Умбриел

Умбриел е тринадесетият (от познатите) спътник на Уран и е третия по големина.Открит е на 24 октомври 1851г.от английския астроном Уилям Ласел.
По съвпадение, името Умбриел подходящо описва тъмната повърхност на спътника — „Умбриел“ е „тъмен зъл дух“ в произведението на Александър Поуп „Влизане с взлом“. Името е производно на латинската дума umbra значеща сянка.Името е предложено през 1852г.от Джон Хершел,също така понякога спътника бива наричан и Уран 2.
орбитата на Умбриел е 265 980 km от Уран,средния диаметър е 1169,4 км,масата 1,2*10 21 кг,площ 4 300 000 км2,период на въртене 4,14 дни (синхронен),плътността 1,4*10 3 kg/m3,повърхностната гравитация е 0,23 m/s2,повърхностната температура ~85 K,албедо 0,21,атмосферно налягане-няма.


Физически характеристики

Единствения апарат изследвал Умбриел досега е Вояджър 2 по време на прехода си през урановата система през януари 1986 г. Изследвана е само осветеното от Слънцето южно полукълбо.
Поради грешка в измерванията все още не се знае със сигурност дали Ариел е по-масивен спътник от Умбриел.
Повърхността на спътника е най-тъмната от всички спътници на Уран и най-малко геологически активна. Спътника е съставен предимно от лед, силикатни скали и замръзнал метан. По-голямата част от метана е налична на повърхността.
Най-голямата забележителност на Умрбиел е кратера Унда по периметъра на който се съдържа светъл материал.Кратера представлява голям пръстен от светъл материал, като причината за този по-светъл участък на фона на тъмната повърхност на Умбриел е непозната. Диаметърът на Унда е 140 km, а месторазположението му е близо до екватора на Умбриел.Наименованието Унда идва от името на тъмен дух от аборигенската митология на местните жители на континента Австралия.
Умбриел и Оберон доста си приличат, само че вторият е 35% по-голям. Всички големи луни на Уран са смес от около 40-50% воден лед, а останалата част се пада на скалисти материали. В състава на луните около Уран има повече скали отколкото в големите спътници на Сатурн (като Рея например).
Повърхността на Умбриел е осеяна с кратери и вероятно е била стабилна откакто се е формирала. Тук кратерите са повече и по-големи от тези, които наблюдаваме на Ариел и Титания.
Умбриел е много тъмна; отразената от Умбриел светлина е около половината от тази, която Ариел отразва.


Снимки на Умбриел
Уран
Планетите в Слънчевата система

Краят на Земята, може да постави нов живот на други места

Учени твърдят, че след попадане на бактерий от Земята в Космоса могат да поставят началото на живот на други места, където има подходящи условия, съобщи ... Още » » »


Незабравима почивка на Остров Мавриций - втория Рай

Наричат го петзвезден рай, остров-мечта... Остров Мавриций е едно от най-престижните и луксозни места в света за пълноценен релакс и почивка. Една наистина разкошна и незабравима spa дестинация...Прочети повече...

Хамелеон живее в устата на змия

Хамелеон живее в устата на змия!!! В Африка бе открит нов вид хамелеон, който живее в устата на змия, съобщи Daily Mail.Миниатюрният гущер излязъл от устата на змия, която д-р Андрю Маршъл от Йорксия университет, Великобритания, обезпокоил в гората Магомбера в Танзания..Прочети повече...

Откриха планета подобна на Земята

Планета подобна на земята!!! Японски астрономи са започнали систематично да търсят високоразвита цивилизация на откритата неотдавна планета извън Слънчевата система...Прочети повече...

Бейзбол

Фидел Кастро бил добър бейзболист...Прочети повече..