Всичко за Лъвовете

Начин на живот

Лъвовете са известни със своя групов лов. Обикновено женските ловуват, а мъжките се грижат за сигурността на прайда (стадото) си. Всеки клан заема територия от около 10-25 кв.км, като водачите ежедневно я контролират и маркират като оставят следи или чрез мощен рев. Върху тази територия не се допускат лъвове пришълци. По-голямата част от деня лъвът прекарва в сън, а ловува в хладните часове — привечер или нощем. През най-топлите часове на деня лъвовете почиват в близост до вода, под сянката на растения или скали. Понякога дремят и по ниските клони на дърветата. Лъвът спи по 12 часа в денонощието.

Мъжките лъвчета, навършили две години, биват изгонвани от прайда с оглед лъвът-водач да не бъде изместен. Ако той се смени обаче, новият водач избива всички малки лъвчета, така че лъвиците да отглеждат само неговото потомство. Женските не го приемат докато не забременеят от него.


Отличителни белези

Лъвът е второто по големина животно от семейство котки след тигъра. Продължителността на живота е 15-20 години.Максималната скорост, с която преследва плячката, достига 60 км/час. С мощни крайници, силни челюсти и дълги кучешки зъби лъвът може да повали и убие доста едра плячка. Окраската на лъвската козина варира от светлобежово до жълтеникаво, червеникаво или тъмнокафяво. Долната част в повечето случаи е по-светла, а пискюлът на опашката - черен. Цветът на гривата може да бъде от жълт до черен. Азиатските лъвове се различават от африканските по характерно оцветяване на коремната част и по-малка грива на мъжките. Средното тегло на мъжките достига между 200 и 260 кг, докато при женските то варира между 150 и 180 кг. Дължината на тялото при лъвовете достига 170-250 см, а при лъвиците - 140-175 см. Опашката е дълга около 70-100 см. Тя завършва с черен пискюл от козина, чието предназначение е все още неизвестно. Пискюлът отсъства при раждането на лъвчето, оформя се около 5-ия месец, а около 7-мия вече е напълно развит. Най-съществената разлика между мъжките и женските лъвове е липсата на грива и пискюл на опашката при лъвиците.


Разпространение

Лъвът се среща в Африка — най-често в полупустините а понякога и в пустините,и в някои части на Индия. Някога се е срещал в цяла Африка. Днес той вече е изчезнал от северните й райони и рядко на запад. В изобилие се наблюдава само в Кения и Танзания. Около 200 лъва живеят в гората Гир в Индия на юг от Мумбай.


Размножаване

Лъвът се размножава в края на сухия сезон. След бременност, траеща около три и половина месеца, лъвицата ражда средно по четири лъвчета, поне половината от които обикновено не оцеляват. В началото лъвчетата се хранят само с мляко, но скоро майката започва да им дава и полусмляна храна. Лъвицата се грижи за малките две години, като през втората половина от този период ги учи да ловуват. Когато малките пораснат достатъчно, тя ги отвежда при прайда


Любопитно за лъвовете

Младите мъжки лъвове търсят ново лъвско семейство, което да оглавяват. Обикновено нападат остарелите лъвски водачи, прогонват ги, убиват малките лъвчета, на които пропъденият е баща, и се чифтосват с лъвиците, за да се родят негови наследници.


На лов

Денем лъвът спи, а нощен ловува. Със зъбите и лапите си лъвът убива 20-30 едри животни на година, за да се храни. Най-предпочитаната плячка са антилопите, газелите и зебрите. Нападат жирафи, но за целта устройват засада, като мъжкият лъв подгонва жертвата в посока към скритите в храстите лъвици. В подходящ момент с мощен скок най-силната се хвърля и прегризва гърлото на нападнатото животно.

Най-напред се хранят мъжките лъвове, после лъвиците и накрая идва реда на малките лъвчета. Понякога възникват ожесточени схватки за най-вкусните парчета


Малките

Бременността на лъвицата трае 110 дни. Тя ражда скрита в гъсталаците от 1 до 5 малки, с жълточервеникава козина на петна. Само при женските лъвчета те се запазват по лапите и хълбоците чак до юношеска възраст.

Малките бозаят до навършване на 7-8 месеца. Майката е много обичлива и търпелива с лъвчетата си, които сучат и се боричкат. Тя не показва никакво раздразнение, когато малките си играят с ушите или космите на нейната опашка.
Снимки на Лъвове
Снимки на други хищници
Всичко за Косатките
Всичко за Гепарда
Всичко за Леопарда
Всичко за Сибирския Тигър
Всичко за Бенгалския Тигър
Всичко за Индокитайския Тигър
Всичко за Суматрийския Тигър
Всичко за Южнокитайския Тигър
Изчезнали Видове Тигри
Хиеново Куче
История на Хиените



Краят на Земята, може да постави нов живот на други места

Учени твърдят, че след попадане на бактерий от Земята в Космоса могат да поставят началото на живот на други места, където има подходящи условия, съобщи ... Още » » »


Незабравима почивка на Остров Мавриций - втория Рай

Наричат го петзвезден рай, остров-мечта... Остров Мавриций е едно от най-престижните и луксозни места в света за пълноценен релакс и почивка. Една наистина разкошна и незабравима spa дестинация...Прочети повече...

Хамелеон живее в устата на змия

Хамелеон живее в устата на змия!!! В Африка бе открит нов вид хамелеон, който живее в устата на змия, съобщи Daily Mail.Миниатюрният гущер излязъл от устата на змия, която д-р Андрю Маршъл от Йорксия университет, Великобритания, обезпокоил в гората Магомбера в Танзания..Прочети повече...

Откриха планета подобна на Земята

Планета подобна на земята!!! Японски астрономи са започнали систематично да търсят високоразвита цивилизация на откритата неотдавна планета извън Слънчевата система...Прочети повече...

Бейзбол

Фидел Кастро бил добър бейзболист...Прочети повече..