мавриций в чест на губернатора Мориц фон Насау.След интензивна експлоатация на огромните гори от абанос, през 1970 г. холандците напускат.
Път години по-късно островът влиза във владение на французите, които възнамеряват да открият тук база за борба с пиратите в Индийския океан.За французите Мавриций се превръща в " Островът на Франция " ( " ile de France " ).Под тяхно командване хиляди роби отглеждат захарна тръстика.Робството е окончателно премахнато едва през британския период - 1935 г.Островът получава независимост в рамките на британската общност през 1968 г.
Населението на острова обаче остава вярно на френския език и на френския начин на живот, а местните жители смятат Париж за " пъпа на земята ".Днес Мавриций е смесица от култури и етнически групи с индийски, креолски, френски и китайски произход.Доказателство в това отношение е четирибагреният национален флаг ( червено, светло синьо, жълто и зелено ).


Статистика

Остров Мавриций!!!
Територия :2040 км2
Население :Населението на Република Мавриций е общо 1 179 000 души. Етническият състав на населението е разнообразен. Доминират индомаврицийците (68%), потомци на индийски наемни работници, докарани насила на островите през XIX в. Втората по големина етническа група (27%) е със смесен произход- маврицийци-креоли.Официалния език е английския, други езици: френски- креолски, бихари, хинди, тамилски.Основните религии са - индуизъм, християнство (католици), ислям (сунити).
Гъстота на населението :603 жит./км2
Най-висок връх :Пьотит ривиер ноар ( 827 м )
Дължина на бреговата линия :217 км; към Мавриций принадлежи остров Родригез ( 500 км на изток ) с площ 110 км2.


География

Остров Мавриций!!!
Република Маврициий е разположена на около 800 км източно от най-големия африкански остров Мадагаскар. Територията включва големия едноименен остров и множество малки острови. Цялата островна група е с вулканичен произход. Най-разнообразен е релефът на о. Мавриций. Южната част е планинска, с най-висок връх Питон (826 м). Централната част е платовидна, а северната представлява крайбрежна низина.


Климат

Остров Мавриций!!!
Субтропически.От ноември до април е възможна поява на циклони.Температурата на въздуха край брега : от януари до април 30 градуса, от юли до септември между 14 и 22 градуса.


Административно деление

Остров Мавриций!!!

Остров Мавриций е разделен на 9 района:

1. Блек Ривър (Столица: Тамарин)
2. Флак (Сентре де Флак)
3. Гранд Порт (Махебург)
4. Мока (Мока)
5. Памплемус (Триолет)
6. Плейнс Уилхемс (Роуз Хил)
7. Порт Луис (Порт Луис)
8. Ривиер ду Ремпарт (Мапу)
9. Саване (Суилак)

Един остров и две островни групи са зависими територии, принадлежащи на Мавриций. Това са:

1. Острови Агалега
2. Острови Кардагос-Карахос
3. Остров Родригес


Икономика

Остров Мавриций!!!
Земеделие :94% от територията на острова е покрита с трастикова захар, чай, ориз, плодове и тютюн.
Животновъдство :рогат добитък.
Промишленост :фармацевтика
Туризъм


Забележителности

Остров Мавриций!!!Остров Мавриций!!!
Порт Луис ( площада ), Кюърпайп ( сградите от епохата на колонизаторите ), занаятчийските ателиета ( козметика, бижутерия, облекла ), Пампълмус ( ботаническата градина ), Касела ( птичия резерват ), водопадът Рочестър, белите плажове.


Слава, дължаща се на грешка

Остров Мавриций!!!
Името Мавриций е познато в цял свят благодарение на най-известната пощенска марка в света.Трябва да се спомене и фактът, че островът наистина е един истински рай в Индийския океан.
Остров МАвриций става известен благодарение на една пощенска марка, за която мечтае всеки филателист в света.Марката " Синият Мавриций " е издадена в бившата британска колония през 1847 г.До днес са запазени само 12 екземпляра, оценявани от колекционерите като най-ценните марки в света.Славата им се дължи на грешка на гравьора.Докато гравира плаките, пред очите на Йозеф Барнар се намира надписът от сградата на пощата.Затова вместо думите " Пощенските разходи платени " ( Post paid ), използвани при доставка на кореспонденция, надписва " Поща " ( Post Office ).Днес жителите на острова са благодарни на разсеяния гравьор.Благодарение на него марките с лика на британската кралица Виктория правят острова известен.
Красотата на този малък остров, намиращ се край източните брегове на Африка в Индийския океан, е описана от известни писатели като Шарл Бодлер и Марк Твен.Последният казва, че Бог е създал в Мавриций втори Рай.Наистина, островът е приказен - слънце, бели пясъци, спокойни лагуни с кристална вода, прекрасни плажове, простиращи се на цели километри и долини с пални.Тези дадености на острова отдавна вече не са тайна - в момента Мавриций е нападнат от туристи.


Атлас на Света

Краят на Земята, може да постави нов живот на други места

Учени твърдят, че след попадане на бактерий от Земята в Космоса могат да поставят началото на живот на други места, където има подходящи условия, съобщи ... Още » » »


Незабравима почивка на Остров Мавриций - втория Рай

Наричат го петзвезден рай, остров-мечта... Остров Мавриций е едно от най-престижните и луксозни места в света за пълноценен релакс и почивка. Една наистина разкошна и незабравима spa дестинация...Прочети повече...

Хамелеон живее в устата на змия

Хамелеон живее в устата на змия!!! В Африка бе открит нов вид хамелеон, който живее в устата на змия, съобщи Daily Mail.Миниатюрният гущер излязъл от устата на змия, която д-р Андрю Маршъл от Йорксия университет, Великобритания, обезпокоил в гората Магомбера в Танзания..Прочети повече...

Откриха планета подобна на Земята

Планета подобна на земята!!! Японски астрономи са започнали систематично да търсят високоразвита цивилизация на откритата неотдавна планета извън Слънчевата система...Прочети повече...

Бейзбол

Фидел Кастро бил добър бейзболист...Прочети повече..