История на хиените

Хиените

Семейството на хиените се състои от 4 вида,всяко от които със свой собствен род, който се среща в Африка,Югозападна Азия и Индия.Три от видовете животни ,които ние обикновенно считаме за хиени (петниста хиена,ивичеста хиена и кафява хиена) ловят и търсят едра гръбначна плячка. Четвъртият вид,земен вълк ,се храни почти изцяло с термити.
Размерът на хиените започва от среден и стига до голям,тоест от 10 до 80 кг.Те имат рунтава опашка,закръглени уши,и три от видовете имат ивици или петна по козината си(кафявата хиена е без такива белези).Не е изключена и грива.Отличителна черта е несъответствие между дължината на предните и задните крайници.Това несъответствие, плюс голямата глава и предните четвъртини ,които са по-големи от задните, ги прави да изглеждат все едно тичат нагоре.Позата на хиените е digitigrade а ноктите им са тъпи и не могат да се прибират. Уникална черта на петнистата хиена е оголеменият клитор и двете торбички на женската,които външно не могат да бъдат различени от пениса и скротума на мъжкия. Тази морфологична характеристика ни навежда на мисълта, че хиените са били хермафроди тични(което определено не е вярно). Друга уникална характеристика е аналната торбичка,която животните я използват за да набелязват обектите в техните територии с ароматен секрет. Аналните торбички също така са добре развити в свързаните viverrids и herpestids .Хиените нямат baculum .
Хиените се характеризират с масивни челюсти(с изключение на земния вълк) и дълги предкътници и кътници които служат за разчупване на кост.Задните зъби на земния вълк са с намален размер,въпреки че кучешките му зъби са остри и сравнително дълги.Предните зъби на хиените не са точно определени,с изключение на това че третият преден зъб от всяка страна е по-дълъг от останалите.Формулата за разположението на зъбите на земния вълк е 3/3, 1/1, 3/2-1, 1/1-2 = 28-32,докато на другите хиени е 3/3, 1/1, 4/3, 1/1 = 34. Техните черепи нямат alisphenoid канали,техните слухови канали са разделени както тези на други feloids (но преградата е трудно забележима), а техните parocciptial процеси които са причина за каналите им също наподобяват котките.
Добре познати като животни,които се хранят с мърша, хиените също така са и добри ловци ,които са способни да нападнат доста голяма плячка,особено когато ловуват групово. Излгежда ,че те разчитат главно на обонянието си. Когато храната е оскъдна,хиените търсят храна самостоятелно.като изминават големи разстояния. Голяма площ за храна е от полза заради възможността да се намери мърша,която е непредсказуемо разположена както в пространството така и във времето. Друга следа за храна е е способността да следват други животни като лъвове,леопарди и лешояди,за да намерят някакви източници на храна. В момент на убиване,група хиени често могат да дадат на лъвовете насока за ловуване. При конфликт между лъвове и хиени,победител е този,който има най-много членове.
Родовете на хиените са съсредоточени около женските,които доминират и са по-едри от мъжките.Мъжките се разпръсват,докато женските общо взето стоя обединени в родилни групи.Всеки род обикновенно защитават една територия,която включва места за намиране на храна и за живеене.Някои родове нямат точно определени територии,а осъществвяват миграция като копитните животни,например гнутата.Други родове пък мигрират само част от годината ,но имат фиксирани територии през другото време.Хиените обиновенно живеят в дупките изоставени от други животни,пещери или гъсти храсталаци.
Генетически,хиените си приличат най-много с viverrids, herpestids и котките.Те са се появили по времето на миоценския период.


Снимки на Хиени
Снимки на други хищници
История на Косатките
Всичко за Лъвовете
Всичко за Леопарда
Всичко за Гепарда
Всичко за Сибирския Тигър
Всичко за Бенгалския Тигър
Всичко за Индокитайския Тигър
Всичко за Южнокитайския Тигър
Изчезнали Видове Тигри
Хиеново Куче
Суматрийски ТигърКраят на Земята, може да постави нов живот на други места

Учени твърдят, че след попадане на бактерий от Земята в Космоса могат да поставят началото на живот на други места, където има подходящи условия, съобщи ... Още » » »


Незабравима почивка на Остров Мавриций - втория Рай

Наричат го петзвезден рай, остров-мечта... Остров Мавриций е едно от най-престижните и луксозни места в света за пълноценен релакс и почивка. Една наистина разкошна и незабравима spa дестинация...Прочети повече...

Хамелеон живее в устата на змия

Хамелеон живее в устата на змия!!! В Африка бе открит нов вид хамелеон, който живее в устата на змия, съобщи Daily Mail.Миниатюрният гущер излязъл от устата на змия, която д-р Андрю Маршъл от Йорксия университет, Великобритания, обезпокоил в гората Магомбера в Танзания..Прочети повече...

Откриха планета подобна на Земята

Планета подобна на земята!!! Японски астрономи са започнали систематично да търсят високоразвита цивилизация на откритата неотдавна планета извън Слънчевата система...Прочети повече...

Бейзбол

Фидел Кастро бил добър бейзболист...Прочети повече..