Пекин | Сърцето на " Централната държава "

Знаме на Китай!!!
Пекин е център на една от най-старите цивилизации в света.И до днес тук на всяка крачка се натъкваме на следи от историческото минало на Китай.В тази имперска столица център на Китай, се намира легендарният " Забранен град ".Днес той е превърнат в музей и е достъпен за посетители.Над две-трети от територията на Пекин има планински характер, но най-старият център е разположен в падина.Той заема площ от близо 80 км2, която обаче представлява една 0,5% от настоящата територия на града.
Пекин е столица на Китайската народна република. Пекин има статут на град-провинция и граничи с Тиендзин на югозапад и с провинция Хъбей на север, запад и юг. Пекин е втори по големина град в Китай след Шанхай като дава подслон на повече от 11 000 000 жители на площ от около 16 800 кв километра или половината от площта на Нидерландия. От 1949 година Пекин става столица на Китайската народна република. Пекин е красив град с много забележителности и красиви кътчета.В Пекин е починала императрицата Цъси.


История

Пекин!!!
Градът е основан около XII в.пр.Хр.В периода на " Воюващите царства " ( 475-221 г.пр.Хр ) става столица на царството Ян.През Х в. има същия статут в държавата Кидан, като по това време носи името Ян-джинг.Още веднъж е издигнат за столица през 1153 г. този път под наименованието Жонгду.През 1215 г. монголските орди, предвождани от Чингиз хан, превземат града.През 1275 г. Пекин е открит от Марко Поло, чиито описания на пътешествията му в този красив и богат град събуждат силен интерес сред европейците.
От 1421 г. Пекин е столица на Китайската империя, в която управляват две династии : Мин ( 1368-1644 г. ) и Цин ( 1644-1911 г. ).Сред цялата прелест на имперския град, през 1911г. правителството взима решение за провъзгласяването на републиката.През 1927 г. столицата на Китай се премества от Пеки в Нанкин.В периода 1937-1945 г. Пекин е окупиран от японците.Възвръща стария си статут на столица едва през 1949 г., когато комунистите ( под ръководството на Мао Цзедун ) създават Китайската народна република.
Съвременният град Пекин е международен търговско-финансов център, голямо индустриално, културно и научно средище на страната.


Статистика

Пекин!!!
Площ 16 808 км2.
Брой на населението : 14,9 млн. души.
Гъстота на населението : 888 жит./км2.


Климат

Много студен и дъждовен през зимата, със северозападни ветрове откъм Монголия; горещи лета.Средната температура през януари : -6 градуса, а през юли 25.


Забележителности

Пекин!!!
" Небесният храм ", Забраненият град, Императорският град, " Бялата погода ", Летният императорски дворец; извън града : гробниците на династията Мин, Китайската стена.


Около Забранения град

Пекин!!!
На никое друго място в Китай няма толкова силен контраст между модерното и традицията, както в Пекин.Около историческия " Императорски град " се издигат небостъргачи и много фабрики и заводи.
Пекин ( от китайската дума Бейжинг; която означава буквално " северният град ") е разположен в северната част на Китай, заема трето място по големина в света и се намира между реките Пех Хъ и Юнтинг Хъ.Състои се от четири големи района.В центъра му се намира Забраненият град - в продължение на пет века до прекрасните сгради и просторните зали на императора не е допускан нито един простосмъртен, с изключение на " сина на небето ", жените и прислугата му.
Портите на двореца, гледащи към четирите посоки на света, водят към Императорския град.Тук са построени жилищата на придворните слуги и занаятчиите, императорските конюшни, обширни градини и паркове, както и житните хамбари.В центъра на дворцовия комплекс се намират три зали, наречени " Залите на хармонията ", където тържествено се отслужвали официалните церемонии.Понастоящем дворецът в Пекин е един от най-големите музеи в света и същевременно свидетел на величието на китайската държава, управлявана от императорската династия.
Пред двореца се намира мавзолеят на Мао Дзедун.Площадът си е спечелил лоша слава заради кръвопролитията през 1989 г., когато по заповед на комунистическата партия са избити хиляди мирни демонстранти заради исканията им за свобода и демокрация.
Извън Императорския град се издига възвишение от дялан камък, откъдето се разкрива гледка към целия Вътрешен град ( познат още и по името Татарски град ).Тук се намират " Светият лама " ( един от най-добре запазените будистки обекти в света ), както и Висшето императорско училище, превърнато днес в градска библиотека.На юг се простира Външния град - стопански и търговски център на Китай, който е доказателство за доброто икономическо състояние на страната.


Накратко

Религия : будизъм, даоизъм, конфуцианство.
Език : китайски ( мандарински ).
Парична единица : юан
Главни райони : Забраненият град, Императорският град, Вътрепният ( Татарският ) град, Външният град ( Големият китайски град )
Летище : " Тонг Ксиан "


Интересни факти

Площад " Тянанмън " ( " Площадът на небесния мир " ), с площта си от близо 40 ха, е най-големият в света.
Китай, а следователно и Пекин, става достъпен за туристите едва от момента на отварянето му към Запада през 1977 г., със завръщането на власт на Дън Сяопин.
Една от най-известните оперни форми в " Централната държава " е получило названието си от името на града.След като е била подложена дълго време на строгата комунистическа цензура, днес тя е възвърнала оригиналния си вид.


Атлас на Света

Краят на Земята, може да постави нов живот на други места

Учени твърдят, че след попадане на бактерий от Земята в Космоса могат да поставят началото на живот на други места, където има подходящи условия, съобщи ... Още » » »


Незабравима почивка на Остров Мавриций - втория Рай

Наричат го петзвезден рай, остров-мечта... Остров Мавриций е едно от най-престижните и луксозни места в света за пълноценен релакс и почивка. Една наистина разкошна и незабравима spa дестинация...Прочети повече...

Хамелеон живее в устата на змия

Хамелеон живее в устата на змия!!! В Африка бе открит нов вид хамелеон, който живее в устата на змия, съобщи Daily Mail.Миниатюрният гущер излязъл от устата на змия, която д-р Андрю Маршъл от Йорксия университет, Великобритания, обезпокоил в гората Магомбера в Танзания..Прочети повече...

Откриха планета подобна на Земята

Планета подобна на земята!!! Японски астрономи са започнали систематично да търсят високоразвита цивилизация на откритата неотдавна планета извън Слънчевата система...Прочети повече...

Бейзбол

Фидел Кастро бил добър бейзболист...Прочети повече..