Юкатан | Последното обежище на маите

Юкатан!!!
Голямата пирамида в Чичен Ица, намираща се в северната част на полуостров Юкатан.Този древен град на маите е един от най-посещаваните археологически паметници в Мексико.
Юката̀н (на испански Yucatán) е голям полуостров в Северна Америка на територията на Мексико. Полуостровът е заобиколен от водите на залива Кампече на запад, Мексиканския залив на север и Карибско море на изток.
Влажната тропическа горе, обширните тресавища и тайнствените градове на маите са само една част от образа на Юкатан.На полуострова, разделен между Мексико, Гватемала и Белиз, има и многобройни плажове и курорти ( като прочутия Канкун ), които привличат вълни от туристи.


Накратко

Юкатан!!!
Структура :полуостровът е разделен между три мексикански щата ( Кампече, Кинтана Роо и Юкатан ) и двете съседни страни - Гватемала и Белиз.
Езици :испански ( официален език в Мексико ), английски ( Белиз ) и диалект на езика на маите.
Религия :католицизъм и различни предколумбови религии.
Най-големи градове :Кампече, Четумал, Мерида.
Реки :Хондо, Усумасинта.
Пристанище :Прогресо
Летища :Канкун, Мерида.


Статистика

Площ : 180 000 км2
Население :2,4 млн. жит. ( между които около една трета индианци )
Най-висок връх :150 м.


История

Юкатан!!!
По следите на една изчезнала цивилизация

Мексиканското правителство, заедно с тези на Белиз и Гватемала, полагат усилия за развитието на туризма на полуостров Юкатан.Останките от цивилизацията на маите и красотата на тропическата природа са истински съкровища за този край.Въпреки това парите, похарчени от туристите от цял свят, отиват най-често в джоба на избрани.
През 1574 г. ( след завладяването на Юкатан ) испанците подчиняват цяло Мексико.Най-значимата цивилизация на полуострова отдавна е започнала да запада.Още от 3 000 г. пр.Хр. маите използват собствена писменост и календар, а между IV - X в. съществуват най-малко 110 пулсиращи от живот политически и религиозни центрове.В края на Х в. маите водят битки с толтеките, които идват от Централно Мексико, и се оттеглят в северната част на Юкатан.Причините за мълниеносния упадък на цивилизацията на маите остават неизвестни и до днес.Тези индианци никога не са били напълно побеждавани от испанците.През XVI в. потомците на маите в продължение на 20 години се съпротивляват срещу нашествието на конквистадорите.Едва през ХХ в. мексиканците получават контрола на цял Юкатан.Оцелелите маи се оттеглят в дивата област на Кинтана Роо, която е разположена в югоизточната част на полуострова и където бушуват епидемии от тиф.Сега потомците на индианците от Юкатан се прехранват от туризъм или работят на надница.


На границата на два континента

Юкатан!!!
Полуостров Юкатан, покрит от тропически горе, дължи очарованието си на естествената си изолация.Тук се е развила не само една от най-старите и забележителни човешки цивилизации, но и уникален и разнообразен животински свят.
Юкатан привлича многобройни туристи благодарение на уникалната си природа.Гъстата джунгла, разположена върху варовиково плато, е заобиколена от километрични плажове с лагуни и тресавища, покрити с мангрови дървета.Приропдата на Юкатан се развива в почти пълна изолация от повече от 100 милиона години и по тази причина флората и фауната чувствително се различават от видовете, които виреят в съседните области.Ботаниците са преброили тук над 8 000 вида растения, 1 200 вида пеперуди и 600 вида птици ( повече, отколкото има в цяла Европа ).Полуостровът е обитаван от оцелоти, ягуари и пуми, от птиците фламинго и колибри, както и от крокодили, змии и папагали.
Все пак туристита не идват тук само заради екзотичната флора и фауна.Те са привлечени също така и от останките от две ранни американски цивилизации - на маите и на толтеките.Маите се установяват в този район от 2 000 г. пр.Хр.Държавата им достига своя апогей между 300 - 900 г. сл.Хр.Оттогава датират свидетелствата за тяхното съществуване, пръснати из целия полуостров.Културните центрове Чичен Ица, Изамал, Дзибилчатун, Уксмал, Кабах, Саийл и Лабна са доказателство за прогреса, достигнат от тази цивилизация.
В Юкатан са се запазили интересни следи от колониалната епоха.През XVI в., францисканските монаси построяват тук богати църкви и манастири, а разкошните къщи на испанските плантатори са символ на богатството на завоевателите.


Климат

Юкатан!!!
Влажен екваториален на юг и тропичен на север.Средни годишни температури : в Четумал 24 градуса, в Козумел 25 и в Мерида 26 градуса.Дъждовният сезон продължава от май до септември.


Икономика

Юкатан!!!
Извличане на естествен каучук и сезал.Риболов.Туризъм и търговия със занаятчийски предмети.


Забележителности

Юкатан!!!
Джунглата със специфичната си флора и фауна, както и прекрасните плажове, Укрепените градове Кампече, Канкун, Чумайел ( църквите от колониалната епоха, датиращи от XVI и XVII в., хасиендата в Исла Мухерес ), Козумел, Мерида ( Сиудад Бланка ), Прогресо.Археологическите паметници в Чичен Ица, Коба, Хайна, Кабах, Лабна, Уксмал, Тулум.


Интересни факти

Юкатан!!!
Пирамидата " Ел Кастильо " в Коба ( Кинтан Роо ), висока 42 м, е най-високата постройка на маите в Юкатан, запазена до днес.
Археологическата забележителност на Чичен Ица е резултат от обединението на цивилизациите на маите и толтеките.
Над 12 милиона идианци загиват по време на испанското нашествие между 1519 и 1570 г.
Маите са били изкусни майстори.Жилищата им завършвали с покриви във формата на стълби, укрепени от арки, и имали необходимите познания за строежа на сгради, високи няколко етажа.


Повече за Мексико
Атлас на Света

Краят на Земята, може да постави нов живот на други места

Учени твърдят, че след попадане на бактерий от Земята в Космоса могат да поставят началото на живот на други места, където има подходящи условия, съобщи ... Още » » »


Незабравима почивка на Остров Мавриций - втория Рай

Наричат го петзвезден рай, остров-мечта... Остров Мавриций е едно от най-престижните и луксозни места в света за пълноценен релакс и почивка. Една наистина разкошна и незабравима spa дестинация...Прочети повече...

Хамелеон живее в устата на змия

Хамелеон живее в устата на змия!!! В Африка бе открит нов вид хамелеон, който живее в устата на змия, съобщи Daily Mail.Миниатюрният гущер излязъл от устата на змия, която д-р Андрю Маршъл от Йорксия университет, Великобритания, обезпокоил в гората Магомбера в Танзания..Прочети повече...

Откриха планета подобна на Земята

Планета подобна на земята!!! Японски астрономи са започнали систематично да търсят високоразвита цивилизация на откритата неотдавна планета извън Слънчевата система...Прочети повече...

Бейзбол

Фидел Кастро бил добър бейзболист...Прочети повече..