Южноафриканска Република | ЮАР

Герб на ЮАР!!!Знаме на ЮАР!!!
Южноафриканската република заема най-южната част на континента и има изключително разнообразен пейзаж.Климатичните условия са също много променливи - от пустинята Калахари до климат от средиземноморски тип по южните брегове.Странният пейзаж на провинция Трансваал крие в себе си най-важните природни богатства на Южна Африка.По тези земи през XIX век се установяват бурите, последвани от нови заселници от всички африкански култури.
Република Южна Африка (РЮА; по-рано: Южноафриканска република, ЮАР) е държава, която се намира в най-южната част на континента Африка. На север тя граничи с Намибия, Ботсвана и Зимбабве, на североизток - с Мозамбик и Свазиленд. Държавата Лесото е напълно обкръжена от територията на РЮА.
РЮА е една от най-разнообразните в етническо отношение африкански страни, като частта на бялото население е най-голямата измежду държавите с чернокожо коренно население на континента. Расовата и етническа борба са изиграли голяма роля в историята и политиката на страната.


Други наименования

ЮАР!!!
В РЮА има 11 официални езика, което я прави втора по техния брой след Индия. В резултат съществуват няколко допустими официални наименования на страната:

* Republiek van Suid-Afrika (африканс)
* Republic of South Africa (английски)
* IRiphabliki yeSewula Afrika (ндебеле)
* IRiphabliki yaseMzantsi Afrika (кхоса)
* IRiphabliki yaseNingizimu Afrika (зулуски)
* Rephaboliki ya Afrika-Borwa (педи)
* Rephaboliki ya Afrika Borwa (сесото)
* Rephaboliki ya Aforika Borwa (тсуана)
* IRiphabhulikhi yeNingizimu Afrika (суази)
* Riphabuḽiki ya Afurika Tshipembe (венда)
* Riphabliki ra Afrika Dzonga (тсонга)


Статистика

ЮАР!!!
Площ :1 219 000 км2
Най-висок връх :Инжасути ( 3446 м )
Граници :с Мозамбик, Свазиленд, Зимбабве, Ботсуана, Намибия, анклав Лесото


География

ЮАР!!!
ЮАР е разположена в Южна Африка. Има дълга брегова линия - 2 500 km. Намира се между 2 океана (Атлантически и Индийски океан). Със своите 1 219 912 km² РЮА е на 25-то място в света по големина на териториите си. Държавата е сравнима с Колумбия.
Южна Африка има до голяма степен умерен климат, което е резултат от влиянието на двата океана. Поради тази разнообразна топография и океанско влияние в РЮА съществуват множество климатични зони.


Климат

Във вътрешността на страната климатът е тропически континентален, с големи температурни разлики през различните месецди.По югоизточното крайбрежие климатът е тропически океанско.


Столици

ЮАР!!!
РЮА има няколко столици: органите на изпълнителната власт се намират в Претория, парламентът е в Кейптаун, а Върховният съд - в Блумфонтейн. Това е свързано с факта, че отначало РЮА е била федеративна държава. При образуването на Южноафриканския съюз (от британските владения със столица Кейптаун, Оранжевата свободна държава със столица Блумфонтейн и Южноафриканската република (Трансваал) със столица Претория) органите на властта били разпределени по столиците на влезлите в съюза държави.


Административно деление

ЮАР!!!
Административно Република Южна Африка е разделена на 9 провинции:

* 1.Западен Кейп (главен град Кейптаун)
* 2.Северен Кейп (главен град Кимбърли)
* 3.Източен Кейп (главен град Бишо)
* 4.Квазулу-Натал (главен град Питермарицбюрг)
* 5.Фрийстейт (главен град Блумфонтейн)
* 6.Северозападна провинция (главен град Мафикенг)
* 7.Гаутенг (главен град Йоханесбург)
* 8.Мпумаланга (главен град Нелспруйт)
* 9.Лимпопо (главен град Полокване)


Население

Населението на РЮА възлиза на 47 850 700 души (2007). По брой на населението страната е на четвърто място в Африка след Нигерия, Египет и Етиопия. Характерен е висок естествен и механичен прираст поради високата раждаемост (31 ‰) и приток на емигранти (предимно на негри) от съседните африкански страни. По-голяма е раждаемостта сред негърското население, където е по-голяма и смъртността. Детската смъртност сред бялото население е 35 ‰, а сред негърското - 210 ‰. Средната гъстота е 36 души/км². Най-рядко е населена пустинната област на Калахари.

Жителите на РЮА се делят на четири групи (2007):

* черни - 79,7%
* бели - 9,1%
* цветнокожи - 8,8%
* азиатци (основно от индийски произход) - 2,4%


Икономика

Природни богатства :злато ( най-големите залежи в света, 30% от световното производство ), платина ( най-големите залежи в света, 70% от световното производство ), въглища, желязо, хром, манган, диаманти, природен газ.
Селско стопанство :отглеждане на царевица, картофи, захарна трастика, грозде ( седмо място в света ).Овцевъдство и рибовъдство.
Промишленост :хранително-вкусова, текстилна, металургична и химическа.
Износ :ценни метали, диаманти и въглища.


Нелсън Мандела - човекът, който даде надежда на " носа на Африка "

ЮАР!!!
В течение на 80 години Южноафриканската република е страна на апартейда, в която коренното население е постоянно обект на дискриминация.С премахването на апартейда през 1991 г. политическите лидери, начело с Нелсън Мандела, полагат усилия за интерграцията на бялото и цветнокожото население.
Повечето колонизатори, установили се на териториите около град Кейптаун ( основан през 1652 г.), са холандци.Те се наричат " бури " ( селяни ) и създават свой собствен език, наречен " африкаанс ".През 1795 г. тук идват британците и превръщат страната в колкония.През 1836 г. хиляди бури напускат страната и започват " големия преход " в търсене на нови места за живеене, за да избягат от британското господство.След многобройни конфликти, през 1899 г. избухва Войната на бурите, която завършва през 1902г. с победа на британците.С течение на времето все повече от републиките на бурите се анексират от британците и през 1910г. се групират в Южноафрикански сеюз със статут на диминион в рамките на Британската империя.
От 1911 г. в новата провинция на британската корона започва въвеждането на система за расова сегрегация - цветнокожото население няма право на глас и не може да притежава земя извън резерватите, а отношенията между хора с различен цвят на кожата се наказват със затвор.
От 1989г. управлението на президента Клерк започва да се отдалечава от расовата сегрегация, премахната през 1991 г.Нелсън Мандела ( който прекарва 26 години в затвора ) - лидер на Националния африкански конгрес, печели първите свободни избори, в които вземат участие всички жители на републиката.


Минятюра на африканския континент

От географска гледна точка ЮАР е отражение на целия африкански континент - пейзажите са разнообразни, а климатът се променя от средиземноморски до тропически.
Най-голямата част от ЮАР е заета от възвишения - плато с височина между 1000 и 1400 м.Слоновете му се спускат стръмно към морския бряг, но в центъра на страната над него се извисяват изолирани върхове и продълговати възвишения.
Някогашната богата растителност на ЮАР е пострадала силно от прекалено многото пасища, а също от горските и земни пожари.Сега само 3% от територията на страната е покрита с гори, а централното плато е заето основно от степи.Многобройните туристи, които посещават ЮАР след премахването на апартейда, са привлечени и от уникалната фауна.В десетте национални парка ( най-големият от тях е Националният парк " Крюгер " в Трансваал с площ от 20 000 км2 ) живеят слонове, различни видове антилопи, хиени, хипопотами и крокодили.В националния парк " Маунтаийн Зебра " с успех са върнати към естествените си условия на обитаване планинските зебри, които са застрашени от изчезване, докато в Националния парк " Хлахуе " живеят под защита черни и бели носорози.
Едно пътуване до ЮАР задължително трябва да включва и посещение на град Кейптаун.Тук Атлантическият океан се среща с Индийския и векове напред това място предизвиква фантазията на моряците и пътешествениците.


Забележителности

ЮАР!!!
Йоханесбург ( Ориентал Плаца, Хилброу, Сантаун Сити, Голдън Рийф Сити ), Претория ( паметник Вортрекер, Юниън Билдингс ), Кимбърли ( Биг Хоул ), Дербан ( Голдън Майл, Индианския квартал ), Кейптаун ( Ботаническата градина, планината Тейбъл ), Бофутатсувана, Три Рондавелс ( каньон на река Блайд, Трансваал ), водопад Ауграби, Долина на хилядите хълмове ( Натал ).


Интересни факти

През 1997 г. Нелсън Мандела се отказва от лидерството в Националния африкански конгрес и Тхабо Мбеки става новият президент на страната.
Диамантената мина " Биг Хоул " е най-дълбоката дупка, изкопавана от човешка ръка.Тя се намира на запад от Блумфонтейн, в близост до Кимбърли.Диаметърът й е 463 м, обиколката - 1600 м, а дълбочината - 1112 м.
На езика банту Южна Африка е " Азани "
Най-южната точка на африканския континент е Иглен нос.Там се намира морски фар, построен през 1849 г. с табела с надпис " Най-южната точка на Африка ".


Атлас на Света

Краят на Земята, може да постави нов живот на други места

Учени твърдят, че след попадане на бактерий от Земята в Космоса могат да поставят началото на живот на други места, където има подходящи условия, съобщи ... Още » » »


Незабравима почивка на Остров Мавриций - втория Рай

Наричат го петзвезден рай, остров-мечта... Остров Мавриций е едно от най-престижните и луксозни места в света за пълноценен релакс и почивка. Една наистина разкошна и незабравима spa дестинация...Прочети повече...

Хамелеон живее в устата на змия

Хамелеон живее в устата на змия!!! В Африка бе открит нов вид хамелеон, който живее в устата на змия, съобщи Daily Mail.Миниатюрният гущер излязъл от устата на змия, която д-р Андрю Маршъл от Йорксия университет, Великобритания, обезпокоил в гората Магомбера в Танзания..Прочети повече...

Откриха планета подобна на Земята

Планета подобна на земята!!! Японски астрономи са започнали систематично да търсят високоразвита цивилизация на откритата неотдавна планета извън Слънчевата система...Прочети повече...

Бейзбол

Фидел Кастро бил добър бейзболист...Прочети повече..