Гренландия | Островът на ескимосите

Герб на Гренландия!!!Знаме на Гренландия!!!
Гренландия, най-големият остров на света, е почти изцяло покрит с лед и затова територията му никога не е била напълно проучена.
Плаващите айсберги в открито море представляват изключително зрелище.Но те са и голяма опасност за корабоплаването, понеже се вижда само върхът на айсберга, а останалата част е скрита под водата.По-голямата част от площта на острова ( най-големият на света ) е покрита от континентални ледници.Само по крайбрежията има обитаеми зони.Навремето, когато тук пристигат първите хора, климатът е по-мек, откъдето и името Гренландия, т.е. " Зелена земя ".
Гренландия (гренландски: Kalaallit Nunaat, на бълг. "Земя на гренландците"; датски език: Grønland, на бълг. "Зелена земя") е самоуправляваща се датска провинция, намираща се между Северния ледовит и Атлантическия океан. Тя представлява арктическа островна държава и е част от континента Северна Америка както в географски, така и в етнически смисъл. Все пак в политически и исторически план Гренландия е много по-тясно свързана с Европа и по-специално с Исландия, Дания и Норвегия. Страната е едновременно най-голямата зависима територия и най-големият остров в света. През 1978 г. Дания предоставя на Гренландия известна автономия и я прави равен член на датското обединено кралство (Rigsfællesskab на датски).


Накратко

Гренландия!!!
Официално наименование :Гренландия
Политическа система :парламентарна демокрация, самоуправляваща се част от Дания.
Столица :Нуук ( Годтхоб ), 13 000 жители.
Административна организация :13 провинции
Езици :датски, гренландски ( ескимоски диаленкт, официален език ), английски
Парична единица :датска крона
Религия :християнство ( лутеранство ), шаманизъм
Най-големи селища :Сисимут ( 5 300 жит. ), Илулисат, Асиат.


Статистика

Гренландия!!!
Площ :2 175 600 км2.
Площ, покрита с лед :1 726 000 км2.
Обитаема площ :88 000 км2.
Най-висок връх :вр.Гунбьорн ( 3 700 м ).
Население :56 000 жит.


Ловците на Севера

Гренландия!!!
Ескимосите имт азиатски черти на лицето : техните предци идват в Гренландия от Азия, като преминават през Канада преди 2500-5000 години.Предполага се, че по онова време климатът е бил по-мек, отколкото сега.Различни етнически групи продължават да се заселват в Гренландия и по-късно, когато климатът е вече подобен на сегашния.Между тях е и народът Туле с азиатски произход.Първите европейци, които откриват острова през 982 г., са викингите.Те го напускат през периода между XIV и XVII в. по неизвестни причини.По-голямата част от жителите на Гренландия са гренландци, т.е. потомци на ескимосите и на европейските колонизатори, основно на нормани и датчани.Освен това тук все още живеят туземни ескимоси и датчани, които започват да пристигат на острова в началото на XIV в.Гренландия става датска колкония през 1814 г., а през 1953 г. добива статут на отвъдморска територия с местно управление.През 1978 г. получава независимост по решение на датския парламент, което влиза в сила години по-късно.Дания продължава да направлява външната политика на Гренландия и да се грижи за нейната сигурност.


Политика

Гренландия!!!
Гренландия е самоуправляваща се територия. Нейният парламент — Ландстинг (състоящ се от 31 члена, избирани през 4 години) упражнява законодателната ѝ власт, а Дания - само външната ѝ политика. Гренландия се пресъединява към Европейския съюз през 1972 г., но само след 10 години, след референдума през 1982 г. се взема решение за излизане от общността. В началото на април 2008 г. Гренландия поиска независимост върху използването на природните си богатства от Дания. Резултатът от референдума влезе в сила на 21.06.2009 г. като Гренландия получи исканата разширена автономия.


География

Гренландия!!!
Поради глобалното затопляне през април 2007 г. е установено появяването на нов остров край отдалечения източен бряг на Гренландия.
Остров Гренландия е най-близко разположената суша до Северния полюс. Преди хиляди години ледниците оформили разнообразен планински крайбрежен релеф, разчленен от дълбоки и разклонени заливи - фиорди, скалисти полуострови и островчета. По стръмните брегове се спускат ледници, от които се откъсват огромни плаващи ледени планини - айсберги.


Климат

Гренландия!!!
Климата по крайбрежието е субарктически и арктически. През острова често преминават циклони, съпровождани от силни ветрове и резко изменение на температурата. Средната януарска температура на крайбрежието от -7 °C на юг до -36 °C на север, а средната юлска температура е от 10°C на юг до 3 °C на северозапад. в центъра на Гренландия средната температура през февруари е -47 °C (абсолютният минимум е -70 °C), а средната юлска температура е -12 °C. Общото количество на падналия валеж в Южна Гренландия е 800-1000 мм, а в Северна 150-250 мм. В крайните югоизтояни части пада повече от 2500 мм валеж годишно. През последните години все по-бързо се топи леда, като голяма част от него не се възвръща.


Население

Гренландия!!!
Населението на страната е 56 344 души (2007), от тях 12 % са от бялата раса.


Икономика

Гренландия!!!
Днес Гренландия е силно зависима от риболова и износа на риба; уловът на скариди е безспорно най-големият източник на доходи. Започната е разработката на въглеводородни и минерални залежи, но видим резултат може да се очаква едва след няколко години. Създадена е и държавна петролна компания — NUNAOIL. Единственият сектор от икономиката с добър краткосрочен потенциал е туризмът, но приходите от него са ограничени заради късия сезон и високите разходи. Публичниат сектор, включващ държавни предприятия и институции, играе основна роля в гренландската икономика. Около половината от правителствените средства се отпускат от датското правителство. БВП на глава от населението в Гренландия е сходен с този на по-слабите икономически страни в Европа.
В началото на 90-те Гренландската икономика преживява криза, от която се възстановява през 1993. Частична причина за кризата е търговският дефицит появил се през 1990 след затварянето на последните останали оловни и цинкови мини. Фискалната политика следвана от управляващите довежда до нсика инфлация и бюджетен излишък.


Култура

Гренландия!!!
Културата на Гренландия има много общо с инуитските традиции, които са етническо мнозинство. Много хора все още се занимават с риболов, а годишно се провеждат състезания с кучешки впрягове. В днешно време Гренландия все повече се превръща в туристическа атракция.


Забележителности

Вътрешността на острова, покрита с лед, руините от времето на викингите от Игалико, село Касиарсук, фиорд Корок, ледникът Екалоруцит Кангигдлит.


Интересни факти

Гренландия!!!
На диалекта на канадските индианци " ескимос " означава " човек, който яде сурово месо ".Самите те се наричат " инуити ", т.е. " истински хора ".
Най-големият национален парк в света е открит в Гренландия през 1974 г.Става дума за Северния и Източен гренландски национален парк с площ 972 000 км2.
Във водите около Гренландия живеят 17 вида китове.


Атлас на Света

Краят на Земята, може да постави нов живот на други места

Учени твърдят, че след попадане на бактерий от Земята в Космоса могат да поставят началото на живот на други места, където има подходящи условия, съобщи ... Още » » »


Незабравима почивка на Остров Мавриций - втория Рай

Наричат го петзвезден рай, остров-мечта... Остров Мавриций е едно от най-престижните и луксозни места в света за пълноценен релакс и почивка. Една наистина разкошна и незабравима spa дестинация...Прочети повече...

Хамелеон живее в устата на змия

Хамелеон живее в устата на змия!!! В Африка бе открит нов вид хамелеон, който живее в устата на змия, съобщи Daily Mail.Миниатюрният гущер излязъл от устата на змия, която д-р Андрю Маршъл от Йорксия университет, Великобритания, обезпокоил в гората Магомбера в Танзания..Прочети повече...

Откриха планета подобна на Земята

Планета подобна на земята!!! Японски астрономи са започнали систематично да търсят високоразвита цивилизация на откритата неотдавна планета извън Слънчевата система...Прочети повече...

Бейзбол

Фидел Кастро бил добър бейзболист...Прочети повече..