Ариел

Ариел е дванадесетият (от познатите) спътник на Уран.Открит е на 24 октомври 1851г,от астронома Уилям Ласел.Тогава е бил открит и спътника Умбриел.Ариел носи името на героиня от "Влизане с взлом" на александър Поуп,а също така и дух от произведението "Бурята" от Уилям Шекспир.Наименованието е предложено през 1852г.от Джон Хершел.
Орбитата на Ариел е 190 930 km от Уран,диаметъра 1158 km,масата е 1,35*10 21 кг,плътността 1,67 g/cm3,албедо 0,39,повърхностната гравитация 0,23 m/s2,повърхностна температура ~80 К,атмосферно налягане-няма.


Физически характеристики

Единствения апарат изследвал Ариел досега е Вояджър 2 по време на прехода си през урановата система през януари 1986 г. Изследвана е само осветеното от Слънцето южно полукълбо. Вояджър 2 прави най-близкото си преминаване покрай Ариел на 24 януари, когато преминава само на 127 000 km от спътника.
Ариел се състои приблизително от 50% лед, 30 % сикилатни скали и 20% замръзнал метан. За повърхността му са характерни зони с протичащи цикли на замръзване/размразяване. На повърхността почти липсват кратери и се смята че спътника е претърпял значимо геоложко събитие, довело до образуването на множество вериги от разломи, каньони и полета със замръзнала вода.
Учените разпознават следните геоложки забележителности на Ариел:кратери,разломи,долини.
Ариел прилича на сатурновия спътник Диона. Те са много близки по размер, плътност и маса, като Ариел е с малко по-големи стойности по тези характеристики. И двата спътника най-вероятно са имали минала геоложка активност.
Ариел и Титания доста си приличат, само че втората е 35% по-голяма. Всички големи луни на Уран са смес от около 40-50% воден лед, а останалата част се пада на скалисти материали. В състава на луните около Уран има повече скали отколкото в големите спътници на Сатурн (като Рея например).
Възможно е преди много години вътрешността на Ариел да е била гореща, но вече опредлено е студена. Възможно е долините да представляват цепнатини, образувани по време на замръзването на Ариел.


Снимки на Ариел
Уран
Планетите в Слънчевата система

Краят на Земята, може да постави нов живот на други места

Учени твърдят, че след попадане на бактерий от Земята в Космоса могат да поставят началото на живот на други места, където има подходящи условия, съобщи ... Още » » »


Незабравима почивка на Остров Мавриций - втория Рай

Наричат го петзвезден рай, остров-мечта... Остров Мавриций е едно от най-престижните и луксозни места в света за пълноценен релакс и почивка. Една наистина разкошна и незабравима spa дестинация...Прочети повече...

Хамелеон живее в устата на змия

Хамелеон живее в устата на змия!!! В Африка бе открит нов вид хамелеон, който живее в устата на змия, съобщи Daily Mail.Миниатюрният гущер излязъл от устата на змия, която д-р Андрю Маршъл от Йорксия университет, Великобритания, обезпокоил в гората Магомбера в Танзания..Прочети повече...

Откриха планета подобна на Земята

Планета подобна на земята!!! Японски астрономи са започнали систематично да търсят високоразвита цивилизация на откритата неотдавна планета извън Слънчевата система...Прочети повече...

Бейзбол

Фидел Кастро бил добър бейзболист...Прочети повече..