Страните от Персийския залив | Изворът на " черното злато "

Страните от Персийския залив!!!
Жителите на страните от Персийския залив могат да си позволят всякакъв лукс.В нито един друг край на света не могат да се видят толкова ролсройси.
Икономическата карта на държавите от залива е монотематична и показва изключително енергийни ресурси.Разработването на залежите от нефт и природен газ позволява на тези страни, някога бедни, да получават доходи, които осигуряват на жителите им високо равнище на живота и широкообхваната система на социална защита.


Страните от Персийския залив!!!
Статистика

Бахрейн


Герб на Бахрейн!!!Знаме на Бахрейн!!!
Кралство Бахрейн е островна държава, разположена в Персийския залив (Югозападна Азия). Столицата на страната е Манама.
Бахрейн!!!
Площ : 0,7 хил.км2
Население :730 000 жит. ( 1042 жит./км2 )
Столица :Манама
Петролни залежи :0,1 млрд.барела


Катар


Герб на Катар!!!Знаме на Катар!!!
Катар (на арабски: قطر) е емирство в Близкия Изток. Намира се на малкия полуостров Катар, на североизточния бряг на по-големия Арабски полуостров. Граничи със Саудитска Арабия на юг, а от другите страни е обграден от Персийския залив.

Катар!!!
Площ :11 000 км2
Население :629 000 жит. ( 57 жит./км2 )
Столица :Доха
Петролни залежи :15,2 млрд.барела


Кувейт


Кувейт!!!Знаме на Кувейт!!!
Кувейт е малка държава в Югозападна Азия, разположена на брега на Персийския залив. Граничи със Саудитска Арабия на юг и с Ирак на север. Името произлиза от арабски и означава "крепост построена близко до вода." Кувейт има население от 3,1 млн. души и е с площ от 17 818 km². Кувейт е конституционна монархия с парламентарна система на управление което се намира напълно в столицата, Кувейт.
Кувейт притежава петият по големина в света петролен запас и е една от най-богатите страни в света на глава от населението. Нефтени находища в Кувейт били открити и експортирани в 1930 г. и станала независима от Англия през 1961 г. Нефт и нефтени продукти заемат около 95% от експортните приходи и 80% от държавните приходи.
През 1990 г., Кувейт била завладяна и прибавена като територия на Ирак. Ирак окупирала Кувейт за седем месеца, и окупацията свършла когато армията на Съединените Щати се намесила. Близо 750 Кувейтски петролни кладенци са били запелени от отстъпващата иракска армия, и това допринесло до голяма екологична и икономическа катастрофа. Кувейтската инфраструктура била силно повредена по време на войната, и е трябвало да бъде възстановена.

Площ :17,8 хил. км2
Население :2 млн.жит. ( 112 жит./км2 )
Столица :Кувейт
Петролни залежи :96,5 млрд. барела


Саудитска Арабия


Герб на Саудитска Арабия!!!Знаме на Саудитска Арабия!!!
Кралство Саудитска Арабия е най-голямата по територия държава на Арабския полуостров. Граничи с Ирак, Йордания, Кувейт, Оман, Катар, Бахрейн, Обединените арабски емирства и Йемен. На североизток от нея е Персийския залив, а на запад — Червено море.
Саудитска Арабия!!!
Наричана е "страната на двете свещени джамии", защото в нея се намират градовете Мека и Медина - двете най-свещени места в Исляма.

Площ :2,15 млн. км2
Население :22,7 млн.жит. ( 10,5 жит./ км2 )
Столица :Рияд
Петролни залежи :262 млрд.барела


Обединени Арабски Емирства


Знаме на Обединени Арабски Емирства!!!Обединени Арабски Емирства!!!
Обединени арабски емирства е богата на нефт държава, в Югозападна Азия, разположена на югоизточния бряг на Арабския полуостров. Тя включва седем емирства: Абу Даби, Аджман, Дубай, Фуджейра, Рас Ал Хайм, Шаржа и Ум Ал Куейн. Граничи с Оман и Саудитска Арабия.

Площ :83,6 хил. км2
Население :3,2 млн.жит. ( 38 жит./км2 )
Столица :Абу Даби<
Петролни залежи :97,8 млрд. барела.


История

Страните от Персийския залив!!!
Страните от Персийския залив!!!


Войната в Персийския залив

Страните от Персийския залив!!!
В началото на 90-те години на миналия век западните държави формират коалиция срещу Ирак, поради анексирането на Кувейт през 1990 г.Техните опасения са, че Ирак ще контролира един от основните източници на нефт в света.
На 2 август 1990 г. районът около Персийския залив преживява истински шок.Иракската армия навлиза в малката държава Кувейт.Местното правителство е сменено с проиракско.В тази ситуация западните държави започват да изпитват сериозни опасения относно съдбата на вноса на петрол от Кувейт.ООН веднага одобрява резолюция, в която иска от иракския президент Саддам Хюсеин незабавно изтегляне на армията му от Кувейт.След като дипломатическите стъпки не довеждат до никакъв резултат, западните държави, начело със САЩ, преминават към военна офанзива.Между 17 януари и 28 февруари 1991 г. повече от 700 000 войници участват във войната срещу най-прославената армия в арабския свят.Операцията е наречена " Пустинна буря ".след интензивни бомбардировки над столицата Багдад и шест седмици битки Ирак е принуден да капитулира и да се изтегли от Кувейт.Саддам е принуден да признае резолюцията на ООН.
Периодът на относителен мир не трае дълго.САЩ обвинява Ирак, че притежава оръжия за масово унищожение, че възпрепятства наблюдателите от ООН, че подпомага международния тероризъм, както и че е започнала подготовка за война.Катар, където се намира генералното командване на американските сили в Ирак, става база на армия от 250 000 войници.Запаси от вода, храна и взривни вещества се изпращат оттук и от Кувейт.След края на войната умиротворителните сили продължават да използват базите на страните от Персийския залив.Въпреки това ислямски фундаменталисти, недоволни от американскито присъствие в района, организират терористични атаки срещу другите страни от залива.Такава атака се проведе в Рияд ( столицата на Саудитска Арабия през 2003 г. ).


Манна небесна в пустинята

Страните от Персийския залив!!!
След откриването на петролните залежи жителите от района на залива се превръщат от обикновени бедуини в най-богатите бизнесмени в света.
Словосъчетанието " страни от Персийския залив " се отнася до петте държави от Арабския полуостров, разположени на южните брегове на залива : Кувейт, Саудитска Арабия, Бахрейн, Катар и Обединенито арабски емирства.
Тези малки държави ( с изключение на Саудитска Арабия ) контролират най-големите петролни ресурси в света.От момента на откриването на " черното злато " ( след Първата световна война ) притокът на пари към района не спира.Вечният проблем на номадите - липсата на вода в пустинята - изчезва.Построени са огромни напоителни системи, които превръщат пустинята в процъфтяващ оазис.
Благодарение на високия стандарт на живот политическата ситуация в страните от Персийския залив е по-скоро стабилна.През 1980 г. тези държави , заедно с Оман, създават икономическо обединение - Съвет на страните от Персийския залив.Всяка от тях същевременно е и членка на ОПЕК, влиятелната Организация на страните износителки на петрол, със седалище в Кувейт.


Икономика

Страните от Персийския залив!!!
Обединените Арабски Емирства
Износ :( 45 % ), природен газ, сушена риба, фурми.
Внос :мотори и автомобили, химически продукти, храни.


Саудитска Арабия
Страните от Персийския залив!!!
Износ :петрол и рафинирани продукти ( 90 % ).
Внос :машини и прибори, хранително и химически продукти, автомобили, конфекция.


Интересни факти

Страните от Персийския залив!!!
Мерната единица, използвана при търговията с петрол, е барел ( 159 л ).
Първата енергийна криза през 1973 г. е в резултат на войната " Йом Кипур " между Израел и съседните арабски страни.Вследствие на неразбирателството между петролните концерни, страните, износителки на петрол, вдигат цената му със 70 - 100 %.
В Перскийския залив се влиза през Ормузкия проток.Заради икономическата значимост на района, протокът е една от най-важните стратегически точки в света.
В страните от Персийския залив живеят и работят много имигранти, основно от бедните страни и от Югоизточна Азия.


Атлас на Света

Краят на Земята, може да постави нов живот на други места

Учени твърдят, че след попадане на бактерий от Земята в Космоса могат да поставят началото на живот на други места, където има подходящи условия, съобщи ... Още » » »


Незабравима почивка на Остров Мавриций - втория Рай

Наричат го петзвезден рай, остров-мечта... Остров Мавриций е едно от най-престижните и луксозни места в света за пълноценен релакс и почивка. Една наистина разкошна и незабравима spa дестинация...Прочети повече...

Хамелеон живее в устата на змия

Хамелеон живее в устата на змия!!! В Африка бе открит нов вид хамелеон, който живее в устата на змия, съобщи Daily Mail.Миниатюрният гущер излязъл от устата на змия, която д-р Андрю Маршъл от Йорксия университет, Великобритания, обезпокоил в гората Магомбера в Танзания..Прочети повече...

Откриха планета подобна на Земята

Планета подобна на земята!!! Японски астрономи са започнали систематично да търсят високоразвита цивилизация на откритата неотдавна планета извън Слънчевата система...Прочети повече...

Бейзбол

Фидел Кастро бил добър бейзболист...Прочети повече..