Канада | От Атлантика до Пасифика

Герб на Канада!!!
Знаме на Канада!!!
Канада, втората по големина страна в света, се простира на обширна и все още недостатъчно проучена територия.За опазването на природните съкровища в Канада са създадени паркове.Един от тях е национален парк " Банф ", намиращ се в провинция Албърта, основан през 1885 г.Земите на днешна Канада са били обитавани за хилядолетия от различни групи индианци. Започвайки в края на 15. век, английски и френски експедиции изследват и по-късно се заселват на източния бряг. Франция предава почти всичките си колонии в Северна Америка след Седемгодишната война. През 1867г, заедно с три Британски Северно-американски колонии чрез конфедерация, Канада се утвърждава като федерация от четири провинции. Това провокира постепенно присъединяване на допълнителни провинции и територии и процес на увеличаваща се автономност от Обединеното Кралство, символизиран от Уестминистърския статут през 1931г, достигащ кулминация при Канадския Акт от 1982, който прекъсва всички правни връзки между двете държави.
Федерация, съставена от десет провинции и три територии, Канада е същевременно парламентарна демокрация и конституционна монархия с кралица Елизабет II като държавен глава. Тя е двуезична и мултикултурна нация с английски и френски като официални езици. Технологично напреднала и индустриализирана, Канада има многообразна икономика, която силно зависи от богатите и природни ресурси и от търговията, особено със САЩ. Страната е членка на Г8, НАТО, Общността на нациите, Международната организация на франкофонията.


Статистика

Канада!!!
Площ :9 970 610 км2, от които 755 200 км2 континентални води.
Население :32,8 млн. ( 2005 г. ), от които 2% коренно население.През 2001 г. 66% от канадците са с европейски произход (най-вече британски и френски), 26% са със смесен и само 6% не са с европейско потекло (предимно азиатци). Едва 2% от населението е съставено от местни индианци.
Гъстота на населението :3,2 жит./км2.
Най-голяма надморска височина :връх Логан ( 6050 м )
Дължина на границите :8893 км със Сащ ( от които 2 477 км с Аляска )
Дължина на крайбрежието :244 000 км ( от които бреговете на Хъдсъновия залив са 12 268 км ).


Накратко

Канада!!!
Наименование -Канада, Британска общност ( Обединена общност на британските държави ).
Структора :десет провинции и две територии.
Столица :Отава.
Национален език :английски ( 45% ), френски ( 27% ).
Парична еденица :канадски долар.
Религия :католици ( 47% ), протестанти ( 41% ).
По-големи градове :Монреал, Калгари, Едмънтън, Квебек, Торонто, Ванкувър.
Големи реки :Макензи, Сейнт Лорънс, Колумбия, Фрейзър.
Планини :Крайбрежни планини ( връх Сейнт Елиас 5488 м, Уедингтън 4047 м), Скалисти планини ( връх Робсън 3954 м ).
Главни пристанища :Халифакс, Хамилтън, Монреал, Квебек, Сейнт Джонс, Торонто, Ванкувър.


География

Канада!!!
Канада граничи само със Съединените щати.Източна Канада е разделена на северната гора и неплодородния Канадски щит (Canadian Shield) на север и плодородната долина на река Сейнт Лорънс на юг (където и живее по-голямата част от населението). Големи площи от южна централна Канада са заети от равнини и прерии. Релефът на Западна Канада е най-вече хълмист от двете страни на Скалистите планини. Ръкавът на залива Хъдсън се врязва дълбоко в страната. В източната част са разположени и Великите езера, които са на границата със САЩ. Там се намира и водопадът Ниагара. Канада обхваща почти цялата северна половина на Северна Америка. Ширината на тази необятна земя е повече от 5800 км и включва шест часови пояса. Централната част на страната е доминирана от Канадския щит, образуван от магмени и метаморфни скали през ледниковата епоха, днес покрити от обширни гори. Растителността в тази част на страната, най-вече в северните й райони, е тундрова - има иглолистни гори, както и езера. По-далеч на север в полярния пояс, който обхваща повече от половината от териториятя на Канада, преобладава студен континентален климат. Тук е царството на водите и ледовете,което се простира върху площ от над 5 млн. кв. км.


Климат

Канада!!!
В южната част климатът е умерен, топъл.Във вътрешността на страната - студен, континентален.
На север - субполярен и полярен.Западното крайбрежие се затопля от севернотихоокеански топли течения.Източният бряг се влияе от студените течения край полуостров лабрадор.В Кордилерите - планински климат с обилни снеговалежи.


Административно деление

Канада е не само държава, в която се говорят два езика, но и страна на културни противоречия.През 1996г. френските жители на провинция Квебек с малък процент гласове решават областта да остане в границите на Канада.
Канада е федерация, съставена от десет провинции и три територии, които са групирани в региони. Западна Канада се състои от Британска Колумбия и трите прерийни провинции (Алберта, Съскечуан и Манитоба). В Централна Канада влизат Квебек и Онтарио. Атлантическа Канада се състои от трите морски провинции (Ню Брунсуик, о-в Принц Едуард и Нова Скотиа) и Нюфаундленд и Лабрадор. За Източна Канада се считат Централна и Атлантическа Канада взети заедно. Три територии (Юкон, Северозападните територии и Нунавут) съставляват Северна Канада. Провинциите си служат с повече автономия от териториите. Всяка провинция си има свой собствен герб.
Провинциите са отговорни за повечето социални програми на страната (като здравеопазване, образование, социални помощи) и заедно реализират повече приходи отколкото самата държава, почти уникално явление в света. Ползвайки свойте права за оползотворяване на средствата, федералното правителство може да иницира национална политика в провинциалните зони, като например Канадския Здравен Акт; провинциите имат правото да не участват в тях, но рядко го правят.


Държавно устройство

Канада!!!
Канада е едновременно парламентарна демокрация и конституционна монархия, т.е. държавният глава е монарх, като в момента това е кралица Елизабет II. Монархическият представител в Канада е Генералният губернатор. Неговата роля е да одобрява законите, но има и някои други задължения.


Икономика

Земеделие :дял на Канада в световното производство на рапица 22,6%, овес - 13,1%, ечемик - 9,5%, Промишленост :дял на Канада в световното производство на дървен материал - 15,6%, целулоза - 10,9%, алуминий - 10,7%, добив на азбест - 41,3%, уранова руда - 34,7%, никел - 20,2%, цинк - 16,3%, Туризъм :приблизително 18,5 млн.чуждестранни туристи.


Култура

Канадската култура е силно повлияна от британската, френската, ирландската, шотландската и американската, но притежава и много уникални черти. През последните няколко десетилетия се развива все по-ярка и самостоятелна канадска култура, отчасти поради национализма, обхванал Канада през годините около Канадската стогодишнина през 1967 г.Тя е населена от 30,6 милиона души, като повечето от тях живеят в южните територии, до границата със САЩ.


Забележителности

Канада!!!

Квебек, Монреал, Отава, Апър Канада Вилидж ( XIX век ), Ниагарският водопад, Торонто, Уинипег, Бедландс в провинция Албърта ( " Пътят на динозаврите " ), езерото " Луиз ", Националният парк " Скалисти планини ", Джаспър, Ванкувър, Виктория, долината " Скини ", Националният парк " Нахани ", Юкон.


Интересни факти

Най-старите следи от европейските преселници на американска земя се намират до Медоус, на остров Нюфаундланд.Тук се установяват викингите, които в търсене на нови земи преплават водите около него още през Х век.
Националният девиз на Канада гласи :: " A mari usque ad marem " - " Oт море до море ".
В канадските ресторанти не може да се опита шунка от мечка, пастет от бобър или други подобни местни специалитети.С цел да се предотврати бракониерството, правителството е забранило сервирането на месо от диви животно, обитаващи канадските земи.
Канада дължи откриването на Хъдсъновия залив на търговията с боброви кожи.Първата експедиция акостира в залива Джеймс през 1668 г., а две години по-късно следва погодът към Хъдсановия залив.


Атлас на Света

Краят на Земята, може да постави нов живот на други места

Учени твърдят, че след попадане на бактерий от Земята в Космоса могат да поставят началото на живот на други места, където има подходящи условия, съобщи ... Още » » »


Незабравима почивка на Остров Мавриций - втория Рай

Наричат го петзвезден рай, остров-мечта... Остров Мавриций е едно от най-престижните и луксозни места в света за пълноценен релакс и почивка. Една наистина разкошна и незабравима spa дестинация...Прочети повече...

Хамелеон живее в устата на змия

Хамелеон живее в устата на змия!!! В Африка бе открит нов вид хамелеон, който живее в устата на змия, съобщи Daily Mail.Миниатюрният гущер излязъл от устата на змия, която д-р Андрю Маршъл от Йорксия университет, Великобритания, обезпокоил в гората Магомбера в Танзания..Прочети повече...

Откриха планета подобна на Земята

Планета подобна на земята!!! Японски астрономи са започнали систематично да търсят високоразвита цивилизация на откритата неотдавна планета извън Слънчевата система...Прочети повече...

Бейзбол

Фидел Кастро бил добър бейзболист...Прочети повече..