Всичко за леопарда

Начин на живот

По принцип е нощно животно. Териториален — територията на мъжки леопард е между 10 и 100 кв.км. , при Амурският достига 500 — 700 кв.км. Живее 8 — 16 години, в плен до 20.Африканските са тясно свързани с дърветата, живеят, спят, даже отглеждат потомство на тях. Дори когато ловуват, гледат наблизо да има дърво. Също така обичат водата. Азиатските — напротив. Живеят главно на земята, по-рядко се катерят по дървета, плуват прекрасно. В природата леопарда се храни с дребен и среден дивеч рядко едър. Антилопи, сърни, диви прасета , маймуни, чакали, гризачи, ако е много гладен яде земноводни и влечуги, даже мърша. Африканският, когато улови нещо гледа да го качи на най-близкото дърво, защото често по-силни животни ( лъвове, хиени ), му отнемат плячката. Може да качи на дърво животно, което е два пъти по-тежко от него. Леопардът е единственото животно което може да качи плячката си на дърво . Женската ражда 1 — 3 малки, обикновено оцелява само едно. На някои места ( Индия, Непал, Бангладеш ) често напада домашни животни. При Азиатските леопарди не рядко се наблюдава и човекоядство ( Индия, Шри Ланка, Бангладеш, о. Ява ). Човекоядци стават много възрастни или ранени животни.


Важно!

Леопардът е защитен вид в целият си ареал. Това не пречи да е обект на лов от бракониери заради скъпата си кожа и части от тялото, които се използват в китайската медицина. Той и пумата са единствените големи котки, чиято численост в природата е по-голяма от колкото в плен.


Физически характеристики

Едро и набито животно. Теглото на мъжките достига 36 — 70 кг.женските стигат до 25 — 40кг. Дължина на тялото 1,1 — 1,6 м.Опашка 0,8 — 1,2 метра. Козината е къса и гъста. На цвят леопардите са жълти, през охра и оранжево до светло кафяви. Срещат се чисто черни екземпляри (Меланизъм), — Явански, Африкански, Азиатски), които са наричани черни пантери. Петната на леопарда са цялостни, черни по крайниците, главата и опашката. По тялото най-често са в групи по четири. Коремът и гърдите са бели до жълтеникави, петната там са по-разредени. Притежава силно развито зрение и слух, обонянието е слабо. Бяга сравнително бързо (50 — 60 км.ч. на късо разстояние), но се уморява лесно.


Любопитно

Цяла Африка на юг от Сахара, без пустинята Намиб и централен ЮАР. На север от Сахара има три „островни“ популации — Мароко, сев. Алжир и изт. Египет. Югозападна, южна, югоизточна, източна Азия: — Синай, Арабски п-ов., Кавказ, Узбекистан, Таджикистан, Иран, Пакистан, Индия, Непал, Бутан, Бирма, Шри Ланка, Бангладеш, Сиамски и Малайски п-ови, Ява, Китай на север до п-ов Корея и Амурският край. Малки популации в Турция ( западно от Анталия ), Ирак, Афганистан, централен Китай. В много далечно минало е населявал цяла Европа, Азия без Монголия и Африка. Срещал се е даже и на Британските острови. Обитава всякакви хабитати: Пустини, полупустини, гори, джунгли, планини ( до 3000 — 3500 м.н.в. — Хималаите, Кавказ ). Живее и в непосредствена близост до човека ( Турция, Индия, Бангладеш ).Интересен е факта, че леопарди никога не са живели на островите Суматра, Борнео и Сулавеси. Това е най-адаптивният представител на големите Котки.Както и останалите си събратя от семейство „Котки“, леопардът е самотник. Изключение прави през размножителния период. Бременността му трае около три месеца и женската може да има от едно до шест малки, обикновено две или три.За леопарда дърветата са място, където почива, ловува и складира храната си. От височината на дървото леопардът прави засадите и нападенията над своите жертви, а също така държи храната си вън от досега на хиените.Леопардите ловуват единствено нощно време и са свикнали да прекарват деня, спейки скрити в шубраците, в дупката на някое животно или на клоните на някое дърво.Любима негова плячка са маймуните и някои видове антилопи. Напада и зебри, биволи и др. Когато няма възможност да ловува тази плячка, той също може да се храни с плъхове и други дребни животни и дори плодове.


Снимки на Леопард
Снимки на други хищници
Всичко за Косатките
Всичко за Лъвовете
Всичко за Гепарда
Всичко за Сибирския Тигър
Всичко за Бенгалския Тигър
Всичако за Индокитайския Тигър
Всичко за Суматрийския Тигър
Всичко за Южнокитайския Тигър
Изчезнали Видове Тигри
Хиеново Куче
История на Хиените



Краят на Земята, може да постави нов живот на други места

Учени твърдят, че след попадане на бактерий от Земята в Космоса могат да поставят началото на живот на други места, където има подходящи условия, съобщи ... Още » » »


Незабравима почивка на Остров Мавриций - втория Рай

Наричат го петзвезден рай, остров-мечта... Остров Мавриций е едно от най-престижните и луксозни места в света за пълноценен релакс и почивка. Една наистина разкошна и незабравима spa дестинация...Прочети повече...

Хамелеон живее в устата на змия

Хамелеон живее в устата на змия!!! В Африка бе открит нов вид хамелеон, който живее в устата на змия, съобщи Daily Mail.Миниатюрният гущер излязъл от устата на змия, която д-р Андрю Маршъл от Йорксия университет, Великобритания, обезпокоил в гората Магомбера в Танзания..Прочети повече...

Откриха планета подобна на Земята

Планета подобна на земята!!! Японски астрономи са започнали систематично да търсят високоразвита цивилизация на откритата неотдавна планета извън Слънчевата система...Прочети повече...

Бейзбол

Фидел Кастро бил добър бейзболист...Прочети повече..