Атина | Акрополът, Агората, Ареопагът

Герб на Атина!!!Знаме на Гърция!!!
На картата на Атина лесно се забелязва разликата между геометрично подредените улици в по-новите квартали и лабиринта от улички около Акропола.Централната точка на града е площад " Синтагма " ( платия Синтагматос ).Оттук бързо се стига до всички паметници и всички интересни места на града.Тук се намират и сградата на Парламента и Гробът на Незнайния воин, през който стоят на стража войници от Националната гвардия, облечени в характерни униформи с фустанели и помпони.
Атина (на гръцки език Αθήνα) е столица и най-голям град на Гърция.В продължение на няколко века Атина е най-важният град на Древна Гърция. През следващите столетия запада и през 1833, когато е обявен за столица на новосъздадената гръцка държава, той практически няма жители. Днес населението на Атина е около 3 745 514 души (2001). Градът е важен политически, културен, икономичеки и транспортен център на Гърция.


Накратко

Атина!!!
Столица на Гърция.
Език :гръцки
Парична единица :евро
Религия :източноправославни ( 97 % )
Най-важни квартали :Плака, Ликавитос, Синтагма, Омония, Колонаки, Филопапос, акрополът, Моастираки.
Пристанище :Пирея ( 14 264 000 т. стоки годишно преминават през него )
Летище :" Елефтериос Венизелос "


Статистика

Атина!!!
Площ :427 км2
Население :940 000 жит. ( градската агломерация наброява 3,1 млн.жители )
Гъстота на населението :7 260 жит./км2 ( цялата градска агломерация )
Средна надморска височина :107 м.


История

Атина!!!
Люлката на демокрацията
През VII в. пр.Хр. властта в Атина преминава от ръцете на царете в рацете на аристокрацията.От техните среди се избират архонтите, които изпълняват най-важните функции в държавата до смъртта си.С времето, обаче, властта на елита става все по-ограничена.
Солон се смята за основоположник на демокрацията.Реформите, проведени от него през 594 г. пр.Хр., променят коренно организацията на атинския полис.След него се установява тиранията на Пизистрат.След отстраняването му Клистен предприема решителни мерки в името на демокрацията - броят на членовете на Съвета е увеличен на 500 души и по този начин атиняните добиват повече възможности за участие в управлението.
Следващите векове минават под знака на непрестанните войни между Атина и Спарта за властта над Гърция.През V в. пр.Хр. двата града обединяват силите си срещу нашествието на персите.С течение на времето политическата система на Атина претърпява различни промени, между които и реформата на Перикъл, отнасящата се до правата на гражданите.Дори разрушаването на града през 480 г. пр.Хр. не успява да разклати темелите на тази система, основана на идеята за гражданството.


Още от времето, изгубено в мрака на вековете, Атина е свързващо звено между Изтока и Запада.Съвременна Атина по удивителен начин съчетава античното и модерното.
Атина се намира в котловина в югозападната част на Атика.Една трета от населението на Гърция ( 3,1 милиона жители ) живее в градската агломерация на Атина.Столицата на Гърция, както и пристанището Пирея, са основните икономически центрове в източната зона на Средиземно море.
Съвременна Атина е осеяна с паметници на античната архитектура.Най-известната част на града е Акрополът ( " Високият град " ), разположен на хълм, южно от центъра на града.Тук се намират Партенонът, храмът на Нике и храмът Ерехтейон.На запад от Акропола се намират Агората - политическият център на древна Атина, и Ареопагът - седалището на най-стария съд.Туристите могат да се възхитят на многобройни останки от славното минало на този град държава в Националния археологически музей.Историческият център на града - Плака - е разположен на север от Акопола.Тесните улички на този квартал носят атмосферата на ориенталските пазари.Най-големият проблем на Атина е уличното движение, което е сериозно ограничено за частните автомобили.Въпреки това смогът ( на гръцки " нефос " - облак ), който се носи над града, продължава да създава главоболия на жителите и античните сгради.По повод на Олимпийските игри през 2004 г. градът се подготвя за посрещането на многобройни гости - построени са и нови линии на метрото.


Атина!!!
Партенона

Внушителната сграда на Партенона, храм на Атина Партенос ( Девицата ), се извисява над хълма и е един от най-известните архитектурни паметници в света.Строежът му започва през 447 г. пр.Хр.по поръчка на Перикъл.Партенонът е храм в дорийски стил.Перистилът ( външната колонада ) обгражда вътрешната конструкция, наречена " наос ".Тук се намирала статуята на Атина ( шедьовър на Фидий ), висока 12м и изработена от злато и слонова кост.


Климат

Субтропичен ( средиземноморски ) климат със сухи, горещи лета и меки зими.Средната температура през януари е 18 градуса, а през юли 27.


Икономика

Атина!!!
Административен, икономически и туристически център.Промишленост :хранителна, конфекция, корабоплаване, рафинерии; пристанището Пирея.


Забележителности

Атина!!!
Акрополът ( Партенонът, Театърът на Дионис, Ерехтейонът, Храмът на Нике, статуята на Атина ), Националният археологически музей, Античната агора, Ареопагът, Византийският музей, Олимпийският стадион, кварталът Плака ( Кулата на ветровете, Малката митрополия ).


Интересни факти

Атина!!!
В Атина се провеждат първите съвременни Олимпийски игри през 1896 г.Сто години по-късно градът губи надпреварата за организиране на Олимпиадата в полза на Атина.Олимпийските игри се завръщат в Атина едва през 2004 г.
Трима от най-известните философи в света живели в Атина - в тукашните академии са преподавали някога Сократ, Платон и Аристотел.
Покровителката на Атина, която дава и името на града, е богинята на мъдростта Атина - любима дъщеря на Зевс.
В Атина е седалището на Гръцката превославна църква.Повечето гърци са източноправославни християни.


Атлас на Света

Краят на Земята, може да постави нов живот на други места

Учени твърдят, че след попадане на бактерий от Земята в Космоса могат да поставят началото на живот на други места, където има подходящи условия, съобщи ... Още » » »


Незабравима почивка на Остров Мавриций - втория Рай

Наричат го петзвезден рай, остров-мечта... Остров Мавриций е едно от най-престижните и луксозни места в света за пълноценен релакс и почивка. Една наистина разкошна и незабравима spa дестинация...Прочети повече...

Хамелеон живее в устата на змия

Хамелеон живее в устата на змия!!! В Африка бе открит нов вид хамелеон, който живее в устата на змия, съобщи Daily Mail.Миниатюрният гущер излязъл от устата на змия, която д-р Андрю Маршъл от Йорксия университет, Великобритания, обезпокоил в гората Магомбера в Танзания..Прочети повече...

Откриха планета подобна на Земята

Планета подобна на земята!!! Японски астрономи са започнали систематично да търсят високоразвита цивилизация на откритата неотдавна планета извън Слънчевата система...Прочети повече...

Бейзбол

Фидел Кастро бил добър бейзболист...Прочети повече..