Скалистите планини | В родината на уестърните

Скалистите планини!!!
Скалистите планини са важен елементо от планинската верида Кордилерите и Андите.Разположена на западния бряг, планинската верига пресича целия американски континент от Аляска до Огнена земя.
Езерото джаксън, намиращо се в националния парк Гранд Тетън ( цата Уайоминг ), предлага приказни гледки.В обширния природен резерват се издигат високи върхове, които достигат 4 000 м височина.Най-многобройното стадо лосове уапити намира подслон по тези места през зимата.


Накратко

Най-големи язовири :Гранд Кули и Бонвил на р.Колумбия, Хувър Дам на р.Колорадо.
Най-големи градове :Ванкувър ( Канада ), Сиатъл, Портланд Бют, Спокейн, Солт Лейк Сити.
Най-дълги реки :Колорадо, Колумбия.
Вуклан :Сейнт Хеленс в Каскадните планини ( изригнал за последен път през 1980 г., след като в продължение на 350 г. е бил неактивен.


Статистика

Скалистите планини!!!
Най-високи върхове :Елбърт 4 399 м ( САЩ ), Робсън 3 954 м ( Канада ), Уитни 4 418 м ( САЩ, Сиера, Невада ).
Дължина : приблизително 3 000 км.
Платото Колорадо :височина между 1 500 и 3 000 м.
Голямото солено езеро :2 700 - 5 900 м.
Долината на смъртта :депресия, която достига дълбочина 94 м под морското равнище.


История



Скалистите планини!!!
Изумителни гледки

Ако някой пътува, макар и само веднъж, през дивите и усамотени райони на Скалистите планини, със сигурност ще се върне по тези места.Тук се намират най-известните зимни курорти в САЩ - Аспен, Вейл, Кейстоун, Сноумас, Копър Маунтийн ( всички те в щата Колорадо ).Тези кътчета са едни от най-красивите на континента не само през зимата.В " Алпите на Новия свят " има 53 върха с височина над 4 000 м в САЩ и 144 върха с височина над 3 000 м в Канада.На територията на Канада се намират два големи национални парка - Банф ( на юг ) и Джаспър ( на север ).Много такива паркове има и в САЩ - най-посещаваният от тях е националният парк " Йелоустоун " с известния гейзер Олд Фейтфул.


Внушителен, див и прелестен планински масив

Скалистите планини!!!
Скалистите планини ( Роки Маунтийнс ) се простират покрай тихоокеанския бряг от Британска Колумбия ( в Канада ) до горното течение на Рио Гранде ( в щата Ню Мексико )
Скалистите планини е българското име на веригата Роки Маунтийнс ( Rocky Mountains ).Масивът има форма на полумесец, който се простира по протежението на западния бряг на американския континент.Тази гранитна бариера е част от голямата планинска верига, която се спуска покрай тихоокеанския бряг, пресича Боливия и Чили, за да достигне Огнена земя.
Масивът, образуван по време на терциера, е съставен от три големи планини.На изток са Скалистите планини със стръмните им каменни стени, които се извисяват над Големите Равнини ( Great Plains ).Масивът достига максимална височина в щата Колорадо, но върховете му продължават до Ню Мексико.Тук можем да се възхищаваме на така добре познатите пейзажи от уестърните - вятърът носи на крилете си цвиленето на конето и изстрелита на оръжията.Следващият масив е Сиера Невада с характернио следи от ерозионни процеси.В много скали се забелязват кръгли отвори, които напомнят тези на терените за голф.Планините по канадския брях с нищо не остават по-назад.Въпреки че не достигат впечатляващи височини, склоновете им се спускат много стръмно към океана.В сърцето на Скалистите планини - от р.Колумбия до Орегон и от Големия басейн до Колорадо - се простират плата, които крият важни природни богатства.На запад от Лас Вегас се наира пустиня, известна като Долината на смъртта.Солт Лейк Сити ( в щата Юта ) е един от най-важните градове в Скалистите планини, разположен в близост до Голямото солено езеро.Той е център на християнската секта на мормоните.


Климат

Скалистите планини!!!
Умерено континентален, алпийски.В щата Колорадо зимите са много студени, с обилни снеговалежи, а летата слънчеви, но хладни.


Икономика

Скалистите планини!!!
Природни ресурси :въглища, нефт, залежи на желязо, мед, цинк, олово, манган, молибден, уран, волфрам, както и на злато и сребро.Туризъм.


Интересни факти

Скалистите планини!!!
През 1859 - 1860 г. " златната треска " привлича хиляди хора в този район.Градовете, издигнати за една нощ, за да подслонят пионери и авантюристи, често са напускани и оставяни в разруха.Селищата в Скалистите планини, запазени от това време, могат и досега да бъдат разгледани.
В Сиера Невада има гори от секвои и дървета Уелингтън.Жителите на Калифорния много се гордеят с тези гигантски дървета.
Преходите трябва да бъдат организирани много предпазлиов, особено в канадската част на Скалистите планини, където срещата с мечка гризли е нещо обичайно.Обикновено тя се пази от хората, но понеже е много лакома, пълните с храна палатки на туристите я привличат.
В Скалистите планини водата от езерата и реките може да се пие само след преваряване.В тротивен случай могат да се заразят от заболяване, предизвикано от чревни бактерии и наречено " боброва треска ".


Атлас на Света

Краят на Земята, може да постави нов живот на други места

Учени твърдят, че след попадане на бактерий от Земята в Космоса могат да поставят началото на живот на други места, където има подходящи условия, съобщи ... Още » » »


Незабравима почивка на Остров Мавриций - втория Рай

Наричат го петзвезден рай, остров-мечта... Остров Мавриций е едно от най-престижните и луксозни места в света за пълноценен релакс и почивка. Една наистина разкошна и незабравима spa дестинация...Прочети повече...

Хамелеон живее в устата на змия

Хамелеон живее в устата на змия!!! В Африка бе открит нов вид хамелеон, който живее в устата на змия, съобщи Daily Mail.Миниатюрният гущер излязъл от устата на змия, която д-р Андрю Маршъл от Йорксия университет, Великобритания, обезпокоил в гората Магомбера в Танзания..Прочети повече...

Откриха планета подобна на Земята

Планета подобна на земята!!! Японски астрономи са започнали систематично да търсят високоразвита цивилизация на откритата неотдавна планета извън Слънчевата система...Прочети повече...

Бейзбол

Фидел Кастро бил добър бейзболист...Прочети повече..